16 Април 2024вторник12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Родители сезираха Цацаров за злоупотреби с пари в настоятелството на СМГ

След скандалите и уволнението на директора Антони Стоянов започват да излизат факти, подсказващи, че е бил прав

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 1453

Родители на ученици от Софийската математическа гимназия са внесли вчера сигнал за злоупотреби с пари в училищното настоятелство на СМГ до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийската градска прокуратура. Сигналът е подписан от баща на ученик и е подкрепен от още 12 родители, съобщи сайтът offnews.  
Опасенията на родителите се появили, когато разбрали, че парите, които те са платили за хотела и таксите за участие на децата им в математическо състезание в Созопол, са били отчетени с хотелска фактура, която след това е осребрена отново с пари от настоятелството.
Оказва се, че всеки път при състезания родителите плащат на ръка на ръководителя на отбора (в случая по 273 лв. при участие на около 100 ученици от СМГ), без да получават документ. Този път обаче родителите разбрали, че срещу сумата е издадена фактура на името на настоятелството и тя после е осребрена от неговия бюджет, който се събира от таксите за съботно-неделни курсове (ок. 1 млн. лв. годишно) и от дарения. Според авторите на сигнала това може да се е случвало и при други състезания извън София, които не са едно и две всяка година. Те се опасяват, и че сумите във фактурите са завишени спрямо реалните разходи.   
Конкретното състезание, за което става дума, е 7-дневен "Международен фестивал на младите математици", който се провежда в Созопол всяка година, се казва в сигнала, цитиран от offnews. Всеки родител заплаща изцяло нощувките и пълен пансион за детето си. Парите се събират от учителите (ръководители на отборите) преди тръгване на групите и настаняването се заплаща на място в хотел "Спартак" в гр. Созопол - собственост на ЕТ "Чакъров - Тодор Чакъров".
В продължение на няколко години (2013, 2014, 2015 и 2016) за хотелско настаняване на децата от собственика на хотел "Спартак" в Созопол са издавани фактури с получател регистрираното като сдружение училищно настоятелство на СМГ, които впоследствие са осребрявани от касата на настоятелството, въпреки че всичко е платено изцяло от родителите. Родителите подозират незаконно лично облагодетелстване на стойност около 7500 лева годишно, или около 30 000 лева за посочения период.
На искането на родителите настоятелството да им предостави копия от фактурите от хотела Съветът на настоятелите до момента не е отговорил. Затова родителите молят разследващите органи да изискат и проверят въпросните фактури и настояват да бъде извършена проверка на счетоводството на настоятелството, за да бъде установено има ли данни за извършени злоупотреби.
Цялото лято тази година премина в скандали около СМГ, като една от причините бе, че директорът Антони Стоянов е уволнил учителката Петя Тодорова за неправомерно класиране на децата в състезанието "Европейско кенгуру, която пък се оказа и член на настоятелството. Както стана ясно в ресорната комисия в НС, Стоянов от години е сезирал МОН, че парите от състезания се събират незаконно и се разпределят от настоятелството на СМГ, вместо да постъпват в касата на училището. МОН не е взело мерки, но в крайна сметка сега през септември бе уволнен Стоянов, а Тодорова е върната на работа.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 149

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 149

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ