20 Април 2024събота09:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

18 европейски езика гостуват в София

Всеки желаещ ще може да научи нови чужди думи в "светкавичните" курсове и уроци на място

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 30

Европейски ден на езиците ще се отбележи в българската столица на 30 септември за трета поредна година. Всеки ще има уникалната възможност да научи повече за 18 езика: чешки, френски, английски, руски, немски, български, полски, фински, испански, словашки, италиански, грузински, македонски, хърватски, румънски, португалски, унгарски, шведски и жестомимичен.
По традиция участие в Европейския ден на езиците ще вземат представители на много посолства, културни институти и организации, сред които Британски съвет, Португалски културен и езиков център, Чешки център, Институт "Сервантес", Френски институт, Гьоте институт, Европейска комисия, Главна дирекция "Писмени преводи", Център за развитие на човешките ресурси, Институт за български език към БАН, Унгарски културен институт, Италиански културен институт, Полски институт, Посолство на Австрия, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Посолство на Швеция, Посолство на Румъния, Руски културно-информационен център, Културно-информационен център на Република Македония, Асоциация "Оптима", Фондация "Заслушай се" и др.
Посетителите на Sofia Ring Mall в събота от 12,30 ч. ще може да се запознаят с езиците на европейските страни, да научат нови чужди думи в "светкавичните" курсове и уроци на място, да разговарят с представители на посолства и културни центрове и да проверят какви са най-добрите възможности за обучение, курсове, тестове, изпити, програми за училищно, висше, професионално и младежко образование. Ще има и много интересни игри с награди, подаръци, томболи, както и уникален "Поезиомат" - безплатен джубокс за поезия, на който може да се чуят стихотворения на 14 езика. На щандовете на различните държави ще се предоставя разнообразна информация и за природата, културата и хората на страните участнички.
Европейският ден на езиците е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ