20 Април 2024събота03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За Макрон ЕС е прекалено неефективен

Президентът на Франция представи плана си за реформи на съюза и еврозоната

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 27

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз е "прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен". В реч в Сорбоната, където представи плановете си за реформи на ЕС и еврозоната, той изтъкна, че "само Европа ни предоставя способността да действаме на международната сцена в лицето на големите съвременни предизвикателства".
По думите на Макрон гарантирането на сигурността е едно от най-важните условия за съществуването на ЕС. Той смята, че през следващото десетилетие съюзът трябва да има съвместни въоръжени сили, общ военен бюджет и обща доктрина. Държавният глава предложи и учредяването на европейска разузнавателна агенция, която според него ще се отрази благоприятно на сътрудничеството на отделните държавни спецслужби. Макрон също така застана и зад идеята за единна европейска прокуратура, която да се занимава с дела за терористична дейност. Сред другите предложения на френския лидер във връзка със сигурността на континента е и единна полицейска погранична служба, която да е ангажирана с охраната на европейските граници. Макрон предложи създаването до 2020 г. на общоевропейски части за бързо реагиране, които да служат като "партньор на националните армии", имащи желание да участват в подобна схема.
Сред предложенията на президента в областта на икономиката е и валиден за целия ЕС данък върху финансовите транзакции, какъвто вече съществува във Великобритания и Франция. Френският президент иска и финансов министър, общ бюджет и парламент на еврозоната, който да е умалена версия на Европарламента. Именно предложенията на Макрон за еврозоната обаче вероятно ще се окажат най-проблематични, тъй като Ангела Меркел не е много ентусиазирана от идеите на френския президент, макар да обеща, че ще работи заедно с него за реформиране на ЕС дори ако вижданията им се разминават. Макрон изчакваше именно резултатите от изборите в Германия, тъй като, за да успее планът му, френският президент ще има нужда от ключовия си съюзник Меркел.
Едно от най-важните предложения на Макрон е за т.нар. "Европа на няколко скорости", идея, която и преди е лансирал. Президентът предлага по-голяма свобода на отделните държави, така че ако някои от тях искат да отидат по-далеч в интеграцията, да могат да го направят, а останалите да могат да се присъединят впоследствие, "подобно на Шенгенските споразумения".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ