Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

Главчовци

Светлана Михова

27. Септември 2017 , брой: 189   913   0Хубав подарък на Европа направи главата на киевския режим Петро Порошенко. Не какъв да е, а тематичен. В навечерието на Европейския ден на езиците, който се отбелязва на 26 септември, той подписа новия закон за образованието. При това с пълното съзнание, че последната приумица на подопечното му събрание от законодатели нарушава правата на многобройните национални малцинства в страната, включително и на 200-хилядната българска общност.
Предводителят на въпросната държава сложи парафа си под законообразното творение, въпреки че то нарушава конституцията, чийто гарант е той. Да напомним, че първият антидемократичен акт на омайданената власт бе да отхвърли параграф 53 от действащата конституция, гарантиращ правото на малцинствата на обучение на майчин език. Това стана буквално на другия ден след преврата на 21 февруари 2014 г. и предизвика масови протести в областите с по-големи малцинствени общности. Това накара изпълняващия тогава ролята на държавен глава председател на Радата да не подпише документа и параграфът е още в сила. Приемането на новия закон обаче не е прецедент. За три години и половина фашизоидната власт в Киев доказа, че нарушаването на конституцията за нея е новият установен ред и процедура на управление. Това юридическо чудо - сътворяването на "незаконни закони", е нейният принос в съвременното право.
Пан Порошенко не се стресна от възмущението на съседите на Украйна. Не го смути фактът, че с "тематичния си подарък" нарушава основополагащи европейски принципи, за чийто застъпник се опитва да мине. Но номерът му този път няма да мине. В неделя в знак на протест румънският президент Клаус Йоханис отмени планираното си за идния месец официално посещение в Киев. Най-остро реагираха унгарците. Парламентът им прие резолюция, която осъжда украинския образователен закон. "След подписания от Порошенко закон Украйна може да забрави за европейското си бъдеще. От този момент Унгария ще блокира всички инициативи на Украйна в международните организации, особено в ЕС", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.
Реакцията на българските власти, както винаги, бе особена. Меко казано, тя буди недоумение. По-точно - възмущение. "Загриженост" и "тревога" бяха политкоректно изказани след много оглеждане и ослушване - типично за българската политическа практика. Първо да видим какво ще кажат и направят другите и едва тогава нашите началници събират смелост да си издумат думата.
Така стана и сега. Докато Будапеща и Букурещ скочиха веднага след приетото от Радата на 5 септември законово чудо, на нашите големци им трябваше повече от декада да се наумуват. Орязването на правата на сънародниците ни не събуди интереса и на медиите. Щом се говори срещу онези, които Брюксел ни е наредил да приемаме за приятели, ще си траем. Покри се и абонираният за камерите на нацтелевизиите украински посланик Микола Балтажи. Неговото превъзходителство изскочи на екрана едва след изявленията на вицепрезидента Илияна Йотова, която първа остро осъди закона. Българският произход и остатъкът от някакво национално съзнание явно отдавна са се затрили през годините и не му попречиха да се изпъчи в защита на една антибългарска и незаконна кауза.
Още по-впечатляваща със своето малодушие и слабоволие бе предприетата миналата седмица мисия на българска депутация в Украйна под предводителството на парламентарния шеф Димитър Главчев. Преди да тръгнат, депутатите оставиха впечатлението, че заминават, за да искат обяснения от украинските власти и да защитят правата на нашенци. Като се прибраха, стана ясно, че гостуването е било отдавна планирано по съвсем друг повод - oткpивaнeто нa Шecтия oблacтeн cъбop нa бългapитe oт Taвpия, пocвeтeн нa 155-aтa гoдишнинa oт пpeceлвaнeтo им. От скромните репортажи стана ясно, че неколцината отбрани народни избраници са били умилени от песничките и стихчетата, изпълнени там от дечица.
От разговорите си, състояли се между съборните тържества, Главчев разбрал, че "новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език". Остава да се чудим какво е влязло в главата на Главчев, след като унгарци, румънци и гърци продължават да се тревожат. На какво се дължи неговият оптимизъм, след като в закона ясно е казано, че от догодина обучението на майчин език след V клас се отменя, а от 2020 г. - изцяло отпада. Ще го има, но факултативно и платено в частни и неделни училища. Нищо чудно, ако парламентарният бос е благодарил на украинските си ортаци и за това "благодеяние". Ясно е едно, той е получил уверения, че законът е насочен главно срещу руския език в Украйна, който е майчин за половината от украинските граждани. А българските власти в случая нямат нищо против етническата сегрегация. Още повече като сме обявили Русия за враг. Така ще е, докато главчовци управляват държавата.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"