25 Април 2024четвъртък04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Инициативата на ДУМА

За паметник-мемориал на децата, убити по времето на фашизма

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 94

На 8 септември т.г. ДУМА обяви инициатива за издирване на забравените имена на деца, убити по времето на фашизма, и за съграждане на мемориал пред НДК в тяхна памет. Инициатори на идеята са Анжел Вагенщайн, журналистките Велислава Дърева и Велиана Христова и издателят Христо Георгиев. Още в първите дни стотици българи изразиха своята подкрепа за инициативата, други се присъединяват чрез фейсбук, десетки звънят на редакционните телефони или изпращат съобщения на електронната поща за връзка - society@duma.bg. В редакцията продължават да пристигат подписки и писма, някои съдържат имена на загинали деца в периода 1923-1944 г., в други се дават идеи как да бъде попълван списъкът. До момента в редакцията са събрани имената на 89 убити по зверски начин деца. Други над 200 са издирени и биографиите им се обработват от Областния съвет на БАС в София-област (2250 души членове).       
Обещахме периодично да информираме как се развива инициативата. "Аплодисменти!", "Браво!", "Поклон!", "Чудесна инициатива!", "Важно е и належащо!", "Инициативата е логична, разумна и хуманна!", "Силна идея и отлична инициатива!", "Крайно време беше!" - пишат ни от цялата страна хора на различни възрасти и с различни политически възгледи, съвсем млади и участници в антифашистката борба.
Сред първите, които подкрепиха инициативата, както съобщихме, са журналисти, политици, учени, преподаватели, артисти: Константин Иванов, Тодор Коруев, Велизар Енчев, ген. Ангел Марин, проф. Чавдар Добрев, Валери Жаблянов, проф. Боян Дуранкев, Калоян Паргов, проф. Ваня Добрева, Иво Хаджимишев, Валентин Вацев, Въто Христов, Крум Василев, Емилия Лазарова, Джуни Александрова и др. Столичният съвет на БСП откри подписка за подкрепа на инициативата. ПП "Нова зора" се присъедини, а зам.-председателят на БАС Лъчезар Еленков написа, че Съюзът на антифашистите в България благодари за чудесната идея, ще участва и подготвя книга - "Безсмъртничета", с очерци и фотоси за децата, загинали по фашистко. Петър Петров и Ирина Тодорова пък написаха от чужбина, че са готови да помогнат със средства за изграждане на паметника.
В подкрепа на инициативата за паметника се обявиха още: Митко Гълъбов, Димитър Матеев, Панчо Недев, Радка Петрова, Петър Цаклев, Бойка Манчева, Петя Маркова, Кирилка Демирева, Йосиф Давидов, Антон Кавалджиев, Ана Янкова, Благой Минин, Славчо Симеонов, Антон Маринов, Светла Спасова, Емил Георгиев, Хрисимир Йоцов, Анастасия Симеонова, Пролет Иванова, Гено Генев, Ана Петкова, Георги Минчев, Цанко Цанов, Иван Васев, Елка Танева, Калина Калинова, Илия Илиев, Петя Колева, Йовелина Попова, Станимир Станков, доц. Стоян Танев, Снежана Георгиева, Илия Стефанов.
А ето и няколко писма, които получихме в редакцията:
 
Чудесна и силна идея!
Може би е необходимо да се открие подписка за събиране на средства за изграждане на паметника.

Семейство Добролюб Пешин - дизайнер
Емилия Маркова - певица
***

Пета организация на БСП Девин подкрепя инициативата за паметник на убитите деца по времето на фашистките режими до девети септември 1944 година! Поклон пред паметта им!
Стоян Рахнев
***

Изпращам Ви декларация от името на Общински съвет на БСП - Сандански (350 членове), за изразената наша подкрепа да бъде реализирана тази инициатива.

ДЕКЛАРАЦИЯ

    Общински съвет на БСП- Сандански декларира безусловната си подкрепа и застава зад подетата инициатива за издирване на децата, загинали през периода 1923-1944 г., и за изграждане на общ мемориал в София.
    Нека България знае, нека България помни жестоките издевателства и убийства на 250 деца!
    Всички ние сме длъжници на тези малки мъченици, на тези малки, чисти и невинни същества - жертва на зловещия и страшен Фашизъм.
    Всички ние трябва да помним тази черна страница от българската история, за да не се превръща това страшно минало в днешна реалност.

Председател
НА Общ. съвет на БСП:/п/
Снежана СТОЯНОВА
***

Областният съвет на БАС - София-област, напълно подкрепя и ще се включи активно в инициативата за издирване на децата, загинали през 1923-1944 г., и съграждане на общ мемориал в София в района на НДК.
Областният съвет разполага с албум "Звезди във вековете на загиналите борци в антифашистката съпротива" 1923-1944, включително и убитите деца, издаден през 1972 г. от БКП. Както и албуми на отделни области.
Антифашисткият съюз е публикувал във вестниците "Жарава", "Дума", "Земя" - разполагаме с имена, снимки и биографии на убитите деца до 17 г. Повечето са ученици, студенти и работници - 130 деца. Но когато разтворихме албумите, те се оказват много повече, навярно над 250. Организираме издирването и ще ви предоставим пълния списък на убитите деца, снимки, биографи.
Смятаме, че инициативата е много необходима, за да покажем на обществото и на целия свят, че в България е имало фашизъм, и то жесток. Не са пожалени най-невинните и най-скъпото за всяка държава и народ - бъдещото поколение, децата. Със съграждането на паметника-мемориал ще засвидетелстваме нашата обич, скръб, признание пред тези деца - мъченици и герои.
Паметта за тях е жива, ние скърбим и никога няма да бъдат забравени.
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
Престъпленията на фашизма към човечеството и най-вече към децата никога не ще се забравят!
Областен съвет на БАС - София-област
Председател
Йорданка КРИНЧЕВА  

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ