29 Март 2024петък13:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гласят Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата

Заради "неблагоприятен психологически статус" т.нар. политолог не е приет в системата на МВР и разузнаването

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 2543

ГЕРБ гласят да уредят депутата си Антон Тодоров начело на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, научи ДУМА. Мандатът на сегашния състав на структурата изтича тази година, а на 20 септември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на комисията. Кандидатури се приемат до 4 октомври. Кандидатите трябва да имат висше образование и да представят медицинско удостоверение, че не страдат от психическо заболяване. Те трябва да представят и служебна бележка от Националната следствена служба, че нямат образувани предварителни производства. Желаещите да влязат в комисията ще бъдат препитани във вътрешната комисия.
Кандидатурата на Тодоров обаче далеч не звучи като подходяща предвид миналото му. Още след като стана ясно, че ГЕРБ са го сложили на избираема депутатска позиция, в медиите и интернет се появиха извлечения от справка, изготвена в миналото от службите за сигурност. В документа се споменава, че има фамилна обремененост - психическото състояние на баща му "невинаги е добро и понякога изпада в остри психопатични кризи". Родителят е осъждан за тежка телесна повреда след скандал, както и за кражба на алкохол. Брат му също е определен като психически неустойчив, осъждан за грабежи и кражба на кола.
Службите за сигурност отбелязват, че първата работа на Тодоров след казармата е като водопроводчик, а след дипломирането си политологът се втурва да записва "различни курсове с надежда за по-добра реализация". Те обаче са твърде разнообразни - Тодоров дори има дипломи за майстор-готвач, заварчик и строителен бояджия.
След 1995 г. Тодоров решава да се насочи към правоохраняването и външната политика. Пробва да влезе в старозагорската РДВР и външното министерство. Пуска документи и за работа в затвора в Стара Загора, но се проваля на психотеста и не го приемат поради "неблагоприятен психологически статус".
Тодоров се пробва два пъти да влезе в националното разузнаване, сочи справката на службите. Кандидатурата му е определена за неподходяща, посочено е, че семейството му е психическо обременено. Аргументите са толкова железни, че дори ходатайство на тогавашния директор на НРС Димо Гяуров не помага. През 1997 г. Гяуров опитал да уреди Тодоров чрез писмо и с обаждане, но не постигнал резултат.
Явно отхвърлянето е ядосало политолога, защото службите отбелязват, че след 1997 г. той е започнал с медийните си изяви срещу сектор "Сигурност".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ