Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

12 Декември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Германия и Норвегия с общи самолети-цистерни

Дума

28. Септември 2017 , брой: 190   247   0Отбранителното подразделение на "Еърбъс" е получило договор за построяването на пет самолета-цистерни "Еърбъс" А330 MRTT, с опция за поръчка на допълнително четири машини. Договорът е с военните ведомства на Германия и Норвегия. Формално самолетите се купуват от НАТО в рамките на европейско-натовската програма MMF за придобиване на многоцелеви самолети-цистерни, съобщава bmpd.
Първите участници в програмата, инициирана от Европейската отбранителна агенция през 2012 г., бяха Холандия и Люксембург, които през 2020 г. трябва да получат два самолета А330 MRTT за съвместно използване. Самолетите по програмата MMF формално ще се намират в натовска собственост и ще се базират в холандската авиобаза "Айндховен" и ще се използват не само в интерес на страните, които са ги поръчали.
През юни т.г. Германия и Норвегия подписаха меморандум, че се присъединяват към тази програма и направиха поръчката за петте самолета. Всички машини ще бъдат доставени в периода 2020-2022 г. Освен като самолети-цистерни машините на "Еърбъс" могат да се използват и за превоз на личен състав, и за медицинска евакуация.
Засега не е ясно дали други европейски страни ще се присъединят към програмата. Първоначалните участници в нея бяха Холандия, Норвегия и Полша, които смятаха да купят между четири и шест самолета. По късно по финансови причини Норвегия и Полша напуснаха проекта, но сега от Осло явно са решили да придобият A330 MRTT. Има обаче съобщения, че Белгия и Полша също са проявили интерес. Заедно с последната германско-норвежка поръчка броят на договорените A3300 MRTT достигна 56, от които 28 вече са доставени - 14 за Великобритания, 9 за Франция, 7 за Австралия, шест за Саудитска Арабия, три за ОАЕ и сега общо 7 за други европейски държави.

Самолет-цистерна "Eърбъс" А330 MRTT от ВВС на Австралия, докато зарежда два Ф-18

 

 

Оръжие

 • Първият разработен изцяло в страната самолетоносач започва изпитания
  7. Декември 2017 240
  50
  0

  Първият китайски самолетоносач собствено производство от състава на ВМС на НОАК за първи път ще излезе в открито море и ще пристъпи към ходови изпитания още този месец, съобщи българският сайт за военни новини Пан.бг, като портала Sina.
  Основните работи по кораба са завършени, като неотдавна е била монтирана и РЛС с АФАР "346A". На 3...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"