20 Април 2024събота18:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Египет получи първата корвета "Гоуинд"

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 72

Египетските ВМС получиха първата от четирите корвети клас "Гоуинд" 2500, наречена "Ал Фатех". Договорът от 2014 г. с френската корабостроителница в Лориан бе за построяването на четири корвети, на обща стойност около 1 млрд. евро, без да се брои стойността на въоръжението, уточнява блогът за военна информация bmpd. Според договора челната корвета в серията е построена в Лориан, но останалите три ще бъдат сглобени в Александрия в периода 2018-2019 г., при участието на фирмата-производител DCNS. Освен това има опция да бъдат поръчани още два кораба във Франция, но не е известно до момента това да е направено.
Корветите "Гоуинд" 2500 са големи за размерите на египетския флот кораби. Водоизместването им достига 2600 тона, дълги са 102 м и широки 16 м. Имат два дизелни двигателя и два електромотора, и развиват скорост от 25 възела, а далечината на плаване е 3700 морски мили при скорост от 15 възела. Екипажът е от 65 души, като при нужда може да се взема десант до 15 души, който да използва бордни 6,5-метрови моторни лодки.
Въоръжението е представено от две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети "Ексозет", 16 вертикални пускови установки за зенитни ракети МBDA VL MICA, 76-мм оръдие на италианската фирма "Леонардо", две дистанционно управляеми 20-мм автоматични оръдия "Нарвал" на "Некстер", два 324-мм тритръбни торпедни апарата. В хангара може да се помести вертолет с маса до 20 тона, ВМС на Египет ще използват американските "Каман" SH-2G "Супер Сийспрайт".
Египет е втората страна, поръчала и получила корвети "Гоуинд". Първа Малайзия поръча тези кораби през 2011 г., като сключи договор за цели 6 кораба на стойност 2,8 млрд. долара. Всички те се строят в Малайзия при помощта на френска фирма. Първата се очаква да влезе на въоръжение през 2019 г.



Корветата "Ал Фатех", която ще попълни редовете на египетските МВС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ