Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Появи се наръчник за война с Русия

Пентагонът отрича да има общо със скандалната брошура

Дума

28. Септември 2017 , брой: 190   561   0Въоръжените сили на САЩ разпространиха наръчник за война с Русия, съобщи на 24 септември списание "Нешънъл интерест". Книжката е издадена още през декември 2016 г. и се нарича "Наръчник за война с Русия на новото поколение" (The Russian New Generation Warfare Handbook). В нея се разглежда тактиката на водене на хибридна война и как американските военни да й противодействат, разказва американското спирание.
В 68-те гланцови страници са описани образци на руска военна техника, която би могла да бъде използвана за асиметрична война по време на операциите в Крим и Украйна, по мнението на американците. Направен е изводът, че руснаците са използвали неголеми подразделения от силите за специални операции, понякога под прикритие, също малки части от редовната армия, но добре въоръжени, които подкрепяли местните сепаратисти.
Американците правят извод в брошурата, пише "Нешънъл интерест", че руската стратегия била основана на смяна на режима в дадената страна, не чрез обичайната военна победа на външна сила, а с помощта на местни сили.
Отбелязва се, че Русия е възприела от САЩ използването на безпилотни самолети за откриване на противника и последващото му унищожаване с артилерийски огън и авиация. В брошурата са разгледани и бойните действия в Донбас, които са приписани на руски военни части. Отбелязва се, че украинските войски са били сковани чрез използването на различни мини-капани, като така те са ставали лесна мишена на използваната от сепаратистите артилерия и авиация. Последното твърдение на написалите брошурата е повече от странно, защото само правителствените войски използваха авиация по време на активната част на конфликта.
Специално място е отделено на действията на снайперистите. Създалите наръчника смятат, че в Украйна е имало голямо количество снайпери с различни нива на подготовка. Това са местни хора, обучени в снайперистко дело, наемници, преминали по-добра подготовка и на трето място - висококвалифицирани стрелци, въоръжени с най-добрите винтовки. Тези групи действали съвместно на бойното поле.
Отбелязани са и слаби места на руската армия, които според съставителите са: недостатъчна мотивация на наборната армия, стериотипно мислене на командния състав, ниско ниво на материално-техническото обезпечаване, огневата поддръжка разчитала повече на силата на огъня, а не на точността, руснаците страдали от недостиг на системи за ПВО и РЕБ.
Ден след публикуването на тази информация от Пентагона излязоха с официално изявление, в което отрекоха написаното в брошурата да е държавна политика на САЩ. В изявлението се посочва, че свързани с Министерството на отбраната на САЩ колежи и изследователски, и аналитични институти често публикуват статии, като се стремят да допълнят съществуващата информационна база и случаят бил точно такъв.

Първата страница на брошурата, предизвикала пореден скандал в руско-американските отношения

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"