Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Егати класацията

Мая Йовановска

28. Септември 2017 , брой: 190   612   0Последната класация на Световния икономически форум нарежда страната ни на 49-то място в света по конкурентоспособност. За година страната ни е мръднала с едно място. Това, разбира се, е повод, достоен я властта, я нейната икономическа гарнитура да се похвали. Нали! Пък и цели 137 държави са подредени в тази класация.
Индексът, по който са ни поставили сред първите 50, се изчислявал върху 12 фактора, като тези, които допринасят най-много за позицията ни, са макроикономическата стабилност, нисък бюджетен дефицит, държавен дълг като процент от БВП, ниска инфлация и т.н. Другият фактор, който допринася в голяма степен за позиционирането ни, е технологичната готовност. Но не се лъжете - тук изобщо не е взето предвид ниското ниво на дигитализация на държавната администрация, с което държавата продължава да пречи на развитието на бизнеса, а е и фактор за по-висока корупция. Измерването е на базата на интернет потребители, скорост на интернета и брой мобилни абонати.
Иначе класацията отчита, че сме зле при пазара на труда в сътрудничеството между работодатели и синдикати, страната не задържа млади и талантливи хора. А бизнесът бил неспособен да назначава професионални ръководители.
Акълът ми обаче не може да побере как държава, в която икономиката е сред най-енергоемките, производителността на труда е ниска, почти напълно липсват инвестиции в иновации и ръстът на икономиката не идва от производство, а от въртенето на европари, въобще фигурира в подобна класация. От последните данни на БНБ стана ясно, че има 55% срив в чуждите инвестиции. Защо? Няма как да сме наистина конкурентни и да не идват чужди пари. Българите зад граница пращат тук повече средства от чуждите инвеститори. Но тези пари се ползват от близки и роднини за оцеляване, а не, за да се влагат във висококонкурентната ни икономика. Егати конкурентоспособността, егати класацията!

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"