25 Април 2024четвъртък18:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Д-р Веселин Демирчев:

Инфарктите и инсултите при диабетици са от 2 до 6 пъти по-чести

Не захарната болест, а усложненията й са смъртоносни, казва ендокринологът

/ брой: 191

автор:Аида Паникян

visibility 2100

- Д-р Демирчев, кои заболявания най-често съпътстват диабет тип 2?
- В същността си диабетът е метаболитно заболяване. Високите стойности на кръвна захар увреждат органи – сърце, бъбреци, очи и пр., и ако е зле или недостатъчно контролирана, води до инвалидизация на болния. Затова диабетът е социално-значимо заболяване и здравните власти в цивилизования свят са преценили, че е икономически по-изгодно държавите да плащат за медикаментите срещу диабет, отколкото за лечението на усложненията. Здравните разходи за човек, живеещ с диабет с усложнения, са от 2 до 4 пъти по-високи, отколкото за диабет без усложнения.
- Кои са най-честите усложнения?
- Високата кръвна захар уврежда преди всичко кръвоносните съдове, което води до сърдечносъдови и мозъчно-съдови инциденти (инфаркти и инсулти), увреждания на бъбреците (хронична бъбречна недостатъчност). Повече от половината българи, които са на хемодиализа, са получили увреждания на бъбреците вследствие на диабета. Лошият гликемичен контрол е в основата на диабетната невропатия - това е увреждане на нервите на долните крайници, което води до ампутация, а у нас над половината от ампутациите на долен крайник се дължат на диабет, както и диабетна ретинопатия (увреждане на очите при хора с диабет, което води и до слепота). Отдавна е доказана пряката връзка между диабет тип 2 и сърдечносъдовите заболявания (ССЗ). Инфарктите и инсултите при диабетиците са от 2 до 6 пъти по-чести, отколкото при хората, които не страдат от това метаболнитно заболяване. Доказано е, че рискът от коронарна болест на сърцето при хората с диабет тип 2 е 86% по-висок, отколкото при тези без диабет. Затова при хората с диабет е много по-голяма вероятността и от атеросклеротични сърдечносъдови заболявания като инфаркт на миокарда, ангина пекторис, инсулт. Затова е необходимо комплексно лечение на диабета. Например гликираният хемоглобин (HbA1С), показател за средното ниво на кръвната захар през последните 3 месеца, трябва да е до 7%, но в зависимост от възраст, давност на диабет, съпътстващи заболявания, усложнения може да е различен при различните пациенти.
- Освен инсулина с какви оръжия разполага съвременната медицина срещу тези страдания?
- Всички лекарства срещу диабет понижават нивата на кръвна захар и по този индиректен начин намаляват риска от усложнения и от увреждане на органите. Доскоро рискът от сърдечносъдови заболявания при хората с диабет се намаляваше с допълнителни лекарства срещу холестерол, триглицериди, високо кръвно. Но съвременната медицина вече разполага с по-богат арсенал от медикаменти, които гарантират сърдечносъдовата безопасност и освен, че намаляват кръвната захар, намаляват и риска от инфаркти и инсулти. Освен това нещо много важно за хората с диабет тип 2, е, че тези нови медикаменти понижават телесното тегло и кръвното налягане. Известно е, че наднорменото телесно тегло е основна причина за появата на диабет тип 2. Те имат кардиопротективен ефект – предпазват пациента от сърдечносъдови и мозъчно-съдови инциденти, а това гарантира много по-дълъг живот на хората с диабет тип 2. Ефектът от тези медикаменти е доказан при световни клинични изпитвания, провеждани сред повече от 10 хил. души. Например медикамент от една група намалява сърдечносъдовата смъртност с 33%, инфарктите с 30%. Практически няма дори кардиологични лекарства с такъв ефект. При пациентите, които ги вземат, рискът от тежка бъбречна недостатъчност намалява с 40%.
- Достъпни ли са за българските пациенти тези медикаменти?
- Да, те присъстват на нашия пазар и се поемат на 100% от каста.
- Тоест всички пациенти с диабет тип 2 може да ги получат?
- Не, не всички и това не се решава от нашата здравна каса. Има съвсем конкретни медицински показания, които са разписани в световен медицински стандарт за лечение. Те се регистрират на световни диабетни конгреси и се изпълняват задължително и от Българското дружество по ендокринология. Тези медикаменти се предписват на пациенти с тежък декомпенсиран диабет, който вече не се повлиява от обичайното лечение и медикаменти, когато нивата на кръвна захар са над 9-10. Те дават шанс на хората с тежък диабет да имат добро качество на живот и да се чувстват пълноценни.


Светът бие тревога

* На всеки 10 секунди двама души на планетата чуват неумолимата диагноза "диабет", а един човек умира от усложненията му.
* През 2014 г. 422 млн. възрастни (8,5%) на планетата са с диабет, докато през 1980 г. са били 108 млн. (4,7%), т.е. близо 4 пъти повече за над 30 години, отчита СЗО. От световната организация подчертават, че през 2014 г. повече от един на трима възрастни на възраст над 18 г. са с наднормено тегло и повече от един на 10 е със сериозно затлъстяване.
* Близо 2/3 от хората с диабет с над 10-годишно заболяване са с риск да ослепеят.
* В България: докато през 1992 г. заболеваемостта е била около 3% (около 250 хил. души), сега е 8,8%, т.е. над 500 хил. души са с диабет. Тревожното е, че близо половината дори не подозират, защото не са изследвали кръвната си захар, сочат данни от национално проучване през 2015 г. Специалистите са категорични, че своевременното откриване на диабета може да спести много здравни проблеми на пациентите и значително да отдалечи в годините усложненията.
* За добрия контрол на диабета: намаляването на HbA1С само с 1% удължава живота на човек с диабет с 1 година, може да намали с 18% вероятността от инфаркт на миокарда, с 35% риска от ослепяване и от хронична бъбречна недостатъчност вследствие на диабета.
* Кръвоносните съдове се увреждат от високите нива на глюкоза в кръвта, високото кръвно налягане, пушенето или от високите нива на холестерол. Затова е важно хората с диабет да контролират тези нива, като променят начина си на живот. Пример е здравословното хранене, движението, намаляване на теглото и спиране на тютюнопушеното.
* Световната медицина бие тревога и за предиабета, характерен за хората със заседнал начин на живот и наднормено тегло. Сред признаците на предиабета са отпадналост, уморяемост, съхнене на устата, както и завишени стойности на кръвната захар сутрин - 6.7, 6.8, 6.9.  През 2012 г. само в САЩ хората с предиабет са 34 млн. души. Ако своевременно не бъдат взети мерки за преодоляване на това състояние, много голяма е вероятността до 10 години то да премине в диабет тип 2, предупреждават от Американската диабетна асоциация.


Внимание с талията! Талията над 80 см при жените и над 94 см при мъжете е предвестник на метаболитен синдром - високо кръвно налягане, завишени липиди и т.н.


* Вече има и деца с диабет тип 2, характерен за възрастните". 30 мин. физически упражнения дневно намаляват с 30-40% риска от диабет.
* България е на пето място в Европа по детско затлъстяване. Над 26% от българските деца между 5 и 18 г. са с наднормено тегло, а то е основната предпоставка за диабет тип 2.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ