29 Март 2024петък17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Малко известно

Две съпернички за... любовта на Вазов

Евгения Марс и Ана Карима "делят" сърцето на литературния класик

/ брой: 191

visibility 2614

Боян Драганов

На 21 януари 1895 г. в София започва да излиза вестник "Млада България", списван от Димитър Ризов. Рецензирайки в бр. 3 романа "Под игото", "Ризов "случайно и мимоходом" отбелязва, че тази година "Вазовата списателска деятелност навършва своята 25-годишнина" и че Вазов е и журналист, "та на нашия еснаф най-много приляга да вземе инициативата за отпразнуванието на неговия юбилей".
Идеята се посреща радушно и почти всички вестници поместват мнения как най-добре да се организира тържеството.
Намират се и противници. Д-р К. Кръстев, скрит под псевдоним, пише във в. "Съгласие", че "Проектираният юбилей е една безсмислица, една подигравка с българския народ, с неговите идеали и самосъзнание и че той е един порочен пример за българската младеж".
На 3 септември 1895 г. е учреден юбилеен комитет с председател Васил Стоянов. Решено е на поета да се поднесе "сребърен венец на златна лира" и да се организира всенародна подписка за набиране на средства, от които да се учреди литературен фонд за ежегодно награждаване "на най-добрите български съчинения по изящната литература".
Из цяла България се разпространява възвание, в което се описват целите на комитета. Отзвукът е окуражаващ. Живеещият в Прага музикант Димитър Георгиев композира "Марш Вазов". Набавянето на лирата е възложено на Михалаки Георгиев, секретар в легацията във Виена. В трудната си задача е подпомогнат от видния търговец Сава Паница, който към всенародния дар прибавя и личен - "писалищна гарнитура от червен мрамор и позлатен бронз, в руски стил".
На 24 септември 1895 г. Народното събрание се оказва тясно да побере желаещите да отбележат делото на Вазов. В главната ложа е настанена майката на поета. Под звуците на "Вазов марш" поетът заема определеното му централно място. Пред юбиляря са изложени 24-те всенародни подаръка - ордени, мастилници, картини, барелеф, свещници, лаврови венци, портфейли, но най-голямо впечатление прави лирата, на чиито лаврови листа са гравирани заглавията на някои прочути негови творби и герои: "Немили-недраги", "Чичовци", "Митрофан", "Избавление", "Пряпорец и гусла", "Грамада", "Тъгите на България", "Поля и гори", "Под игото", "Италия", "Сливница", "Хъшове", "Драски и шарки".
Следват речи и поздравления на делегации от цялата страна.
В 13 часа започва гощавката в салона на "Славянска беседа". Вазов е настанен между министър-председателя К. Стоилов и просветния министър К. Величков. Пак речи, но сега с наздравици. Истинско оживление настъпва, когато Йордан Джумалиев, познат на Вазов от чиновническите му години, поръчва 60 бутилки шампанско, "които се запениха из чашите, за голямо учудване на гостите, които знаеха, че в менюто не се предвижда този лукс".
Юбилейният ден завършва с литературно-музикална вечеринка.
Всенародните дарове са наредени във Вазовия дом, като най-видно място е отделено на лирата, възприемана от всички като символ на народната любов и признание на книжовното му дело. С времето лирата става емблематична, неразделна част от бита на къщата.
В края на септември 1905 г. съдбата среща Вазов с Евгения Марс, авторка на няколко разказа. Красавицата е на двадесет и осем години, майка на двама сина. Едва навършила 16 години, тя се омъжва за 34-годишния зъболекар д-р Михаил Елмазов. Скандализира обществото с дълбоките си деколтета, свенливо прикрити с рози от поплин. Петдесет и пет годишният Вазов се влюбва в младата жена. Скоро очарователната Женичка заема най-важното място в живота и творчеството на поета. С юношеско вълнение той изповядва, че тя е негов ангел-хранител, идол, божество, че животът му е в нейните ръце, че "друго същество нямам на тоя свят!". Вазов с Христова смиреност я моли за срещи. На сестра си, която го укорява за връзката, отвръща кратко: "И аз съм човек!".
Евгения Марс става чест гост в дома на поета. Племенницата му, Събка Фетваджиева, разказва, че Марс "минавала от картина на картина, от предмет на предмет". Спирайки погледа си върху това, което й хареса, тя с възхита се провиквала: "Ах, г-н Вазов, колко красиво е това!". Вазов отвръщал: "Харесва ли ти, Женичка? Щом ти харесва, вземи го". Така според Събка "най-интересните и хубави подаръци, начело с лавровия венец", отиват в дома на Марс, която си урежда с тях малък музей. Близките на Вазов са дълбоко огорчени и наскърбени от това вмешателство в семейните им работи. Особено тежко преживяват раздялата с лирата.
Вазов вижда мълчаливия упрек в очите им и взема мерки да пресече всякакви бъдещи претенции към сърдечната му приятелка. С писмо (26 януари 1908 г.) той известява Женичка да приеме като подарък "един от най-скъпите му сувенири - лирата".
На 22 септември 1921 г. Вазов умира. Не открих и най-малкия знак Евгения Марс да е присъствала на погребението му.
На 24 януари 1930 г., петък, пет поетеси и пет белетристки, между които и Евгения Марс, основават Клуб на българските писателки. Много често сбирките се провеждат в домашния литературно-музикален салон на Марс. В този елитарен кръг не е допусната Ана Карима - писателка, заклета феминистка, дръзка и скандална общественичка, смъквана с полиция от трибуните, съдена за побой и разследвана за присвояване на средства. С груба физика, недодялано държание и облекло на френска субретка (камериерка), тя няма шанс да привлече вниманието на поета. За неудачите й Марс няма вина, но Карима все намира повод да я уязви.
На 6 февруари 1937 г. умира Лидия Шишманова, най-старата членка на клуба. На следващия ден трябва да се състои отдавна насроченият "годишен чай" на писателките. Поканени са литераторки, певци и музиканти, нагласен е бюфет. Възниква въпросът какво да се прави. Според Фани Попова-Мутафова Марс преценява, че направените разходи не бива да се пропиляват и че: "...Шишманова не е толкова добра писателка, че да се отложи чаят заради нея". И вместо да отдадат последна почит на своята съратница, писателките се събират в салона на Лигата на говорещите английски на чай, пасти, а според злите езици - и на танци.
Карима пляска с ръце и публикува във в. "Дневник" (12 февруари 1937 г.) язвително антрефиле "За клуба на писателките", като обвинява за безсрамното падение на клуба неговата водителка "писателката" Евгения Марс, на висок глас повтаря мълвата, че нейните разкази и драми са писани от Вазов и че след смъртта му побързала да продаде обсебената от нея сребърна лира.
Засегната на чест, Вазовата муза дава под съд Карима, като настоява за строга присъда, парично обезщетение от 50 000 лева и публично извинение. Делото се проточва близо две години. През това време Карима не мирясва и печата малката брошурка "Чудесата на Евгения Марс".
Съдът установява, че Марс е продала, след дълги пазарлъци, на Народната библиотека лирата за 28 700 лева, и приема, че като нейна собственичка може да носи само морална, но не и наказателна отговорност за постъпката си.
Карима е осъдена на един месец затвор, 250 лева глоба и да заплати 644 лева съдебни разноски. Апелативният съд потвърждава присъдата и Карима трябва да влезе в затвора, но цар Борис я помилва.
В случая Темида, най-меко казано, си затваря очите, защото с указ в "Държавен вестник" от 9 ноември 1921 г. се утвърждава решението на Народното събрание: "Да се съхрани за вечни времена домът на поета, като се превърне в музей "Иван Вазов", да се обявят за собственост на музея всички ръкописи на поета, както и получените от него подаръци".
С уредбата на музея се заема Народната библиотека, но близо две години не успява да се пребори с претенциите на най-малкия брат на поета, д-р Борис Вазов, който не приема решението на Народното събрание. Министерството на просветата нарежда в края на м. август 1923 г. да се отчужди домът и да бъде заплатено цялото имущество. През 1924 г. комисия на библиотеката в състав П. Гъбенски - библиотекар, Ана Пекова - счетоводител, и Димитър Иванов (Елин Пелин) - пазител, приемат къщата и започват да я превръщат в музей. Постепенно се набавят ценни документи, вещи, портрети, ръкописи, адреси, мозъкът и сърцето на поета, пазени дотогава от Червения кръст, посмъртната Вазова маска и прословутата сребърна лира. По време на Втората световна война музеят е евакуиран. Лирата, ордените и парадното облекло на Вазов са предадени без разписка и опис за съхранение в подземията на Софийския университет. Къщата на Вазов е разрушена от бомба и през 1948 г. сградата е възстановена в предишния й вид. За вещите в Ректората никой не се сеща. Едва през 1964 г. случайно са открити в една шахта от огняря Васил Гергов.


Вазов при запознанството                           Евгения Марс при запознанството си с Вазов
си с Евгения Марс, 1906 г.





Ана Карима
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ