26 Април 2024петък06:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балонът се пука, бизнесът в бяло

/ брой: 191

автор:Ева Костова

visibility 1413

Вчера от БСК мастити работодатели, специалисти по всичко, разкатаха фамилията на сивия сектор у нас. От цялата грамада от думи стана ясно, че балонът се пука, само бизнесът е целият в бяло. По ирония на съдбата в този колосален анализ намери място и твърдение като този бисер: работниците притискали бизнеса да не плаща осигуровките им!
Тези хора нормални ли са? Не стига, че точно бизнесът плаща осигуровки върху минималната заплата, че и по-малко понякога, ами сега и съвсем да ги няма. Даже, видите ли, и емигрантите, които се връщат у нас, не искат да вземат официално заплати, защото искат да получават социални помощи от чужбина. Най-съществен срив при приходите пък бил при ДДС и данък "печалба", където приходите нараснали на общия фон едва с 13 на сто. Ах, ти да видиш каква мъка! Стигна се по-далеч във влаченето на вода от девет кладенеца в десети - добра мярка срещу неплащането на осигуровките било да отпаднат минималните осигурителни прагове. Тогава бизнесът щял да започне да осигурява работниците върху по-високи доходи. Тук се сещаме за онзи анекдот за Бърнард Шоу и красивата дама на един бал, която рекла на известния писател: представяте ли си, ако двамата имаме деца - умни като вас и красиви като мене. Ами ако стане обратното, рекъл Шоу...
Но да си дойдем на думата - тези прагове  отдавна са трън в очите на работодателите. Повтарят любимите си рефрени срещу тях безспир. Като този: никъде в ЕС нямало минимални осигурителни прагове. Пак вчера социалният министър Бисер Петков обаче информира, че от догодина тези прагове ще се увеличат с 3,9 на сто. Шум по линията, може би. Или речовитите бизнесмени не слушат друг освен себе си. Иначе щяха ли така да оплетат яростните си анализи все в своя поза. Наред с много изречени глупости, с извинение. Стигнаха дотам, че зададоха и въпроса: защо досега, три години след криминализирането на неплащането на осигуровки, няма водено дело или вкаран в затвора нарушител. Ха, че досега всички да са с раирани костюми точно от техните среди. НАП била виновна, че осигуровките не са върху реалните заплати, а не работниците. Че работниците не са виновни е ясно. Но дали бизнесът е вода ненапита? Явно, в осигуряването е пълно с полтъргайсти, дето правят бели и изкарват от равновесие тези мили хора, дето не спят от мисъл за благото на народа. Защо ли тогава ги нарочват заедно с управляващите за това, че правят конкурентоспособност на страната от мизерията на работещите. Или са си напазарували достатъчно властници по изборите, та сега смятат, че щенията им ще минат? Един вицепрезидент на синдикат направо им каза в очите: вразумете се, не тръгвайте на война с народа. Който прави това, е обречен.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ