23 Април 2024вторник23:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП в София предлага целият център да е пешеходна зона

Общинските съветници спориха за спирането на автомобилите около плoщад "Св. Неделя"

/ брой: 191

автор:Деси Велева

visibility 53

Столичните социалисти предложиха вчера да се затвори целият идеален център на София за автомобили и да стане пешеходна зона. Тази идея бе в отговор на предложението на мнозинството от ГЕРБ пешеходна зона да стане участък от бул. "Витоша" между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски". Против това намерение обаче се обявиха представители на повечето политически сили. Те настояха за подробен анализ на трафика и ползите от затварянето на движението само в този малък участък.
Без да се направи публично обсъждане и да се посочат алтернативи за трафика, предложението на ГЕРБ е, меко казано, безхаберно, коментира водачът на групата съветници от БСП Калоян Паргов. Той бе категоричен, че с колегите му нямат нищо против пешеходните зони, но не е редно да се приемат подобни доклади без аргументация. Той припомни, че преките улици на бул. "Витоша" са еднопосочни, по тях няма къде да се спре и движението там и сега е затруднено. "Съзнавате ли, че ще се появят километрични опашки, а вредните емисии ще се увеличат", обърна се той към управляващите.
Паргов представи идеята за бъдещо затваряне на целия център за движение на автомобили, като посочи, че преди това в краищата му трябва да се направят поне 4 паркинга. Също така според него е необходим цялостен анализ за движението на градския транспорт. Това няма как да стане без инвестиции, припомни водачът на социалистите. Той изрази и съмнение, че бързането да се затвори малка част от центъра е свързано с бъдещото председателство на страната ни. Колегата му Иван Таков определи предложените мерки като палиативни и също предположи, че трафикът ще се пренасочи към ул. "Позитано" и "Алабин". Затова той призова по тях поне да се премахне синята зона. 
Социалистите изразиха недоумение и от друго предложение на зам.-кмета Евгени Крусев за обособяване на "успокоена" зона с ограничение на скоростта до 30 км./ч в карето между ул. "Алабин", бул. "Христо Ботев", бул. "Васил Левски", бул."Цар Освободител" и ул. "Леге". Колите и сега там не се движат със 140 км./ч, а пълзят с по 10-15 км, обясни Калоян Паргов.
Въпреки възраженията на опозицията двата доклада и предложението за пешеходна зона по ул. "Георг Вашингтон" бяха приети от мнозинството.


Снимка Емилия Костадинова

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ