19 Април 2024петък23:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска дебати по важни теми, а не ровене в ДС миналото

Социалистите настояват за създаването на институт за национална памет

/ брой: 191

автор:Павлета Давидова

visibility 92

Като народни представители на левицата и млади хора искаме разговор за бъдещето, не за миналото. С тези думи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев обясни желанието на социалистите за закриването на Комисията по досиетата. Той уточни, че в парламентарната група има депутати, които през 1989 г. са били между 6 и 13 години. Заедно с него брифинг дадоха още няколко народни представители, които също са били в детска възраст по времето, за което сегашната комисия трябва да провери принадлежността им към ДС.
"За съжаление ГЕРБ насаждат омраза, говорят за миналото и желаят тази комисия да продължава да работи, за да се оказва натиск върху определени хора. За нас това е крайно недопустимо", заяви социалистът. Стойнев подчерта, че е важно да имаме конкурентоспособна икономика, да има инвестиции и "общество на знанието", а младите хора да сбъдват мечтите си тук, у нас. Искаме дебати по тези теми, но в последните дни парламентът пак работи по няколко минути, подчерта Стойнев малко след като вчерашното заседание приключи след около час работа. Той отново се възмути от неработоспособността на парламента и припомни, че закони на БСП не се допускат за разглеждане. Стойнев бе категоричен, че законите на БСП са насочени към решаване на конкретни проблеми - сигурността, здравеопазването, социалната политика. "ГЕРБ обаче ги отхвърлят, за да принизят парламента, да има сблъсъци. Ние казваме - не. За нас тази комисия е изчерпана. Стига сме се делили. Има млади хора, които се интересуват от бъдещето. Ние, от БСП, сме прогресивните, ГЕРБ са още в миналото", обобщи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".
Жельо Бойчев уточни, че левицата внася законопроект за архивите на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия. Както ДУМА вече писа, социалистите предлагат създаването на институт за национална памет, в който да бъдат събрани всички документи от дейността на ДС и разузнавателните управления на БНА. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" уточни, че целта е да се преустанови практиката от последните години избирателно да бъде обявявана принадлежност на едни или други лица, особено преди избори.
"Проверките загубиха всякакъв смисъл. Не се постигна никакъв резултат в търсене на истината за реалната дейност на ДС. Ние, от БСП, искаме със създаването на този институт за национална памет да гарантираме възможност знанието и информацията, която съдържат архивите на ДС, да бъдат обект на работа на изследователи и историци. В същото време ще бъде дадена възможност да се прави проверка за всички лица, за които е събирана информация от ДС, но да се оставят изследователите да работят с тези документи", подчерта Бойчев. Според него досегашната работа на Комисията по досиетата показва, че тя се използва само за чертаене на разделителни линии и насаждане на омраза в обществото.

Снимка Емилия Костадинова

Драгомир Стойнев припомни, че много от колегите му са били деца през 1989 г.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ