Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Медии

Ясен е новият Управителен съвет на БНТ

Съветът за електронни медии одобри единодушно предложенията на Константин Каменаров

Павлета Давидова

29. Септември 2017 , брой: 191   202   0Българската национална телевизия вече има нов Управителен съвет. На вчерашното си заседание СЕМ одобри състава на УС на БНТ съгласно чл.55 от Закона за радиото и телевизията. И петимата членове на медийния регулатор подкрепиха предложенията на новоизбрания генерален директор Константин Каменаров. Припомняме, че УС на БНТ по право се председателства от шефа на БНТ, в него влизат и четирима членове. В структурата влизат Валери Запрянов, Василена Матакиева, Зина Трифонова и Антон Андонов. Очаква се на първото заседание на ръководния орган на Българската национална телевизия да бъдат разпределени и ресорите, за които ще отговаря всеки член. Запознати прогнозираха, че най-вероятно Запрянов ще наблюдава програмата, юристът Зина Трифонова ще отговаря за правните въпроси. Очаква се журналистът от спортната редакция на БНТ Василена Матакиева да поеме международните връзки и сътрудничеството с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), а журналистът и сценарист Антон Андонов най-вероятно ще се заеме с маркетинга на БНТ.
Запрянов има над 35-годишен професионален опит в областта на журналистиката, в печатни и електронни медии. Кариерата му започва от в. "Пиринско дело", "Работническо дело" и ДУМА. Един от създателите на в. "Стандарт" и бивш главен редактор на сп. "Сега". Почти 15 г. е издател и главен издател на седмичното списание "Тема". Освен в печатните медии има и ръководен опит в БНТ - през 1996 г. оглавява "Канал 1". През 2012 г. е избран за председател на Българския медиен съюз. Мария Стоянова от СЕМ изтъкна като положителен сигнал за липсата на разделение между високите и ниските етажи назначаването на Матакиева в УС на БНТ. Журналистката работи в медията от 1992 г. - била е водеща на спортни предавания и новини, автор на телевизионни филми.
От БНТ уточняват, че Андонов има близо 15-годишен опит в областта на медиите. Автор е на редица публикации за български и чуждестранни списания, а повече от 10 г. е сценарист и редактор в различни телевизионни проекти. Андонов е свързван с популярни шоу формати от конкурентната Нова телевизия. През 2015 г. обаче е работил и по проекти на БНТ като "55 лица от Вашия живот" и детската Евровизия. Юристката Зина Трифонова е последното попълнение в УС на БНТ, а от медията изтъкват богатия й професионален опит в държавната администрация.
Междувременно стана ясно, че ГЕРБ отново предлага Максим Минчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция. Както ДУМА вече писа, процедурата по избор на нов генерален директор на БТА бе открита миналата седмица, а изборът трябва да се състои до 21 октомври. Други кандидати за поста до момента няма.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"