29 Март 2024петък14:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдив отново е столица на четенето

Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце, казва Леда Милева, която бе първата гостенка на феста

/ брой: 121

автор:Пенка Калинкова

visibility 1904

Маратонът за четците "Пловдив чете" (31 май-5 юни) изненадващо започна още на 29 май със среща-разговор с писателката Леда Милева. Организирано от Школата за творческо писане "Бели полети" на феноменалната педагожка Лилия Сребрева и от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски", събитието изпълни салона на Драматичния театър в Пловдив с деца и родители. Цели фамилии от по няколко поколения се стекоха, за да чуят разказите, стихчетата и изпълненията на своите потомци, достолепната и обичана Леда Милева бе залята от водопад въпроси. Дете, израснало без книги, е като цвете, отглеждано без слънце, казва тя. Школата има традиции и тържеството започна с поздравления от предишни нейни питомци, някои от които се явяват и спонсори на инициативата.
Пак преди официалното откриване на феста "Пловдив чете", чийто домакин тази година е издателство "Летера" на енергичната Надя Фурнаджиева, се състоя и представянето на книгата "Балада за стария моряк" от Самюъл Колридж в превод на Манол Пейков, който за него бе отличен с награда "Пловдив" за художествен превод. Близо 25 български издателства представят новата си продукция чрез премиери на книги и други прояви, а местата, където те ще се случват, обхващат значителна територия от града - книжарници, къщи в Стария град, камерната зала на театъра, Народната библиотека "Иван Вазов", културния център "Тракарт" и Радио Пловдив, Историческия музей и дори МОЛ. Но сърцето на празника ще тупти най-силно в центъра на града, на площад "Стефан Стамболов", където са щандовете за книги и където с известна отстъпка може да се купят произведенията на любими автори.
Акцент, както винаги, ще бъде връчването на Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура на 3 юни от 17 ч. в къщата-музей на първия български книгоиздател. Инициирано преди 12 години, когато Пловдив беше съпътстваща столица на културата, събитието с всяка изминала година набира авторитет и е знаково за града, приел предизвикателството да защити реномето си на културна столица и през 2019 г. Специален гост на фестивала ще бъде украинският писател Анатолий Крим - премиерата на книгата му "Тръбата" ще се състои на 1 юни със съдействието на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Пристига и Рана Дасгупта от Индия за премиерата на своята книга "Токио: отменен", издадена от "Жанет 45", ще го представи на 3 юни Манол Пейков. "Вечерта на аржентинската литература" с участието на преводачи и на посолството на южноамериканската страна у нас е под патронажа на четири издателства: "Унискорп", "Агата-А", "Ера", "Проксима".  Издателството- домакин на феста - "Летера", организира днес среща с автограф с писателката Надежда Захариева и певицата Стефка Берова, а ИК "Жанет 45" е домакин и организатор на концерта "Джаз и поезия", на който велики джаз стандарти с текстове на български език от Мария Донева ще бъдат изпълнени от вокалистката Марина Господинова, пианиста Антони Дончев и тромпетиста Венцислав Благоев в Културния център на Радио Пловдив на 4 юни. Акцентирано е и на представянето и участието на пловдивски автори (Димитър Атанасов, Недялко Славов, Антон Баев, Стоян Терзиев, Светла Караянева, Емил Милев, Ивет Анави и други) - всеки ден ще има по една и повече пловдивски премиери, във "Фестивал за децата" участват издателствата "Фют", "Хермес", "Авис-24" и "Просвета".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 199

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 192

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 204

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 164

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ