28 Март 2024четвъртък11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Дрийм тийм "Свински черва"

Случаят в хасковската община е поредното доказателство за недостижимата наглост на ГЕРБ в утвърждаването на шуробаджанащината като форма на управление

/ брой: 192

автор:Георги Георгиев

visibility 334

"България е малка страна, всички сме братовчеди"
(Из изказване на министър-председателя от СДС Иван Костов от трибуната на Народното събрание през 1999 г.)

"Хасково е малък град и всички се познават"

(Из интервю на Дилян Добрев пред Нова телевизия през 2017 г.)


Този текст бе написан ден преди да стане ясно, че Делян Добрев подава оставка от всички постове, след разговор с Бойко Борисов. Това действие показва, че лидерът на ГЕРБ е преценил като недопустими за партията имиджовите загуби, които й нанася скандалът. Вероятно е преценено, че намесването на имената на редица бизнесмени и "ровенето" около техните поръчки би могло да доведе до нови нежелани разкрития. Губещ освен Добрев и компания е и Цветан Цветанов, който крайно неразумно взе страната на младия депутат, май без да се допита до "мозъка" на ГЕРБ.

Радио "Ереван" попитало Цветан Цветанов: Г-н Цветанов, има ли конфликт на интереси, ако в една администрация работят сестрата, братът, братовчедката, кумът, кумата, кумицата, тъщата, вуйната, вуйчото и баджанакът на депутат от ГЕРБ? - Не, защото я няма и балдъзата", отговорил Цветанов.
Това прилича на виц, но само прилича. Горе-долу по такъв начин протече разговорът на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНТ в четвъртък вечерта. Колежката го пита има ли конфликт на интереси в случая с Делян Добрев и роднинските назначения в община Хасково и изрежда половин родословно дърво, а Цветанов я гледа в очите като... абе, като агнец да го кажем, и вика: "Не". Ако преди в България е имало стандарт за политическа наглост, то той вече е недостижимо надхвърлен и променен. А единицата за измерването му трябва да е "един герб".
Сега заинтересуваният народ се е втренчил в депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев, чиито роднини и съученици са заели ключови позиции в хасковската община. Това, което виждате обаче, нито е уникално за страната, нито би било възможно в такива мащаби, ако не беше уродливото политическо явление ГЕРБ, обхванало като октопод страната. Превръщането на малки и големи градове във феодални владения, чиито "собственици" после се отчитат на "сюзерена", в София го имаше и преди ГЕРБ, но по времето на Борисов тази практика, ерозираща държавата, разцъфтя. Депутатът на Бойко Борисов изобщо не би посмял да се развихри така в роднинските назначения, ако не беше всеобщата атмосфера на шуробаджанащина, безпардонност и наглост, която виждаме в структурите на ГЕРБ, като започнем от Ботевград, през Перник, та до Хасково. И разбира се, ако Добрев не знаеше, че менторите му Цветанов и Борисов ще му осигурят нужния чадър и гръб при необходимост. Впрочем ГЕРБ действително за разлика от други партии защитават докрай своите и ги "покриват" и "уреждат" с нови места при голям гаф.
Историята от Хасково е многопластова. Тя не е само разказ за назначенията - "роднина-съученик-роднина-съученик", както описаха някои медии наречения от Делян Добрев "дрийм тийм" (т.е. на английски отбор мечта) в хасковските общински структури. Тя е

разказ и за зависимости

които са оплели като свински черва всички участници в нея, а и такива, които не участват директно в скандала. И както винаги всичко е за пари.
Когато четеш списъците с фирми, в които са се овързали някои от приближените на Добрев, то на очи се набива предимно една от тях - "Форуком" АД - център на по-голяма мрежа от компании, в които управител или изпълнителен директор е Даниел Гаргов - съпруг на първата братовчедка на Добрев Росица. Тя доскоро беше ръководител на финансовата дирекция в хасковското кметство. Гаргов пък все още е начело на комисията по бюджет и финанси на общинския съвет. Цяло чудо е, че му остава време за обществена работа, като се има предвид, че поне на хартия ръководи под някаква форма около 20 компании, а в още толкова е и акционер.
"Форуком" съществува като акционерно дружество от 2005 г. и е позната в Хасково като марка на бюра за обмяна на валута. Има и дъщерни фирми с различен вид дейност - брокерска, търговия с недвижими имоти. В една от тези фирми "Форуком фонд имоти" като един от директорите през 2009 г. е вписан и Делян Добрев. Заедно с братовчедката Росица съпруга й Даниел Гаргов и други лица, за които ще стане дума по-долу. Разплитането на "обръча от фирми" около Делян Добрев беше тема на две разследвания на сайта "Бивол" от март т.г. по повод поръчки за санирането на жилищни блокове в Хасково.
Основни акционери във "Форуком" АД са вече споменатият Даниел Гаргов, който държи 30% от акциите, и известният в Хасково и не само в Хасково бизнесмен Тенчо Лилянов, който контролира мажоритарния дял. Лилянов, разбира се, е и в управата на "Форуком фонд имоти", когато там работи и Добрев, както и друг известен местен бизнесмен - Величко Минев, чието име депутатът от ГЕРБ намеси в скандала. Между другото синът на Минев Иван също е общински съветник, но от "Коалиция за Хасково", която е близка до бившия кмет Георги Иванов.
Тенчо Лилянов е особено интересен, защото предвид финансовото му състояние, специфичните му познанства и историята му не те напуска усещането, че той е нещо много повече в цялата история, отколкото просто акционер в компании, в които се пресичат пътищата на Делян Добрев и

съпруга на братовчедка му
 
Името на Лилянов, както припомниха тези дни медиите, е публично известно от декември 1999 г., когато той бе арестуван като участник в разбития през лятото на предходната година канал за контрабанда на цигари през ГКПП "Ново село", открити в складове, чийто наемател е бил бизнесменът. По-късно Лилянов се отърва с 10 месеца условно.
В следващите години Тенчо Лилянов пак е хванат в нарушение. Името му отново се чу покрай т. нар. "Весело село" на брега на язовир "Ивайловград". Той заедно с още двама бизнесмени е бил изловен, че са направили три незаконни трафопоста, които, естествено, незаконно снабдявали с ток т. нар. митничарско село, построено също незаконно. Малко преди това Тенчо Лилянов и компания са станали и участници в концесиите за сметосъбиране. Създадена е фирмата "Титан Клинър", инкорпорирана с небезизвестната "Титан АС", която се свързва с лица от подземния свят. В "Титан Клинър" едната половина от акциите са собственост на "Инсинератор София", а в другата половина акциите са разпределени между "Форуком" АД и фирмата "Дорис" ЕООД на Тодорка Минева, съпругата на Величко Минев. "Титан Клинър" като част от консорциум през март 2009 г. взе концесия за почистването на една четвърт от София по времето, когато Бойко Борисов все още беше кмет на столицата. Интересно дали по това време Борисов или други хора от обкръжението му покрай останалите "титани" не са имали контакти и с Лилянов. Освен в София "Титан Клинър" чисти боклука и на още десетина общини.
Лилянов изплува и в обсъждания сега скандал, след като през март т.г. разследващите журналисти от "Бивол" в две публикации уличиха Делян Добрев, че негови роднини и съдружници от Хасково са се уредили с

обществени поръчки за 100 млн. лв.

Да припомним, че в публикация на електронното издание "Медиапул" се казваше, че хасковската фирма "Еко Традекс Груп" АД е сред първите три в страната, които са взели най-много пари по програмата за саниране на панелни блокове. В тази фирма основен акционер е "Форуком" АД на Тенчо Лилянов и Даниел Гаргов. Освен в Хасково, където тя е реновирала няколко блока за почти 5 млн. лв., "Еко Традекс Груп" е спечелила търгове за същата дейност в почти всички големи градове в Хасковска област - Харманли, Димитровград, Свиленград, Симеоновград и Любимец.
Като знаем какво "хлебно" място е да се намърдаш в програмата за саниране на ГЕРБ, трудно е да се повярва, че е минало без височайша протекция за "Еко Традекс Груп". Въпросът е само чия е тя? "Обичайният заподозрян", разбира се, е гербаджията Добрев, но помислете и вие - дали един млад мъж, който още няма и 40 години, е в състояние да командва хора, управляващи бизнес, един Бог знае за колко милиона лева. Не е ли по-логично да си представим, че Добрев е само параван за истинските властелини на града - хора като Тенчо Лилянов, който е трупал икономическа мощ от 90-те години, за когото в града казват, че след детронирането на бившия кмет Георги Иванов вече няма с кого да дели власт и влияние в Хасково. И който вероятно има връзки и нависоко, и надълбоко в нашенската реалност, и то във време, когато Добрев още е ходил на училище. Много е вероятно хора от такъв калибър, когато обсъждат сериозни неща, да го правят с някой доста по-високопоставен, отколкото е един обикновен депутат от ГЕРБ. Някой, който е имал допир до среди, с които е контактувал и Лилянов през 90-те години.
Делян Добрев сега казва, че скандалите в Хасково били политическа атака от страна БСП.
Вероятно защото депутатът от "БСП за България" Елена Йончева изнесе вече известни факти за ситуацията в града, но пък в неподходящ за "дрийм тийма" момент.
Честно казано, БСП не е показвала на местно ниво високи резултати през последните години. Това е

типично гербаджийски подход

- да се обвинява политическият противник за собствените грешки. В крайна сметка БСП  ли е тази, която е накарала Добрев да назначи първата си братовчедка и кумеца си на постове в общината? БСП ли е тази, която накара гербаджиите да дадат поръчки на съпруга на първата братовчедка на Добрев? БСП ли накара Добрев и Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ да издигнат Добри Беливанов за кандидат-кмет?
Още преди изборите в Хасково се говореше под сурдинка, че г-н Беливанов не е особено подходящ за поста поради напредналата си възраст. Всъщност, както често става, хората гласуваха за партията ГЕРБ, а чак на второ място за качествата на нейния кандидат. Нищо чудно Беливанов да е лансиран за поста на градоначалник, защото се е очаквало поради спокойния му характер и възрастови особености да бъде послушен, едва ли не апатичен и, общо взето, да върши работа на тези, които го издигат, без да им се пречка. Но нещо се е объркало явно, кметът май не е искал да бъде безволева маша в чужди ръце, прекрати конкурсите за местата, заемани от добревите хора, и "мизерлъците" лъснаха. После от ГЕРБ в Хасково обвиниха собствения си кмет в некадърност, което май е уникален за България случай.
Този скандал не е за това дали Добри Беливанов е подходящ за кмет. Това, че той мълчи и е в нелегалност цяла седмица покрай скандала в общината, е показателно. Беливанов е избран с бюлетината на ГЕРБ, които сега се правят, че е паднал от Луната. ГЕРБ са го издигали, те са си го носели, те са агитирали за него, те си го свалят. Те носят отговорността. Сега, ако се стигне по някакъв начин до предсрочни избори за кмет на Хасково и Хасково се намираше в друга държава, ГЕРБ нямаше да припарят до властта в града поне два поредни мандата. Обаче тъй като Хасково, както и още 257 града и около 5000 села имат злата участ да живеят в гербаджийска България, то изходът от един такъв избор изглежда отчайващо предрешен - въпрос на оцеляване на ГЕРБ и на тяхната върхушка в града е да наложат свой кандидат с цената на всичко. Няма да е учудващо и ако този кандидат носи някоя от изброените по-горе фамилии. Това ще е опит да бъде опроверган френският есеист Жан дьо Лабрюйер, който е казал: "Наглостта не е умишлен начин на действие, а черта на характера."


А какво време беше! "Семейна" снимка от 2015 г. на кандидата за кмет от ГЕРБ Добри Беливанов (възрастният мъж на първия ред), депутатът от ГЕРБ Делян Добрев до него и кандидатите за общински съветници. На последния ред в крайно ляво е застанал Даниел Гаргов, а в края отдясно - Евгени Консулов
Снимка ПП ГЕРБ


Делян Добрев и Цветан Цветанов стигнаха заедно и до Великата китайска страна. Цветанов подкрепи категорично и твърдо хасковския депутат срещу кмета Беливанов. Цветанов сгреши
Снимка Фейсбук профил на Цветанов


Факсимиле от удостоверение на Хасковския окръжен съд от 2007 г., от което се вижда, че Добрев е бил в съдружие както с първата си братовчедка Росица, така и с бизнесмена Тенчо Лилянов и друг бизнесмен от Хасково Величко Минев. Тези дни Добрев в опит да отплесне скандала от себе си нарече Минев "червен полковник" и омеси името му с това на покойния депутат от БСП Димчо Михалевски
Снимка - Бивол.бг


Евгени Консулов, който по думите на Добрев се отказал от 4000 лв. заплата, за да работи за хасковската община
Снимка Haskovo.net
към карето
 


Консулов и газопроводът

Други назначения в хасковската община на близки до сърцето на Делян Добрев хора са тези на кумата му Биляна Димитрова, вече бивш секретар на общината, и на кумеца му Евгени Консулов, който бе зам.-кмет на града и тези дни обяви, че напуска. Не трябва да пропускаме и кума на Добрев Пламен Лачев, който пък е председател на общинската избирателна комисия. Важен обаче е Консулов. През февруари 2013 г. депутати от БСП, сред които Атанас Мерджанов и Румен Такоров, обвиниха Делян Добрев като икономически министър, че е уредил Консулов, тогава общински съветник от ГЕРБ, с поръчка за ненужно проучване на трасето на бъдещия газопровод до Сърбия на стойност над 850 000 лв. Тогава Добрев отрече обвиненията, обяви, че ако не бил Консулов, държавата нямало да се справи с проекта за газовата връзка. Добрев се зарече да съди червените депутати, но не се е чуло това да е станало. Сега той плаши със съд Елена Йончева, защото е съобщила публично общоизвестни факти.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ