Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Мика Зайкова:

Черпят конкурентоспособност от мизерията на българските работещи

В България заплатата по стар обичай е резултативна остатъчна величина и никой не говори за цена на труда. Колкото има, толкова плащат, казва известната експертка

Ева Костова

3. Октомври 2017 , брой: 193   696   1
Снимка


"Нашите депутати влизат с хавлиени чорапи и часовник "Зрънчо", а излизат с "Ролекс" и "Армани" още на първия месец"

- Госпожо Зайкова, правителството взе решение да ограничи административната тежест за работодателите при наемане на работна ръка от държави извън ЕС. Как ще се отрази това на наетите българи?
- Управляващите правят този ход, защото наистина в България потенциалът откъм работна сила, и то квалифицирана работна сила, намалява по първата причина, че нашата квалифицирана работна ръка работи в европейските страни, където заплащането е по-добро. Нямаше да се наложи да правим това, ако равнището на работните заплати беше такова, каквото е в Европа. В никакъв случай молдовските или индийските камериерки, които идват тук, няма да получават заплата по-малка от 1200 лева. Ако даваха на нашите камериерки такава заплата, и те щяха да си стоят тук. Но нашите работодатели и политици искат да докажат, че българите са мързеливи и че българите не искат да работят. Ако ние получавахме достойни заплати, нямаше да сме на последно място по минимални доходи и по бедност. Разбира се, че и образователната система допринесе за това по простата причина, че нито образованието ни е ефективно, нито правилно, нито пък сме обхванали всички младежи и фактът е, че излизат 37% от средното образование функционално неграмотни. Естествено, човек иска да има грамотни работници.
- Смятате ли, че ще бъдат качествени тези, които ще дойдат?
- Не мога да кажа качествени ли ще бъдат, защото работодателите ще си правят подбора. Не мога да обиждам другите нации качествени ли са или не са качествени, но при всички случаи нашите са европейци, нашите млади хора имат сравнително добро образование, тези, които го имат, а не тези, които го нямат, а за това, че го нямат, пак е виновна държавата. Извинявайте, не може да държиш един цял етнос в гета само, за да ти бъде електорат и да гласува за теб, и да искаш после тези хора да работят. Както виждате, има определен етнос, който нито учи, нито работи, нито плаща данъци, нито плаща сметки, но го държат, защото той е електорат. Грешната политика води до тези дисбаланси в пазара на труда и до упадък на нацията.
- А смятате ли, че наистина ще им дадат такива големи заплати на тези, които дойдат?
- При всички случаи никой няма да дойде да работи за 200 евро.
- В същото време нашите отиват някъде си.
- Нашите отиват да работят за повече пари. Ние нямаме медицински сестри, ние нямаме лекари достатъчно, идете и вижте в "Пирогов", където  работят 80-годишни доктори, защото няма лекари и защото нашите специалисти не можеш да им плащаш в държавните и общинските болници 650 или 700 лв. На лекар с квалификация, който има специалност, той, ако отиде в частната болница, ще получава 3000 лв., а ако иде навън, ще получава 5 хил. евро. Няма какво да гледаме много надалеч, да погледнем какво правят румънците. Те увеличават двойно, макар че техните заплати са по-големи от нашите, възнагражденията на медицинските сестри и на лекарите, защото искат да имат здравеопазване. Но ние май не искаме това, говорим за доктори и за сестри, и хората ще умират пред вратите на болницата, както вече има такива случаи.
- Добре, като се намалява на работодателите административната тежест, не може ли подобни облекчения да се приложат и към българските работници?
- Е да де, ама те намаляват за външните, защото им дават по-високи заплати. Като им намаляват данъчно-административната тежест, те освобождават едни средства, с които, без да си нарушават печалбите за купуване на яхти, самолети и т. н., могат да си позволят по-високи заплати. Докато в България работната заплата по стар обичай от време оно е резултативна остатъчна величина и никой не говори за цена на труда, ще бъде така. Аз бях на една почти стачка преди няколко дни в Гоце Делчев, и чух да ми казват: ами, имам 1 млн., не мога да дам повече. От 2015 г. знаете ли какво се случва, попитах аз? Да, повиши се електроенергията. Ама вие си плащате тока, нали? Защо тогава не плащате истинската цена на труда?
Обаче, пак казвам, в България не се говори за цена на труд, а колкото има, толкова дават на българските работници. Защото черпят конкурентоспособност от мизерията на българските работници, от ниски доходи. Това е дълбоко погрешно и е път, който води наникъде.
- И не само ниски доходи, отнемат се и социални, вече извоювани права, придобивки, които са заслужени допълнително - за лоялност, за професионализъм. Въпроси, които през ден се обсъждат, гарнирани със скандали, и все не се решават докрай.
- Да, защото непрекъснато говорят за някакъв клас, такъв клас имаше при бай Тошо. Става въпрос за професионален опит. Да сте виждали вие конкурс, в който да не се изисква професионален опит? Може ли един току-що завършил лекар да стане специалист в дадена област? Не, не може, защото му се изисква трудов стаж по дадената специалност. Може ли да се яви на конкурс един главен счетоводител и да стане такъв, ако няма определен професионален опит? Не, не може. Значи може да изискваш на конкурс професионален опит, а не искаш да плащаш за това, защото работодателят не плаща за стаж въобще след промяна в Кодекса на труда, а плаща за това, че този работник е стоял при него и е работил лоялно 10, 15, 20 години. За това плаща. Ако той е бил, да речем, на позиция инженер, а сега работи на позиция метач, естествено, че няма да му признае трудовия стаж и няма да му признае професионалния опит. Всички обаче мислят, че въртенето на Земята започва от тях...
- Нашите работодатели обаче мислят, че става точно така и със страшна сила демонстрират своите псевдоикономически мускули. Вицепрезидент на "Подкрепа" не напразно ги призова: вразумете се, тръгнали сте на война с народа.
- Да, защото и ножът, и хлябът са у тях. Защото няма промяна нито в Кодекса на труда, нито в който и да е български закон, която да няма лобистки или корупционен характер. Защото от време оно имаше Ванко 1, ще има Ванко 2 и не знам кой си още. Защото корупцията е от главата, от парламента. Защото нашите депутати влизат с хавлиени чорапи и часовници "Зрънчо" и излизат с "Ролекс" и с "Армани" още на първия месец. А това откъде е? Да не би да е от заплатите им, макар че са много високи. Не, не е оттам. Защото всяка дума поправка значи пари. И не се страхувам да го кажа, защото вече ми омръзна. Защото преди време цял ден тръбяха, че видите ли България си подобрила конкурентоспособността, само че не казват, че сме на последно място по корупция, не казват, че сме на предпоследно място по ефективност на държавната бюрокрация, не казват, че сме на четвърто място отзад напред по отношение към работната сила и т.н. От 16-те показателя за конкурентоспособност, в 9 сме на последните места.
- Значи заетостта и конкурентоспособността управляващите от ГЕРБ сега ще борят с вкарване на чужди работници отвън?
- Ама така няма да оправим дисбалансите на пазара на труда.
- Заетостта на българите къде отива тогава? Или само се отчита в мастити стратегии и краткосрочни подпирания на лопатите?
- Чуждият работник ще дойде, ще си вземе парите и ще си отиде. Ще иде да си роди детето в родината и няма да оправим нищо. По този начин ще си плати нищожните данъци тук, докато работи, след това ще си вземе парите и ще иде да си ги похарчи там и няма да създаде ръст на потреблението. Защото и без това в България т. нар. растеж, с който се хвали правителството, е резултат на потребление. Чужд инвеститор не се свърта в България, даже се изтеглят бързичко често. Това е защото има корупция, защото има контрабанда, защото има дисбаланси в най-основните сфери.
- А вероятно тези, които ще дойдат отвън, извън страните на ЕС, няма да бъдат толкова "капризни", както са българските работници за някои работодатели...
- Те не идват от ЕС, а идват от трети страни. Те няма да дойдат и никой няма да им даде данъчно облекчение, ако вземат IT специалист от Париж или от Лондон. Те идват от Индия, от Пакистан, от Молдова...
- И се разчита, че ще бъдат по-послушнички, така ли?
- Ще бъдат, разбира се, защото в техните страни е мизерия. Ама ние с тях ли трябва да се сравняваме? Не сме ли страна членка на ЕС? Така не се оправят дисбаланси, нито в пазара, нито във финансите. По този начин не.
И накрая нещо "малко вън" от темата: ще ми се хвали министърът, че повишил минималната пенсия на 200 лв. А другите? Това не е ли мизерия, когато на един човек му трябват 565 лв., за да живее? Защото никой не мисли за заместващия доход при пенсия, който пак е свързан със заплатите ни. Защото човек, който взима 1000 евро заплата цял живот в Швеция, ще получи 900 евро пенсия, ако живее във Франция ще получи 700 евро пенсия, ако живее в България ще получи 350 лева. Ето затова нямаме нищо.

 

 

В ХАРМОНИЯ С ТОЗИ СИСТЕМЕН, КЛАСОВО_АНТАГОНСТИЧЕН ПРОБЛЕМ

= ЗА ВСЕКИ ЕДИН, НЕ ПОКУПКО_ПРОДАЖЕН (А-ЛА, ПАРТИЙНО_ШАРЕНИЯ НПО КОМАТАРЛЪК) ГРАЖДАНИН НА ТАЗИ ДЪРЖАВА, СЛУЧАЯ Е ЯСЕН - "СИНДЖИР МАРКА (ТОЕСТ, ЗА ДА НЕ НАПРАВИШ ФАТАЛНА ГРЕШКА, ХВАНИ ЕДИНИЯ, УДАРИ - ВСИЧКИ)" ?!...

НО, КЪМ ДНЕШНА ДАТА ИМА И ОЩЕ НЕЩО (СВЪРЗАНО СЪС) - СТО И ПЕДЕСТ ГОДИШНАТА, ТЕОРЕТИЧЕСКА ЯСНОТА НА ТЕМАТА:

... ИЛИ ЗА ЕДНА ВЕЛИК, НО „СЛУЧАЙНО“ ЗАБРАВЕН И ОТ УЖ ЛЕВИЯ МОДЕРЕН(Т.С., - ПРО_ЛИБЕРАЛНО_КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ И ПРО_ЕВРО_АТЛАНТИЧЕСКИ) БГ ПЕЧАТ - СТО И ПЕТДЕСЕТ ГОДИШНШЕН ЛЮБИЛЕЙ, ОТ (УСЛОВНО КАЗАНО)... ЖИВОТА (ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ПЕЧАТ) НА ПЪРВИЯ ТОМ НА «КАПИТАЛА» НА КАРЛ МАРКС ???

...........................................................

Из «ПОЧЕМУ «КАПИТАЛ» МАРКСА ИЗМЕНИЛ МИР»

(Автор Клим Жуков ; 02.10.2017; 00:05; http://www.aif.ru/money/opinion/pochemu_kapital_marksa_izmenil_mir):

Сто пятьдесят лет назад в октябре (по стар стил -14 септември; Й.В.) 1867 года тиражом 1000 экземпляров был выпущен первый том «Капитала» Карла Маркса. Он назывался «Процесс производства капитала» и являлся расширенным продолжением опубликованной в 1859 году работы «К критике политической экономии». Уже после смерти Маркса его друг и единомышленник Фридрих Энгельс скомпоновал из готовых фрагментов и черновиков два следующих тома («Процесс обращения капитала» — в 1885, «Процесс капиталистического производства» — в 1894 году) . ... Тогда никто не мог предсказать, что толстый том, набитый скучными рассуждениями по философии экономики с более чем скромным тиражом в 1000 экз. вскоре перевернёт весь мир.
... численных показателях успех «Капитала» впечатляет. Его перевели на 50 языков, а совокупный тираж составил около 50 млн., что для научной монографии беспрецедентно.

... Книга выдержала более 500 переизданий и продолжает печататься по сей день. Индекс цитирования (ещё один современный жупел) «Капитала» зашкаливает, приближаясь, наверное, к индексу цитирования Библии.

... В обыденном сознании книга Маркса вызывает устойчивую ассоциацию: «Маркс классы выдумал». Однако, ассоциация эта ложная. Теорию классов и классовой борьбы разработали французские буржуазные историки: Франсуа Гизо, Огюстен Тьерри и Франсуа Минье. Трудовую теорию стоимости создали английские экономисты Адам Смит и Дэвид Рикардо. Маркс лишь последовательно развил их, сняв многие противоречия, казавшиеся неразрешимыми, благодаря виртуозному применению передовой диалектической логики.

... Новина «Капитала» в четком обосновании неизбежности революционных изменений, как объективного процесса ДВИЖЕНИЯ «ОБЩЕСТВЕННОЙ МАТЕРИИ » и, в ПЕРВУЮ ОЧЕРЕДЬ, ПРОИЗВОДИТЕЛЬНЫХ СИЛ ОБЩЕСТВА.

Маркс вывел и ГЛАВНОЕ ДЕЙСТВУЮЩЕЕ ЛИЦО ЕТИХ ИЗМЕНЕНИИ — ЭКСПЛУАТИРУЕМЫЙ ТРУДОВОЙ КЛАСС, в РЕАЛЬНОСТИ КАПИТАЛИЗМА — КЛАСС ПРОЕТАРИАТА (шрифта мой – Й.В.).

К сожалению, смерть помешала Марксу создать отдельную книгу, посвящённую специально теории диалектического материализма, которую он собирался описать, но не успел.
....................................

*** Как известно, единственным критерием истины является практика. Применительно к научной теории — это её предсказательная сила.

1. Анализируя движение капитала, его глобализацию за счёт вскрытой природы его, как самовозрастающей стоимости, Маркс предсказал неизбежность глобальных войн. Прогноз оказался пугающе прозорливым, хотя в 1860-х никто и подумать не мог о самой возможности мировой бойни... Но реальность расставила точки над i — две мировые войны отгремели в течении всего тридцати одного года.

2. Хаотическая стихия рынка по Марксу неизбежно должна приводить к кризисам ... Объективное стремление к прибыли заставляет усиливать эксплуатацию, производя всё больше товаров с удержанием всё большей прибавочной стоимости - неоплаченного труда рабочего

(... То, что Маркс обозначил термином «фиктивный капитал» — кредитные линии, облигации, кредитно-дефолтные свопы купируют напряжение лишь временно, потому что в конечно итоге сами становятся товаром. Рано или поздно даже их становится невозможным потребить из-за падения покупательной способности общества. Мы имели «счастье» наблюдать верность прогнозов на примере Великой депрессии, катастрофы дот-комов и текущего кризиса, который тянется с 2008 года).

3. Маркс блестяще обосновал неизбежное торжество империализма.

... Капитал (это самовозрастающая стоимость), ... увеличивается посредством механизма свободной конкуренции. Это ведёт к созданию монополий, которые быстро срастаются с банковским капиталом, а затем — с политикой, государственной властью. Надо отметить, что бородатый мудрец говорил об этом ещё в 1848 году — за полвека до первого торжества глобализации.

4. Капиталист — это покупатель способности к труду. Рабочий — продавец своей способности к труду.

Объективная цель покупателя: купить дешевле. Рост производительности труда позволяет держать растущую армию резервной рабочей силы — лишние руки на производстве попросту делаются не нужны.

В свою очередь, массовая безработица позволяет буржуазии постепенно снижать реальное содержание заработной платы ...;

5. Стимулирование спроса и ложные потребности. Маркс писал, что потребитель неизбежно станет «изобретательным и расчетливым рабом нечеловечных, изощренных, неестественных и надуманных желаний». Необходимость продавать всё больше ведёт к нарушению классической формулы: спрос рождает предложение.

Держатели предложений стимулируют спрос через рекламные кампании, создание модных трендов и фактора «морального устаревания» продуктов.

Итогом становится выпуск всё большего количества товаров, которые практически ничем не отличаются от «вышедших из моды» и «морально устаревших», превращая рынок из средства удовлетворения потребностей общества в пузырь, надутый пустыми потребностями.

«Капитал» и, шире, теория Маркса — это не догма и не набор интересных цитат разной степени актуальности. Это метод познания, не устаревший по сей день, более того, всё более ценный. Об этом необходимо помнить и сегодня, полтора века спустя, после первого издания книги, изменившей мир.

/Мнение автора может не совпадать с позицией редакции/.

 

България

  • 21. Ноември 2017 228
    98
    0

    Общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Димитър Батаков е ощетил града с над 1 млн. лв. чрез измамна схема за покупка на общински имот. През 2006 г. общината обявява конкурс за продажба на терена под сливенския битак. Площта от 9835 кв. м е с начална цена 950 000 лв., а изискването към купувача е да построи там постоянен пазар за промишлени стоки. Ако собственикът не го направи до 5 години,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"