20 Април 2024събота10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Референдумът е вътрешен проблем, отсече Брюксел

Испанските власти заплашиха да отнемат автономията на Каталуния, ако областта обяви независимост

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 23

Европейската комисия обяви, че каталунският референдум е незаконен и въпросът е вътрешен проблем, който трябва да се реши в рамките на Испания. Съгласно испанската конституция гласуването в Каталуния бе незаконно, заяви говорител на ЕК. "Ако референдумът беше организиран в съответствие с испанската конституция, би означавало, че територията напуска ЕС", допълни говорителят.
Еврокомисията призова всички страни в Испания "бързо да се насочат от конфронтация към диалог". Брюксел поясни, че насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. ЕК също така изрази доверието си към премиера на Испания Мариано Рахой, че ще успее да овладее ситуацията.
По-рано зам.-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот заяви, че развитието на ситуацията в Каталуния е обезпокоително. "Сепаратизмът няма да разреши проблемите", смята той. По думите на Рот политическите конфликти в ЕС се разрешават мирно чрез диалог, а не с насилие на улицата.
"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума", заяви правителственият говорител на областта Жорди Турел. Близо 900 души пострадаха при опитите на испанското правителство да осуети референдума за независимост. Турел определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина", която ще доведе до международен скандал.
Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани. "Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права", отбеляза Колау. По-късно ООН поиска испанското правителство да разследва "всички действия на насилие", случили се по време на сблъсъците между полиция и протестиращи на референдума.
90 процента от гласувалите на референдума в неделя се обявиха за независимост. Говорителят на регионалното правителство Жорди Турел каза, че в референдума са участвали 2,26 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния. Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.
В същото време испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заплаши, че правителството на страната може да прибегне до конституционното си право и да суспендира автономните правомощия на Каталуния. Това може да стане, в случай че властите в Барселона обявят независимост. "Имаме член 155 от конституцията и ще използваме цялата сила на закона. Наше задължение е да разрешим проблема и ще го сторим, макар че от някои мерки може да заболи. Но ако някой обяви независимост, ще трябва да им кажем, че не могат", заяви той в телевизионно интервю.
Регионалният лидер Карлес Пучдемон по-рано заяви, че може едностранно да провъзгласи независима Каталуния. "В този ден на надежда и страдание гражданите на Каталуния спечелиха правото си да имат независима държава във формата на република", каза той в нощта след референдума. "Правителството ми ще изпрати резултатите в следващите дни на парламента на Каталуния, където е суверенитетът на нашия народ, така че депутатите да действат съгласно закона за референдума", отбеляза Пучдемон. Той заяви, че регионалните власти са готови за преговори с централното правителство, само че без Мадрид да поставя условия.



Оповестяването на резултата от референдума бе посрещнато с бурни овации на събралото се множество на площад "Каталуния" в Барселона. Междувременно испанският премиер Мариано Рахой в телевизионно обръщение заяви, че референдум в Каталуния не се е състоял
БГНЕС

Станишев: Този срамен ден на насилие няма да бъде забравен

С този противозаконен референдум каталунските националисти опитаха да изкривят върховенството на закона в своя полза. От своя страна испанското правителство прекрачи границата и обърна институциите срещу хората. Този отказ от политика подхранва екстремистките позиции и в двата лагера - така лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев коментира във фейсбук допитването в Каталуния.
Станишев припомни, че испанската социалистическа работническа партия и социалистическата партия на Каталуния отдавна са предупреждавали и двете правителства, че диалогът и преговорите са единственият начин за излизане от тази криза. "ПЕС напълно подкрепя техния призив за връщане на масата на преговорите в рамките на Парламентарната комисия за проучване на териториалната реформа, която наскоро беше създадена от испанския конгрес благодарение на инициативата на двете партии, членки на ПЕС", отбелязва президентът на европейските социалисти.
"Този срамен ден на насилие няма да бъде забравен. Нанесените рани могат да бъдат излекувани само чрез политически процес в съответствие с конституцията и демократичните ценности", категоричен е Станишев.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ