Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Има ли пилот в кабината?

Георги Христов

3. Октомври 2017 , брой: 193   704   0За референдума в Каталуния има аргументи както "за", така и "против". Безспорно е обаче безобразното мълчание на Европа по въпроса. Едва вчера, когато нещата вече заприличаха на гражданска война, а не на нормален политически процес, Европейската комисия реши да излезе със становище. В което взе, че обяви, че напрежението между Барселона и Мадрид си било вътрешен проблем. Демек оправяйте се сами. Да, ама след "Брекзит" и при заявените амбиции за независимост на шотландци, фламандци и други етнически групи, референдумът на каталунците заплашва да подпали цяла серия от местни конфликти из цяла Европа. А както знаем - или поне тези, които не се намираме в Брюксел в удобни кресла и с десетки хиляди евро месечна заплата - междуособиците на дребно винаги са били най-голямата спънка пред обединена и просперираща Европа. А и 700 ранени насред Европа, това вътрешен проблем ли е?
Означава ли това, че Брюксел показва среден пръст на Каталуния? Позицията на ЕК със сигурност ще бъде приета по този начин в Барселона. Което на свой ред най-вероятно още повече ще задълбочи конфликта. А той се породи именно от замитането на проблема под килима - за което основна вина носи именно правителството на Рахой. Не че националистите в Каталуния са водени изцяло от чисти и идеалистични мотиви, но пет години Рахой отказва всякакъв диалог. А в неделя дори прати полицаи да бият мирни граждани... и други полицаи. Мнозина оприличиха действията му на тези на фашиста Франко. Сега ЕК ще разчита на същия този човек да оправи нещата. Ами няма да ги оправи. Защото по този начин Рахой разчита да обедини останалата част на Испания зад себе си в момент, в който партията му е с намаляващ рейтинг и е раздирана от корупционни скандали.
С бездействието и дистанцираността си ЕК залага мини не само в Испания, а в целия ЕС. Затова Каталуния е много по-голям проблем за ЕС, отколкото "Брекзит" например. И изобщо не е вътрешен проблем на Испания, а проблем на цяла Европа. Трябва ли да избухне някоя от тези мини, за да се осъзнаят в Брюксел? А не избухнаха ли вече достатъчно? Дано ЕК отвори очи и уши, преди да е прекалено късно. Иначе ще страдаме всички.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"