24 Април 2024сряда10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Преговорите между ЕС и Лондон зациклиха

Твърде рано е да се договарят двустранните отношения след излизането на Великобритания от общността, категоричен е Жан-Клод Юнкер

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 14

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден кръг от преговори между Европейския съюз и Великобритания, тъй като не е постигнат достатъчен напредък за продължаване на диалога на следващо ниво. Това заяви главният преговарящ за "Брекзит" от страна на ЕС Мишел Барние пред парламента в Страсбург. "Пети кръг преговори за "Брекзит" ще се състои в Брюксел следващата седмица", посочи той.
Така Лондон и Брюксел нарушават традицията всеки един от отделните кръгове (четири досега от началото на юни) да се провежда в последната седмица на месеца. Промяната е с цел да се постигне разбирателство до следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 19-20 октомври. С нея по план трябваше да завърши първият етап за уреждане на "Брекзит", след който да започнат преговорите за двустранните отношения след излизането на Великобритания от общността.
Пред евродепутатите Мишел Барние отново заяви, че страните не са постигнали прогрес по нито един от трите основни въпроса в първата фаза - финансовите ангажименти на Великобритания, границата с Ирландия и гаранции за статута на европейските граждани в страната. "Днес нямаме постигнат достатъчен прогрес, за да започнем с увереност втората фаза на преговорите", отбеляза той.
В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна, че Брюксел и Лондон все още не са готови да преминат към преговори за бъдещите им отношения след излизането на Обединеното кралство от общността. "Ние първо трябва да постигнем споразумение по условията на развода, а след това да разглеждаме бъдещите отношения. Все още не сме достигнали необходимия значителен прогрес", заяви той пред евродепутатите в Страсбург. "Речта на премиера (Тереза Мей - бел.ред.) във Флоренция беше примирителна, но речите не са преговорни позиции", подчерта Юнкер и добави, че "дяволът е в детайлите". Председателят на ЕК отбеляза, че "данъкоплатците от 27-те страни членки на ЕС не трябва да плащат за британското решение" да напусне съюза. По думите му Брюксел и Лондон все още трябва да се договорят за ролята на Европейския съд, финансовите ангажименти на Великобритания към ЕС и границата с Ирландия.
Ден по-рано британският министър на финансите Филип Хамънд изрази недоволството си от бавния темп на преговорите между Лондон и Брюксел. "Всички министри на Тереза Мей са разочаровани от бавния темп на преговорите, но нейният екип стои лоялно зад нея за напускането на Великобритания от ЕС", заяви Хамънд на конференция на консерваторите в Манчестър.
Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията по излизането на Великобритания от ЕС започнаха през юни, като всеки кръг от преговори продължава в рамките на няколко дни всеки месец. Консултациите трябва да продължат до 2018 г., след което членките на ЕС ще разполагат с половин година, за да ратифицират достигнатите споразумения в националните си парламенти.

Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която заявява, че преговорите за "Брекзит" не са постигнали достатъчен напредък, за да започне следващият кръг от тях, с което нанесе нов удар на надеждите на Лондон да се пристъпи към преговори по търговските въпроси. Приета с 557 гласа „за” и 92 „против” при 29 въздържали се, резолюцията призовава лидерите на ЕС да отложат решението за постигнатия напредък, преди да започнат обсъждане на бъдещите отношения на следващата среща на върха, която започва на 19 октомври.
В резолюцията се посочва, че „напредъкът по приоритетите на ЕС в четвъртия кръг на преговорите (25-28 септември) с Великобритания е недостатъчен. Според евродепутатите няма придвижване по три ключови въпроса – „защита на правата на гражданите на ЕС и на Великобритания, разясняване на финансовите задължения на Великобритания и уреждане на въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия”.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ