25 Април 2024четвъртък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Белгия гони имам

Духовникът е от Саудитска Арабия, има данни, че е радикализиран и опасен

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 26

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи, че е решил да бъде отнето правото на пребиваване на имама на централната джамия в Брюксел. Имамът е гражданин на Саудитска Арабия.
Разполагаме с много ясни данни, че имамът е салафит, изключително радикализиран, консервативен и опасен за нашето общество и за националната сигурност, коментира Франкен.
Контролът над финансирането на джамиите в Белгия е държавен приоритет и ще бъде затегнат, добави държавният секретар в интервю за национална медия. Франкен заяви, че Белгия няма проблем с исляма, а с радикалния ислям и със салафизма.
Саудитска Арабия е стопанин на централната джамия в Брюксел с дългогодишен договор. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм, сочат официални данни. Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткият прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам. От 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.
През юни Федералният парламент на Белгия прие резолюция за преразглеждане на отношенията с Рияд. В документа се призовава за "задълбочен размисъл" по дипломатическите, търговските и другите връзки със Саудитска Арабия. Резолюцията съдържа призив федералните власти да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.
Въпросът за отношенията между Саудитска Арабия и Белгия доби особена чувствителност покрай миналогодишните атентати в Брюксел. Това бе свързано със съмненията, че в джамията се проповядва радикален ислям, възприет за държавна политика в Саудитска Арабия.
По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро, като 60 на сто от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 хиляди семейства и е основна част от местната икономика.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ