Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юли 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Акцент

"Моделът Добрев" царува и в "Булгартрансгаз" ЕАД

Депутатски роднини и активисти на ГЕРБ са превзели управителното тяло на дружеството

Павлета Давидова

4. Октомври 2017 , брой: 194   810   0"Моделът Добрев", по който депутатът Делян Добрев урежда свои близки и роднини на апетитни управленски постове, е превзел и държавното дружество "Булгартрансгаз", разкриха вчера от БСП. "Изразяваме подкрепа към Елена Йончева за тежката битка, която води с паралелната държава. Този модел съществува не само в община Хасково, а е модел, по който се ръководи цялата държава, в частност и държавните дружества. Такова дружество е "Булгартрансгаз" ЕАД", заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров.
Шефка на Управителния съвет на газовото дружество е Таня Захариева, общински съветник от ГЕРБ и председател на Общинския съвет в Хасково. През 2014 г. гербаджийската активистка успя да пренареди листата за НС и беше класирана за депутат заради съвпадението на деветото й място с номера на ГЕРБ в листата. Захариева се отказа и така в парламента влезе Евгения Ангелова.
Трети на парламентарните избори през 2014 г. избори в хасковската листа остава Владимир Митрушев. Той щеше да се уреди с депутатско място, ако водачът на листата Делян Добрев беше влязъл в правителството. Бившият министър обаче остава в парламента, а Митрушев за компенсация получава апетитния пост на зам.-председател на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз". Митрушев е бивш зам.-кмет на община Димитровград, която е в Хасковска област, има зад гърба си и депутатски мандат от ГЕРБ. И в момента баща му е общински съветник от същата партия.
В УС на дружеството влиза и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. "Той живее с народния представител от ГЕРБ Теодора Георгиева. Те заедно са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и Пламена Ненкова - служител в "Булгартрансгаз", разкри схемата народният представител от левицата Иван Иванов.
Гегов беше шеф на борда на директорите на дружеството при първото правителство на Бойко Борисов. Бил е и директор от българска страна на "Южен поток България", но бе освободен от поста от Драгомир Стойнев като енергиен министър. Газовият шеф е син на дългогодишния шеф на "Булгаргаз" Кирил Гегов. Половинката му Теодора Георгиева пък е спрягана за една от най-благосъстоятелните депутатки. Тя влезе в настоящия НС в напреднала бременност.
Според запознати депутатката и Гегов навремето въртели сделки със застреляния бизнесмен Александър Тасев. Заедно с Теодора Георгиев Гегов е собственик на 4 апартамента в София, 3 гаража и три магазина.
Гегов и Георгиева са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и съпругата му Пламена, която е началник на отдел "Анализи и международна дейност" в "Булгартрансгаз" и де юре е подчинена на кума си. През 2009 г. Ненков обяснява, че жена му 7 г. е работила в неправителствена организация, към онзи момент е мениджър в американски проект за инвестиционни портали. При всички случаи е ориентирана към европроектите, към Брюксел, заявява депутатът през първия си мандат. Между 2010 г. и 2014 г. Пламена е началник на отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността" в "Булгаргаз" ЕАД, а в периода 2014-2015 г. е част от екипа на "Южен поток България" АД.
Съпругът й Александър е син на шефката на КЗК Юлия Ненкова. Тя бе дългогодишен зам.-кмет в София от ГЕРБ - първо на Бойко Борисов, а след това и на Йорданка Фандъкова. Съпругът й Румен Ненков е конституционен съдия, избран е от съдийската квота. Той бе докладчик по казуса "Делян Пеевски".
Иванов се възмути, че роднинските зависимости се пренасят не само на общинско ниво, но и в държавните предприятия. За съжаление там нещата не приключват само до роднини и кумове, добави той. Депутатът подчерта, че до голяма степен това дружество определя енергийната политика в държавата. Докъде се простират пипалата на този октопод, заложен в основите си в Хасково, попита социалистът.
"Категорично отричаме този модел, ще направим и предприемем всички възможни мерки той да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно не става въпрос за обвързаности и зависимости, изградени само в местната власт, а за пряката връзка на този модел към националните структури на политическо управление и към партии от управляващата коалиция", допълни зам.-председателят на НС Валери Жаблянов. Той подчерта, че БСП отхвърля роднинския и олигархичен модел, обвързан с местната власт с цел финансови и други облаги.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"