Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Акцент

"Моделът Добрев" царува и в "Булгартрансгаз" ЕАД

Депутатски роднини и активисти на ГЕРБ са превзели управителното тяло на дружеството

Павлета Давидова

4. Октомври 2017 , брой: 194   456   0"Моделът Добрев", по който депутатът Делян Добрев урежда свои близки и роднини на апетитни управленски постове, е превзел и държавното дружество "Булгартрансгаз", разкриха вчера от БСП. "Изразяваме подкрепа към Елена Йончева за тежката битка, която води с паралелната държава. Този модел съществува не само в община Хасково, а е модел, по който се ръководи цялата държава, в частност и държавните дружества. Такова дружество е "Булгартрансгаз" ЕАД", заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров.
Шефка на Управителния съвет на газовото дружество е Таня Захариева, общински съветник от ГЕРБ и председател на Общинския съвет в Хасково. През 2014 г. гербаджийската активистка успя да пренареди листата за НС и беше класирана за депутат заради съвпадението на деветото й място с номера на ГЕРБ в листата. Захариева се отказа и така в парламента влезе Евгения Ангелова.
Трети на парламентарните избори през 2014 г. избори в хасковската листа остава Владимир Митрушев. Той щеше да се уреди с депутатско място, ако водачът на листата Делян Добрев беше влязъл в правителството. Бившият министър обаче остава в парламента, а Митрушев за компенсация получава апетитния пост на зам.-председател на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз". Митрушев е бивш зам.-кмет на община Димитровград, която е в Хасковска област, има зад гърба си и депутатски мандат от ГЕРБ. И в момента баща му е общински съветник от същата партия.
В УС на дружеството влиза и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. "Той живее с народния представител от ГЕРБ Теодора Георгиева. Те заедно са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и Пламена Ненкова - служител в "Булгартрансгаз", разкри схемата народният представител от левицата Иван Иванов.
Гегов беше шеф на борда на директорите на дружеството при първото правителство на Бойко Борисов. Бил е и директор от българска страна на "Южен поток България", но бе освободен от поста от Драгомир Стойнев като енергиен министър. Газовият шеф е син на дългогодишния шеф на "Булгаргаз" Кирил Гегов. Половинката му Теодора Георгиева пък е спрягана за една от най-благосъстоятелните депутатки. Тя влезе в настоящия НС в напреднала бременност.
Според запознати депутатката и Гегов навремето въртели сделки със застреляния бизнесмен Александър Тасев. Заедно с Теодора Георгиев Гегов е собственик на 4 апартамента в София, 3 гаража и три магазина.
Гегов и Георгиева са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и съпругата му Пламена, която е началник на отдел "Анализи и международна дейност" в "Булгартрансгаз" и де юре е подчинена на кума си. През 2009 г. Ненков обяснява, че жена му 7 г. е работила в неправителствена организация, към онзи момент е мениджър в американски проект за инвестиционни портали. При всички случаи е ориентирана към европроектите, към Брюксел, заявява депутатът през първия си мандат. Между 2010 г. и 2014 г. Пламена е началник на отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността" в "Булгаргаз" ЕАД, а в периода 2014-2015 г. е част от екипа на "Южен поток България" АД.
Съпругът й Александър е син на шефката на КЗК Юлия Ненкова. Тя бе дългогодишен зам.-кмет в София от ГЕРБ - първо на Бойко Борисов, а след това и на Йорданка Фандъкова. Съпругът й Румен Ненков е конституционен съдия, избран е от съдийската квота. Той бе докладчик по казуса "Делян Пеевски".
Иванов се възмути, че роднинските зависимости се пренасят не само на общинско ниво, но и в държавните предприятия. За съжаление там нещата не приключват само до роднини и кумове, добави той. Депутатът подчерта, че до голяма степен това дружество определя енергийната политика в държавата. Докъде се простират пипалата на този октопод, заложен в основите си в Хасково, попита социалистът.
"Категорично отричаме този модел, ще направим и предприемем всички възможни мерки той да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно не става въпрос за обвързаности и зависимости, изградени само в местната власт, а за пряката връзка на този модел към националните структури на политическо управление и към партии от управляващата коалиция", допълни зам.-председателят на НС Валери Жаблянов. Той подчерта, че БСП отхвърля роднинския и олигархичен модел, обвързан с местната власт с цел финансови и други облаги.

 

 

България

 • Властта залага за догодина поемането на до 1 млрд. лв. вътрешен държавен дълг
  24. Октомври 2017 208
  162
  0

  Правителство на ГЕРБ ще продължи да взема нови заеми. Това стана ясно вчера от проектобюджета за догодина и от актуализираната тригодишна прогноза до 2020 г., които Министерството на финансите скоростно публикува, докато "БСП за България" оповестяваше параметрите на своя алтернативен бюджет.
  Властта планира през 2018 г. да поеме нов...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"