Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Караянчева плаши президента с гражданска война

От БСП отново подкрепиха Румен Радев

Павлета Давидова

4. Октомври 2017 , брой: 194   566   0В поредна атака към президента Румен Радев гербаджийката Цвета Караянчева заплаши с гражданска война. "Няма как някой да ни забранява да говорим. Няма как да ни казва "озаптете си беквокалите", с тези думи депутатката коментира изявление на държавния глава, който ден по-рано се възмути от реториката срещу себе си. "Ние сме избрани от избирателите, това значи, че избирателите трябва да млъкнат. Когато парламентът не говори, демокрацията не работи, тогава отиваме в следваща стъпка - гражданска война", продължи да беснее тя. Гербаджийката добави, че ГЕРБ не иска оставката на президента Румен Радев, а само диалог с него. "Как ще проведе КСНС, как ще разговаря с ГЕРБ, след като ни обяви за хора, които трябва да бъдат озаптени. Той залита малко в реториката на БСП", продължи Караянчева.
В понеделник вечер, докато защитаваше Делян Добрев в Хасково, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе още по-краен в атаката си и сравни държавния глава с Ким Чен-ун. "Ако смятаме, че ще имаме севернокорейски нов лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и на разделението на нацията", заяви Цветанов.
Зам.-председателят на НС Валери Жаблянов подкрепи вчера реакциите на Радев спрямо атаките към него от страна на ГЕРБ. "Реториката на президента съответства на тази, която беше употребена по негов адрес. Не считам, че по този начин би следвало да разговарят българските държавни институции", коментира народният представител от БСП.
Жаблянов припомни, че първата стъпка, която ГЕРБ предприеха спрямо държавния глава, бе да създадат парламентарна комисия, която да разследва сделката за самолетите. "Не може да се говори за някакви нормални взаимоотношения между президента, ГЕРБ и правителството още от самото начало. След като един въпрос, който беше обсъден на КСНС, за превъоръжаването на Българската армия, и след като беше направен опит да бъдат постигнати общи параметри по тази тема, се стигна до пълно блокиране на въпроса и остра конфронтация от страна на правителството, както и отказ да изпълнява собствените си решения от предишни мандати", обобщи Жаблянов. Той бе категоричен, че БСП подкрепя Румен Радев в позицията му. Жаблянов изрази надежда президентът, правителството и управляващото мнозинство да потърсят пътищата за нормализиране на междуинституционалните взаимодействия особено предвид усложнената международна обстановка. Социалистът подчерта, че Радев тепърва има мандат, в който да се окаже като обединител на нацията.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"