20 Април 2024събота07:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

40% от случаите на рак в САЩ се дължат на наднормено тегло

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 39

Близо 40% от всички случаи на рак в САЩ (общо над 630 000 случая) са свързани с наднорменото тегло, предупреждават здравните власти в страната и призовават за засилване на превенцията.
В държава, където 71% от възрастните страдат или от наднормено тегло, или от затлъстяване, заключенията на Американския център за превенция и контрол на заболяванията "са причина за тревога", посочва директорът на центъра Бренда Фицджералд.
"Мнозинството възрастни американци тежат повече от предписанията и това да са с наднормено тегло или затлъстяване поставя хората в по-голям риск от редица видове рак", допълни тя. По думите й постигането и поддържането на здравословно тегло може да изиграе роля в превенцията на тежкото заболяване.
Съществуват данни, че наднорменото тегло увеличава риска от развитие на 13 вида тумори, включително рак на хранопровода, на щитовидната жлеза, на гърдата след навлизане в менопаузата, на жлъчния мехур, на стомаха, на черния дроб, на панкреаса, на бъбреците, на яйчниците, на матката, на дебелото черво и на ректума.
Броят на свързаните с наднормено тегло видове рак се е увеличил, за разлика от общия брой случаи на рак, който спада от 90-те години.
Единствените случаи на рак, свързан с прекомерни килограми, които намаляват от 2005 г. до 2014 г., са тези на рак на дебелото черво. Те бележат спад с 23% най-вече благодарение на по-доброто им откриване.
Учените са установили също, че близо две трети от над 630 000-те случая на рак, свързан с наднормено тегло, диагностициран през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.
Особен риск има при жените, където 55% от всички диагностицирани случаи на рак са такива, свързани с наднормено тегло. При мъжете този процент е 24 на сто.
По официални данни на властите в САЩ 32,8% от населението на страната страда от наднормено тегло, а 37,9% са със затлъстяване.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ