24 Април 2024сряда10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каталуния обявява независимост до дни

Референдумът разруши демокрацията и раздели обществото, обяви испанският крал

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 138

Властите в испанския автономен регион Каталуния ще обявят независимост до няколко дни. Това заяви премиерът провинцията Карлес Пучдемон. В първото си интервю след драматичните събития около опита за референдум в неделя той каза пред Би Би Си, че правителството му "ще действа в края на тази или в началото на следващата седмица".
На въпрос какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме управлението на Каталуния, както се заканва, Пучдемон отвърна, че това би било "огромна грешка, която ще промени всичко". Той отбеляза, че в момента не е в контакт с централната испанска власт.
Ако каталунският премиер Карлес Пучдемон внесе в парламента в Барселона решение за провъзгласяване на независимост, испанският премиер Мариано Рахой ще поиска задействане на член 155 от Конституцията и ще суспендира автономията на Каталуния. Провинцията ще премине под прякото управление на централната власт, включително фискалните и бюджетни решения, местната полиция ще бъде разпусната и не е известно дали няма да бъде отнет и официалният статут на каталонския език.
В неделя 42% от имащите право на глас взеха участие на референдума, като 90% от тях гласуваха за независимост. Стотици хора пострадаха при сблъсъци с полицията.
По-рано вътрешният министър Хуан Инасио Сойдо каза по повод общата стачка в Каталуния, че "сега виждаме как ден след ден правителството на Каталуния тласка народа към бездна и раздухва уличен бунт". Той предупреди, че централното правителство "ще предприеме всички необходими мерки да се прекрати този тормоз".
Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария определи като "мафиотско" поведението на онези протестиращи, които блокираха хотелите, където са настанени испански полицаи, и скандираха те да напуснат автономната провинция.
Каталунските власти нарушиха законите на страната. Това обяви испанският крал Фелипе VI в безпрецедентно обръщение към нацията по повод референдума - откакто се е качил на престола през юни 2014 г., това е първото му официално изявление. По думите му допитването, дълбоко разделило каталунското общество, е незаконно и недемократичено. Той посочи, че "някои представители на властта" в провинцията са нарушили Конституцията и автономния статут на региона и са демонстрирали "неприемлива нелоялност" и "безотговорно поведение". Кралят застана зад действията на правителството в Мадрид и изрази убеденост, че трябва да се възстановят конституционният ред и върховенството на закона в Каталуния. "Днес каталунското общество е разбито и в състояние на конфликт", заяви Фелипе VI и подчерта, че като крал има ангажимент към "единството на Испания".
В същото време руският президент Владимир Путин изрази надежда, че Мадрид ще успее да се справи с кризата. По време на церемония по стъпване в длъжност на новите посланици в Москва Путин отбеляза, че това е вътрешен проблем за испанското правителство.
Междувременно испанската агенция EFE съобщи, че вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария възнамерява да съди Христо Стоичков заради изказването му по неин адрес. Във видео, излъчено по мексиканската телевизия "Унивижън", в което легендата на българския футбол се появи с каталунския флаг на дясната ръка, поиска оставката на вицепремиера и я обвини във франкизъм. "Нейният дядо е бил франкист, баща й е бил франкист, тя също е франкистка. Децата й са франкисти. Тази заповядва това, което всички трябва да правим в Испания. Моля ви, подайте си оставката. Нямате право да заповядвате хората да бъдат бити. В какъв свят живеем в Испания? Това е голям срам", каза легендата на Барселона, като показваше пред камерата портрет на отговорната според него за насилието в автономната област.
По-късно Камата се извини за думите си по адрес на испанския вицепремиер, макар да остава на същата позиция. "Това, което се случи, беше демонстрация на франкизъм. Все още съм възмутен... Кръв и насилие. Насилие срещу напълно невинни хора", каза Камата. По думите му единственото, за което съжалява, е, че е споменал сина на вицепремиера. "С ръка на сърцето се извинявам за думите си", отбеляза Стоичков.



Каталуния протестира и стачкува, Мадрид негодува

БГНЕС
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ