Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Затишие пред буря

Ева Костова

5. Октомври 2017 , брой: 195   752   1Все е било, но такова чудо не беше се случвало - хората от цяла една болница - Врачанската, да подават оставка. Защото им е прекипяло под шапката от години очаквания нещо да се промени към по-добро за 600-те медици и персонал в най-голямото здравно заведение в региона. За които държавата нехае и обрича пациентите на сигурна смърт. И това се случва в един край на страната, където и без туй нито заплатите са толкова високи, нито социалните придобивки за нуждаещите се са в излишък.
Това, освен всичко друго, не е просто болница на края на града. Това е лечебно заведение в близост до АЕЦ "Козлодуй", място, в което са разположени ТЕЛК-ове, отделения по съдебна медицина. То е и база за обучение на лекари, които са избрали да продължат своя трудов път в България и да специализират във Враца. Години наред тук се въртят като в параграф на абсурда между натрупани дългове, запори, неизплатени заплати с месеци наред, невъзможност да практикуват по правилата на професията, пациенти без здравни осигуровки заради бедност и т.н. Директорът в оставка на болницата поиска оздравителна субсидия от държавата, за да не спре работата и да се задържат специалистите, които и без туй са кът в нашата многострадална територия.
Субсидия от 2,7 млн. лева би спасила болницата. С тази сума кажи-речи държавата бълха я е ухапала, като знаем какви други пари се зариват тук и там или се дават даром на "отличниците" в ГЕРБ. Дано съдбата на Врачанската болница не последва и други лечебници в страната, които също са на ръба на оцеляването. А хората да продължават да се питат трябва ли да мрем, защото някой си е правил експерименти в тази система на изкуствено дишане, наречена здравеопазване?
Тишината около този и още толкова много въпроси засега е пълна. А ако е затишие пред буря?

 

 

Как така фашистът I.G. и

Как така фашистът I.G. и тъпака П.П.липсват тук. Явно бавно четат и трудно смилат!

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"