Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Избори 2017

ГЕРБ бламираха Борисов, Добрев остава в парламента

Корнелия Нинова предупреди премиера, че има сериозен проблем, не само в партията си, а с общественото доверие

Юлия Кулинска

5. Октомври 2017 , брой: 195   464   0ГЕРБ бламираха вчера Бойко Борисов, като оставиха в парламента Делян Добрев. Въпреки заръките на лидера си оставката на гербаджията да бъде гласувана, защото е морален акт, парламентарната група на ГЕРБ под диктата на Цветан Цветанов я отхвърли. След прегласуване за оставката гласуваха 97 депутати, против бяха 99, а 19 се въздържаха. ГЕРБ не се вслушаха в призивите на Борисов, който на пресконференция в Евксиновград отново призова оставката на Добрев да бъде приета. Казах му, ако не я приемат, пак да я внесе, подчерта премиерът.
Депутатите от ГЕРБ заляха парламентарната трибуна, като на прицел в изказванията им беше БСП. Социалистите предпочетоха да не отговарят с нападки и вземаха думата само за да цитират факти и да защитават Елена Йончева, която разплете шуробаджанащината на Добрев.
"На вас ще ви се случи за първи път да ви бламират. Вашите ви свалят. Не буквално, но преносно, ГЕРБ ви сваля от пиедестала, на който стоите. Като лидер ви казвам, че отсега нататък вие имате сериозен проблем, не само в партията си, а с общественото доверие към вас", обърна се задочно лидерът на БСП Корнелия Нинова към Бойко Борисов.
(пълният текст на изказването)
Припомняме, че скандалът "Кумгейт" избухна, след като местната структура на ГЕРБ в Хасково свали доверието си от кмета Добри Беливанов. Депутатът от "БСП за България" от Хасково Елена Йончева разплете и поредицата назначения на съученици, роднини и близки на Делян Добрев в общината. Той ги нарече "дрийм тийм" и ги обясни като нормални, защото партията му спечелила изборите, а и "Хасково е малък град". Добрев подаде оставка като депутат, заяви, че излиза от политиката, и обяви, че Йончева го е превърнала в политически труп. Във вторник от БСП огласиха още един скандал с назначения на близки до Добрев хора в "Булгартрансгаз".
 "Това е моделът ГЕРБ. Твърдите, че сте назначили кмета, а той се избира. Опитвате да изкарате Елена Йончева черна, защото задава резонни въпроси има ли кадруване в общината в нарушение на закона. Не искам да подложа почтеността на Делян Добрев под съмнение, но за това трябва да се говори, да се обсъжда", заяви по време на двучасовата дискусия социалистът Антон Кутев. Той  коментира, че има и по-известни съученици от Добрев, но никога не си е позволил да толерира някого от тях. Повярвайте ми, имам разбиране за начина, по който се чувствате в момента. Много от хората тук са преживели възходи и падения. Бил съм в ситуацията, в която дъщеря ми не можеше да отиде на училище, защото някакви хора й казваха, че е "червен боклук", обърна се Кутев към Добрев. Той посъветва гербаджията да се обади на Борислав Гуцанов от левицата и да го попита как се обясняват подобни ситуации на децата. Гуцанов осъди България в Страсбург, след като по времето на Цветан Цветанов в МВР барети нахлуха с пушки при неговите деца, той получи обвинения, но бе оправдан, припомни Кутев. Социалистът даде пример и с бившия военен министър Николай Цонев, който пред камерите беше обявен за абсолютен престъпник. Кутев изтъкна, че "всичко това се е случвало пред очите на децата на тези хора, докато вие бяхте министър в кабинета на ГЕРБ и с мълчаливото съгласие на ГЕРБ".
"Българската държава е започнала от рода Дуло. Родът сам по себе си не е нещо лошо", включи се в дебатите зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов, призовавайки оставката на Добрев да бъде приета, щом той така е пожелал. "В БСП може да има родове, но в това няма нищо осъдително. Партията извървя дългия път, за да се реформира и да стигне до състоянието, в което може да присъства в политическия живот като опозиция, да отстоява идеи", каза Жаблянов. Той допълни, че БСП е в правото си да постави въпроса за модела, който се утвърждава в страната в последните 10 години.
"Не даваме Делян! Кой ще бъде следващият отстрелян?", скочи зам.- шефката на НС Цвета Караянчева. "Очарователната г-жа Караянчева отиде към белканто. Става за беквокал", заяви с насмешка Славчо Велков от БСП. "Един от вас (Антон Тодоров) дори се обяви за извънземен. Това бихме могли да го проверим веднага. Бихме могли... С една остра игла", иронизира той. Велков призова Добрев да постъпи като "млад, достоен мъж" и да се оттегли, както е заявил след среща с премиера. Тръгнали сте срещу влак, а се намирате в "Москвич", опита се да оригиналничи Тома Биков от ГЕРБ, който обвини БСП в черен пиар.
 "ДПС приема оставката на Делян Добрев като морален акт. Оставките се гласуват в повечето случаи дори без дебати, защото народният представител има своите мотиви", посочи Йордан Цонев. Според него дискусията е нанесла поредния удар върху рейтинга на НС. Парламентът не е кабаре, за да се играят спектакли, предупреди Цонев.
Според Веселин Марешки Добрев не бил лицето на шуробаджанащината и корупцията в страната и затова "Воля" била против оставката.
Цветан Цветанов беше категоричен, че ГЕРБ няма да позволи Добрев да напусне парламента. Той хвърли цялата вина върху кмета на Хасково. "Добри Беливанов е работодателят, той е назначил въпросните хора. Делян Добрев не е работодател и не назначава", оправда съпартиеца си Цветанов.
Депутатът от ДПС Велислава Кръстева се обърна към Цветанов, като му припомни негови действия като министър на вътрешните работи. "Никой не е забравил времето, в което вие лепяхте етикети, времето на показни акции. Така че, когато избирате този тон на Кашпировски, с който се опитвате да приспивате народното представителство, правите опасно внушение за партията държава. Припомнете си все пак, че България е европейска държава. Народът избира и не вие конструирате Народното събрание, слава богу. Очевидно всички обичат Делян", заяви Кръстева, без да уточни фамилията, иронизирайки гафа на Рашидов.Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси, обърна се Антон Кутев към ГЕРБ


Елена Йончева: Моделът ГЕРБ не падна, но се пропука

"Моделът ГЕРБ не падна, но се пропука. Активизирането в полза на Делян Добрев беше подкрепата на "шайката". Това заяви говорителят на БСП Елена Йончева пред журналисти. Тя призна, че не е била изненадана от резултата. По думите на Йончева завалялата подкрепа от всякакви трудови и партийни колективи напомняла на едни тоталитарни времена. "Причината за това активизиране в негова подкрепа се състои в това, че ако един човек от цялата тази схема "ГЕРБ" падне, това означава, че и другите могат да паднат", коментира Йончева. Тя поясни, че не се притеснява от заплахите на Добрев, че ще я съди. "Мен ме заплаши, че ще ме съди министърът на здравеопазването Москов, вицепремиерът Валери Симеонов. Сега ме заплашва г-н Добрев. В момента, в който им бръкнете във всички тези огромни, срамни далавери, в тази омерта, веднага заплашват да ви съдят. Очакват, ако вие не се изплашите, то други да се изплашат", категорична е Йончева.
Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, заяви  Делян Добрев видимо доволен от резултата. Той уточни, че продължава да държи на своето мнение и желание да напусни парламента. Съпартиецът му Александър Ненков пък обяви, че съпругата ми ще напусне "Булгартрансгаз".

Активизирането в полза на Делян Добрев беше подкрепата на "шайката", категорична е Елена Йончева

снимки Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"