Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Европарламент

Станишев пред ЕП: Европа трябва да има силата и капацитета да гарантира сигурността си

Дума

5. Октомври 2017   718   0
Снимка


В дебат в Европейския парламент относно предстоящата среща на европейските лидери на 19-и и 20-и октомври евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев се обяви в подкрепа на инициативата за обща европейска отбрана.
Станишев призова за единство в сигурността и отбраната с оглед дестабилизацията на съседните на ЕС региони, заплахата от тероризъм и киберпрестъпност, както и променящия се характер на трансатлантическото партньорство.
"След като дълго време бяха пренебрегвани, темите за сигурността и отбраната отново са на дневен ред. Гражданите очакват ЕС да вземе нещата в свои ръце чрез развиване на европейска отбранителна способност. Меката сила на съюза е уникален модел, който трябва да бъде запазен, но Европа трябва да има силата и капацитета да гарантира сигурността си", отбеляза Станишев.
"Основните инструменти на общоевропейската отбрана - Постоянното структурирано сътрудничество и Европейският фонд за отбрана, трябва да бъдат приобщаващи, за да избегнем изключване на отделни страни. Ако искаме да имаме общ щит, не можем да си позволим пукнатини в него", изтъкна лидерът на ПЕС.
Той засегна и темата за финансиране на европейската отбрана на фона на непрекъснато увеличаващите се приоритети в ЕС. Станишев беше категоричен, че други основни теми не трябва бъдат забравяни и е необходимо извеждането на преден план на символни политики като кохезия, отбрана и сигурност. "Нека не се залъгваме - намерението за инвестиции в отбраната в размер на 5 млрд. евро годишно изисква намиране на собствени ресурси от страна на ЕС, за да се реализират всички приоритети. Само с общи действия можем да отговорим на очакванията на европейските граждани", заключи Станишев.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"