24 Април 2024сряда17:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Кои билки се берат през октомври

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 513

Брането на много билки е през есента. Сред тях са бял оман, дилянка, хвойна, шипка и др. Народната медицина на различни народи от древни времена използва и следните билки:
* Брош. Интерес представляват 3-4-годишните растения. Събират се корените, когато наземната част на растението е започнала да увяхва. Почистени и измити, те се сушат на слънце, на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Билката помага за разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, очиства матката и помага за образуването на костите. Действа още слабително, диуретично, жлъчегонно и за по-добро храносмилане. Брошът е полезен при скрофули, шипове, костна туберкулоза, жълтеница, абсцеси и други болести.
Отвара от брош
Нарязват се на ситно корените и се вари 1 чаена лъжица от тях в 400 мл вода за 10 минути. Прецежда се и се взема по 1 винена чаша 3 пъти през деня преди ядене.

* Глухарче. За лекарствени цели са годни големите корени, очистени от страничните малки израстъчета. Събирането на корени от глухарче (Taraxacum Officinale) започва, когато листната розетка вече увяхва, продължава до късна есен и се подновява в ранна пролет. Събраните през есента корени са по-богати на лечебни вещества. Извадените и почистени корени се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Приемат се за изсушени в момента, в който  счупени не отделят млечен сок. Те трябва да са светлокафяви до тъмнокафяви, без миризма и със слабо горчив вкус.
Медицински проучвания твърдят, че екстрактът от корени на глухарче предизвиква клетъчна смърт в човешките меланомни клетки, без да индуцира токсичност в нераковите клетки. Поради това лечението на хората с онкологични заболявания може да бъде подпомогнато значително от този екстракт, борещ се с устойчиви на химиотерапия туморни клетки, а здравите да не бъдат подложени на токсично въздействие. Меланомът (рак на кожата) е сред водещите онкологични заболявания, поразяващи най-вече юношите и младите хора. Той е пословично устойчив на химиотерапия, а начините на третиране за меланом са много ограничени. Корените на билката са източник на тритерпени и стероиди. Екипът на д-р Хата е провел скринингови изследвания с Taraxacum Officinale. Установено е, че растението е ефективен стимулатор на диференциацията на меланомните клетки на опитни лабораторни мишки. Специфична съставка, открита в китайската разновидност на глухарчето (лупеол-тритерпен), е в състояние да регулира меланогенезата и да намали размножаването на клетки в дадена тъкан в мишия меланом. Учени от Медицинския колеж Бейлър (Texas Children's Cancer Center) откриват химиопрофилактичен потенциал на корените по отношение на рак на млечната жлеза. В медицинския журнал на Националния институт по рака се обнародва откритието, че коренът от глухарче влияе върху т.нар. стволови клетки на рака (клетки, способни на самообновяване и пролиферация). Ползваните в клиничната практика противоракови препарати унищожават основната част от раковите клетки, а в експеримента на Бейлър растителният екстракт унищожава почти напълно голям оформен тумор на млечна жлеза.
Твърди се, че това е точната рецепта на полезния чай. 1 супена лъжица сух и накълцан корен от растението се залива с 300 мл вряща вода, след което се оставя на котлона още 15 мин. на водна баня (във вода, стигаща до средата на чашата, в по-голям съд или тенджера). Оставя се 40 мин. да постои и да изстине. Прецежда се и се пие по 1/3 чаша 2 пъти дневно.
 
* Божур. Медицинските свойства на белия божур са в издутите му грудести корени. Събирането им продължава до ноември. Извадените корени след старателно почистване се сушат на сянка или в сушилня при температура до 50 градуса. Добре изсушени, те са тъмнокафяви с неприятна миризма и горчив вкус.
Белият божур има спазмолитично действие и се прилага при менструални болки, схващане на скелетните мускули и стомашно-чревни спазми. Противовъзпалителните свойства на билката я правят полезна при лечението на ревматизъм и други възпалителни процеси.
1 кафена лъжичка от билката се кисне 5 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл, след ядене.
Внимание! Божурът трябва да се приема само под наблюдение на специалист. Да не се превишава препоръчаната доза! Не бива да се ползва от бременни и кърмещи жени! Не трябва да се приема заедно с варфарин или друг антикоагулант (противосъсирващо средство)!
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 374

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 284

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 389

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ