29 Март 2024петък17:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Да полудееш от работа или... на работа

1 Долар, инвестиран в лечение за общи психически разстройства, има възвръщаемост от 4 долара в подобрено здраве и производителност, твърдят от СЗО

/ брой: 196

автор:Аида Паникян

visibility 24

Голяма част от времето си хората прекарват на работа. Опитът на работното място е един от факторите, определящи общото им благосъстояние. Работодатели и мениджъри, които предприемат инициативи на работното място за насърчаване на психичното здраве и за подпомагане на служители, които имат психични разстройства, виждат печалби не само за здравето на своите служители, но и за производителността им на труд. От друга страна, негативната работна среда може да доведе до сериозни психически проблеми, както и посягане към алкохола или други вредни вещества, отсъствия, загуба на продуктивност и пр. СЗО посвещава 10 октомври 2017 г. на психичното здраве на работното място
Над 300 млн. души по света страдат от депресия - водеща причина за увреждане. Повече от 260 млн. живеят с тревожни разстройства. През годините тежестта на заболяванията е нараснала многократно. Неотдавнашно проучване на СЗО оценява, че депресията и тревожните разстройства струват на глобалната икономика 1 трилион долара годишно в загуба на производителност. Експертите на СЗО са пресметнали, че за всеки 1 долар, инвестиран в мащабно лечение за общи психически разстройства, има възвръщаемост от 4 долара в подобрено здраве и производителност.
Основни причини за психическите разстройства са стресът и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености. Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий.
Смята се, че у нас хората с психични разстройства са над 1 млн. Българите най-често страдат от тревожни разстройства (над 11,4% от населението), депресии и афективни състояния (над 6,2%), както и злоупотреби с вещества - 3,3%, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2015 г. Данните на НЦОЗА сочат, че през 2016 г. болните под наблюдение на психиатричните заведения намаляват на 126 452 от 127 182 през предходната година. И все пак остават непроменени някои факти - висока степен на психиатрична стигма у обществото, недостатъчна информираност сред населението за психичните разстройства, дискриминиращо законодателство, липсват програми за лечение на хранителни разстройства, ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервнопсихичното развитие, поведенчески и емоционални разстройства. В годините на т.нар. реформа в здравеопазването непрекъснато се говори за необвързаност на амбулаторната дейност с останалата мрежа от услуги, липса на система за оценка на ефективността, но реални промени няма. Не може да не се отчете и крайно недостатъчният ресурс за психиатрична помощ - около 2% от общите разходи за здравеопазване.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ