25 Април 2024четвъртък12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вашингтон се стяга за война

Пентагонът ще вложи още 440 млн. долара в противоракетната отбрана на Щатите

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 43

Министерството на отбраната на САЩ ще вложи още 440 милиона долара в противоракетната отбрана на страната с цел неутрализиране на ускорената севернокорейска ракетна и ядрена програма, предаде Асошиейтед прес. Показателно за спешността на въпроса е, че Пентагонът е поискал от Конгреса да му позволи да отдели средства от настоящия бюджет, а не от този за следващата година.
Американското министерство на отбраната вече е отпуснало 367 милиона долара. Част от парите ще отидат за секретни проекти, включително за кибероперации.
128 милиона долара ще отидат за започване на разширяването на противоракетна база в Аляска. Оттам ще бъдат изстреляни ракети прехващачи, в случай че Съединените щати решат да свалят насочена срещу страната севернокорейска ракета.
Междувременно Вашингтон взе решение да продаде на Япония ракети със среден обсег "въздух-въздух" AIM-120C-7 на обща стойност 113 млн. долара. Това съобщи отделът на Министерството на отбраната на САЩ, отговарящ за доставка на военна техника и оръжия по междуправителствени договори.
Вашингтон планира да продаде на Токио 56 такива ракети, както и резервни части за тях и друго съпътстващо оборудване. Получено е и разрешението за осъществяване на това споразумение, което се издава от Държавния департамент в съответствие с националното законодателство. Американската администрация вече официално уведоми Конгреса за взетото решение за износ в Япония на тези ракети. Законодателната власт ще трябва да проучи този договор в рамките на 30 дни и да вземе решение дали да го одобри или да го блокира.
Ситуацията около Северна Корея продължава да е изключително тревожна. Ако КНДР реши да използва ядрения си арсенал срещу Суел и Токио, жертвите ще надхвърлят 2 млн. души. Подобна катастрофална прогноза направи аналитичният сайт "38 Норт", специализиран в събирането и анализирането на информация за Северна Корея.
Според най-лошия възможен сценарий при ядрено-ракетен обстрел от страна на Пхенян могат да загинат общо 2,1 милиона души, а други 7,7 милиона да получат увреждания, наранявания и различна степен облъчвания.
Миналия месец американските военни анализатори пресметнаха, че в случай на въоръжен конфликт между САЩ и КНДР негови жертви всекидневно ще стават близо 20 хиляди мирни жители в Южна Корея.
Експертната оценка се основава на твърденията, че КНДР разполага с 25 ядрени бойни глави за балистични ракети и те са насочени именно срещу Сеул и Токио. Мощността на ядрените глави експертите от сайта определят, че е между от 15 до 250 килотона. На базата на тази информация от "38 Норт" са направили няколко различни изчисления в зависимост от това дали 20, 50 или 80 процента от изстреляните бойни глави ще експлодират. Изчислени са и възможностите за противодействие на системите за противоракетна отбрана, които понастоящем са разположени в Япония и Южна Корея.
Но не само ядрените бойни глави са заплаха, според Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) КНДР със сигурност има такива. В същото време Пхенян твърди, че не разполага с такива оръжия.
ОЗХО призова да се окаже натиск над КНДР за премахване на химическите оръжия. "Притежанието на химически оръжия от Северна Корея трябва да е източник на безпокойство за мира и стабилността на Корейския полуостров", каза генералният директор на организацията Ахмет Юзюмчу. Той смята, че в севернокорейския военен арсенал има между 3000 и 5000 тона химически оръжия.
Според американската организация за анализи "Nuclear Threat Initiative", Северна Корея притежава невротоксични вещества като газ зарин и VX - особено токсичен и смъртоносен, смятан за оръжие за масово поразяване.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ