26 Април 2024петък20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Алтернатива за Германия" оредява

Втори депутат напусна парламентарната фракция на партията

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 24

Едва седмица след като "Алтернатива за Германия" (АзГ) сформира за пръв път фракция в германския парламент, втори неин депутат напуска редиците й. Става дума за Марио Мийрух, един от членовете основатели на партията. За напускането първи писа немският вестник "Билд", а информацията бе потвърдена от говорител на партията. Както и при предишния случай, като причина отново се изтъква това, че партията не оказва достатъчно съпротива на най-дясното си крило.
В интервюто си пред "Билд" Мийрух, който е на 42 години, споделя, че е недоволен от липсата на достатъчното реакция и дистанциране от страна партийното ръководство спрямо един от най-крайните членове на партията Бьорн Хьоке, който нарече мемориал за Холокоста в Берлин "паметник на срама".
Припомняме, че още в деня след обявяването на резултатите от изборите за нов германски парламент АзГ загуби съпредседателя си Фрауке Петри, която заяви, че няма да бъде част от парламентарната група, но няма да се откаже от парламента. Впоследствие тя напусна и партията.
Появиха се и коментари от наблюдатели, че проблемите на партията, която за първи път влезе в парламента миналия месец, след като спечели почти 13% от гласовете, може да се окажат далеч по-сериозни. Знае се, че сред останалите 92 депутати на АзГ има и немалко други привърженици на Петри, за която се спекулира, че може да основе нова партия. Мийрух е известен като приближен на съпруга на Петри - Маркус Претцел - в партийната организация в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Претцел на свой ред също е свързан с партията, като е бил лидер на групата нейни депутати в регионалния парламент на провинцията, но междувременно и той е напуснал АзГ. За да се сформира нова парламентарна група в германския Бундестаг, Петри би имала нужда от поне 36 депутати.
Тези евентуални амбиции обаче могат да бъдат възпрепятствани, след като в същото време стана ясно, че прокуратурата в провинция Саксония е обвинила Петри в лъжесвидетелство. Става въпрос за нейни изказвания под клетва от 2015 г. по време на разследване на комисия в местния парламент за финансирането и подреждането на кандидатдепутатските листи на АзГ по време на местните избори в провинцията през 2014 г. От прокуратурата заявиха, че следващият им ход ще е да поискат свалянето на депутатския имунитет на Петри. Преди да бъде избрана в Бундестага, тя се ползваше и от имунитет като член на регионалния парламент на Саксония, но предвид разследването тя сама пожела той да бъде свален в края на август.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ