25 Април 2024четвъртък11:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

13 Световна среща на българските медии започна в Кишинев

Необходима е реална политика за българите в чужбина, смята Илияна Йотова

/ брой: 196

автор:Павлета Давидова

visibility 63

Българският и молдовският химн поставиха началото на 13 Световна среща на българските медии, която бе открита вчера в Кишинев. Патрон на форума е вицепрезидентът Илияна Йотова. Заедно с нея на церемонията присъства и молдовският президент Игор Додон, който тържествено обеща от името на управляващите, че ще направят всичко възможно етническите българи в Молдова да се чувстват у дома си в страната.
Представители на повече от 40 български медии от цял свят обсъждат бъдещето на журналистиката и проблемите пред българите зад граница на форум, организиран от БТА и Асоциацията на българските медии по света.
Искам да ви благодаря за всеотдайността и хъса да пишете и издавате на български език, обърна се към журналистите Йотова. Тя отправи и няколко препоръки и послания. Вицепрезидентът призова да разказват повече за българите, които живеят навън, и за страната ни там, където живеят. Икономическата криза, миграцията, определяна като "преселение на народите", тероризъм, климатични промени, военни заплахи - това са теми, които трябва да имат своите точни анализи и верни политики. Тук е мястото на медиите - с категорични позиции, с интелектуална намеса, с богатството на гледните точки и мнения, с търсенето на решения. Няма кой по-добре да задава обществената дискусия, нито политици, нито институции", заяви Йотова. Тя бе категорична, че се нуждаем от медии, които овластяват гражданите, и които да контролират овластените. Според нея медийната среда в Молдова е част от големия разговор за националност, суверенност и идентичност в 21 в.
Вицепрезидентът подчерта, че не смята да изпълнява фиктивно задълженията си към българите в чужбина. Политиката не да бъде "за" българите в чужбина, а "заедно с" българите в чужбина за България, подчерта тя. Йотова обясни пред родните медии, че е привърженик на идеята за институционализирано представителство на българските общности зад граница. Тя увери, че проектът за обществени съвети не е погребан и тепърва ще се развива.
Йотова смята да предложи на министрите, ангажирани с българското председателство, да направят представяния на България и приоритетите ни в страните извън ЕС. За тази си идея тя ще разчита на родните медии зад граница. Никой не може да разкаже за живота на българите в България по-добре от българите извън нея, обоснова се тя.
Срещата на родните медии започна в националния Музей на историята в Кишинев. Деца от българския лицей "Васил Левски" зарадваха присъстващите със стихотворения и песни на родния език. В Кишинев бе открита и изложбата "Родени свободни", дело на Иво Хаджимишев. Тя проследява историята на българската журналистика.
Йотова, Додон и участниците в срещата се отправиха към Тараклия, където имаше срещи с българската общност. Бе открит и нов клуб на БТА по подобие на съществуващия регионален център в Босилеград. Той ще има собствен кореспондент - Ирина Богоева. Епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, подари на пресклуба копие на икона на Света Богордица Троеручица и Евангелие на Новия завет.


Президентът на Молдова Игод Додон, българският вицепрезидент Илияна Йотова, кметът на Тараклия Сергей Филипов и генералният директор на БТА Максим Минчев прерязаха лентата на втория пресклуб на БТА зад граница

Снимка - Фейсбук страница на Игор Додон


По време на форума бе представена фотоизложбата "Родени свободни", създадена по идея на БТА съвместно с  Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията съдържа 29 табла, разгръщащи страниците на революционни български вестници и списания отпреди повече от 130 години.

Снимка Павлета Давидова

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ