Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Медии

13 Световна среща на българските медии започна в Кишинев

Необходима е реална политика за българите в чужбина, смята Илияна Йотова

Павлета Давидова

6. Октомври 2017 , брой: 196   183   0Българският и молдовският химн поставиха началото на 13 Световна среща на българските медии, която бе открита вчера в Кишинев. Патрон на форума е вицепрезидентът Илияна Йотова. Заедно с нея на церемонията присъства и молдовският президент Игор Додон, който тържествено обеща от името на управляващите, че ще направят всичко възможно етническите българи в Молдова да се чувстват у дома си в страната.
Представители на повече от 40 български медии от цял свят обсъждат бъдещето на журналистиката и проблемите пред българите зад граница на форум, организиран от БТА и Асоциацията на българските медии по света.
Искам да ви благодаря за всеотдайността и хъса да пишете и издавате на български език, обърна се към журналистите Йотова. Тя отправи и няколко препоръки и послания. Вицепрезидентът призова да разказват повече за българите, които живеят навън, и за страната ни там, където живеят. Икономическата криза, миграцията, определяна като "преселение на народите", тероризъм, климатични промени, военни заплахи - това са теми, които трябва да имат своите точни анализи и верни политики. Тук е мястото на медиите - с категорични позиции, с интелектуална намеса, с богатството на гледните точки и мнения, с търсенето на решения. Няма кой по-добре да задава обществената дискусия, нито политици, нито институции", заяви Йотова. Тя бе категорична, че се нуждаем от медии, които овластяват гражданите, и които да контролират овластените. Според нея медийната среда в Молдова е част от големия разговор за националност, суверенност и идентичност в 21 в.
Вицепрезидентът подчерта, че не смята да изпълнява фиктивно задълженията си към българите в чужбина. Политиката не да бъде "за" българите в чужбина, а "заедно с" българите в чужбина за България, подчерта тя. Йотова обясни пред родните медии, че е привърженик на идеята за институционализирано представителство на българските общности зад граница. Тя увери, че проектът за обществени съвети не е погребан и тепърва ще се развива.
Йотова смята да предложи на министрите, ангажирани с българското председателство, да направят представяния на България и приоритетите ни в страните извън ЕС. За тази си идея тя ще разчита на родните медии зад граница. Никой не може да разкаже за живота на българите в България по-добре от българите извън нея, обоснова се тя.
Срещата на родните медии започна в националния Музей на историята в Кишинев. Деца от българския лицей "Васил Левски" зарадваха присъстващите със стихотворения и песни на родния език. В Кишинев бе открита и изложбата "Родени свободни", дело на Иво Хаджимишев. Тя проследява историята на българската журналистика.
Йотова, Додон и участниците в срещата се отправиха към Тараклия, където имаше срещи с българската общност. Бе открит и нов клуб на БТА по подобие на съществуващия регионален център в Босилеград. Той ще има собствен кореспондент - Ирина Богоева. Епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, подари на пресклуба копие на икона на Света Богордица Троеручица и Евангелие на Новия завет.


Президентът на Молдова Игод Додон, българският вицепрезидент Илияна Йотова, кметът на Тараклия Сергей Филипов и генералният директор на БТА Максим Минчев прерязаха лентата на втория пресклуб на БТА зад граница

Снимка - Фейсбук страница на Игор Додон


По време на форума бе представена фотоизложбата "Родени свободни", създадена по идея на БТА съвместно с  Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията съдържа 29 табла, разгръщащи страниците на революционни български вестници и списания отпреди повече от 130 години.

Снимка Павлета Давидова

 

 

България

 • Властта залага за догодина поемането на до 1 млрд. лв. вътрешен държавен дълг
  24. Октомври 2017 208
  163
  0

  Правителство на ГЕРБ ще продължи да взема нови заеми. Това стана ясно вчера от проектобюджета за догодина и от актуализираната тригодишна прогноза до 2020 г., които Министерството на финансите скоростно публикува, докато "БСП за България" оповестяваше параметрите на своя алтернативен бюджет.
  Властта планира през 2018 г. да поеме нов...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"