Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Молдова гарантира ученето на български език

Общността ни в Тараклия ще има свой депутат след административните промени

Павлета Давидова

6. Октомври 2017 , брой: 196   128   0Няма опасност Молдова да последва примера на Украйна и да ограничи правата на българските общности на територията си. Такова уверение получи при посещението си в Кишинев вицепрезидентът Илияна Йотова от държавния глава Игор Додон. Всички права за изучаване на български език  от 1 до 12 клас ще продължат да съществуват в сегашния си вид, законодателството няма да бъде променяно в тази насока, подчерта Йотова.
"Не само че правата на сънародниците ни няма да бъдат намалявани, но скоро те вероятно ще имат и свой представител в парламента. Това ще бъде възможно заради предстоящото ново административно деление в Молдова, което е свързано и с промяна на избирателната система. Тараклийският район ще запази своята цялост и в бъдеще ще има един депутат. Това е от голямо значение, както за България, така и за българската общност в Молдова", подчерта Йотова.
Додон уточни, че макар новото деление да предвижда депутатите да се избират мажоритарно от 55-60 хил. избиратели, район Тараклия ще запази териториалната си цялост и ще излъчи свой представител само със своите около 20-25 хиляди. Йотова определи това като голям жест за българската общност и държава. Тя добави, че Молдова е един от моделите за това как се спазват правата на малцинствата в една държава.
Игор Додон отбеляза, че България и Молдова тази година навършват 25 години от установяване на дипломатическите си отношения. За това време са подписани 47 двустранни спогодби, по думите му през първото полугодие на тази година стокообменът между двете страни се е увеличил с 25 процента. По време на срещата между Йотова и Додон са обсъдени политическите отношения между двете държави, образованието и състоянието на 50 хиляди молдовски граждани с български произход.
За мен работата с българите в чужбина е държавна политика към всички, които икономически, политически или исторически са се оказали извън територията на страната. Имам амбицията да превърна изпълнението на функциите си в нещо повече от официални визити, заяви по-късно Йотова на официалното откриване на ХIII Световна среща на българските медии, която се провежда под патронажа на вицепрезидента в Кишинев, Молдова. Събитието, организирано от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии, е на тема "Политики на близостта" и продължава до 8 октомври.
Според Йотова политиката не бива да бъде "за" българите в чужбина, а заедно с българите в чужбина за България. "Съхранението и развитието на българските общности в целия свят не е само тяхна задача, а национална. Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина. Не приемам да изпълнявам само формално възложените ми по Конституция правомощия", каза Йотова. Не искам повече работа на парче, не е достатъчна нито само емоцията на носталгията, нито рутината на създадените практики, добави вицепрезидентът.

Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина, заяви Илияна Йотова
 

 

 

България

 • Властта залага за догодина поемането на до 1 млрд. лв. вътрешен държавен дълг
  24. Октомври 2017 208
  163
  0

  Правителство на ГЕРБ ще продължи да взема нови заеми. Това стана ясно вчера от проектобюджета за догодина и от актуализираната тригодишна прогноза до 2020 г., които Министерството на финансите скоростно публикува, докато "БСП за България" оповестяваше параметрите на своя алтернативен бюджет.
  Властта планира през 2018 г. да поеме нов...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"