Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

БСП разкриха и "Габровогейт" с роднини на Томислав Дончев

Активисти на ГЕРБ заплашвали социалисти в Силистра заради разобличени схеми на шуробаджанащина

Юлия Кулинска

6. Октомври 2017 , брой: 196   361   0Роднини, приближени и приятели на вицепремиера Томислав Дончев управляват областните структури в Габрово. Това обяви вчера депутатът от "БСП за България" Кристина Сидорова на брифинг в НС. По думите й, за да бъде назначен някой, трябва да е член на ГЕРБ. Сидорова представи схема за назначения, според която братът на вицепремиера Томислав Дончев Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинското звено "Озеленяване". Той управлява бюджет от над 1 млн. лв. и е назначен без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря, заяви Сидорова.
Братът на бившия депутат от ГЕРБ Цветомир Михов от година и половина не работел в Габровската болница, но това не му попречило да бъде част от Съвета на директорите и за тази длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева. Фирмата на Михов, който е областен координатор на ГЕРБ, изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на общинския пътнически транспорт. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово. Нейният съпруг е зам.-директор на ОДМВР, а свекърът й е общински съветник от ГЕРБ.
"Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова Мария Недева и Момчил Недев са съответно председатели на Общинската избирателна комисия и на Районната избирателна комисия. Момчил Недев заема поста на юрисконсулт в здравната каса и работи по големи европейски проекти, които изпълнява общината. Той отново е назначен лично от кмета Христова без конкурс", съобщи Сидорова.
Сестрата на зам.-кмета на Габрово, който е кадър на ГЕРБ, е началник отдел в звено "Проекти и икономическо развитие". Общински съветници от ГЕРБ, само че от Севлиево, управляват ВиК дружеството в Габрово, посочи още Сидорова.
"Габрово се управлява от батко и братко. Единственото условие, на което трябва да отговаря човек, за да заеме управленски пост, е да бъде член на ГЕРБ. Това за съжаление е моделът на град, където ГЕРБ печели изборите с голямо мнозинство", допълни депутатката от Габрово.
След като в сряда разкрих същата роднинска схема в Силистра, областен лидер на БСП е бил заплашен директно от двама общински съветници от ГЕРБ за изнесената информация за шубаджанащината, заяви депутатът от левицата Стоян Мирчев. Той обясни, че общинският съветник Ганчо Маринов, който е назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма, се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП: "До два месеца ще те затрия, боклук такъв". Председателят на Общинския съвет Мария Димитрова също е заплашвала и тормозила по телефона областния ни председател, подчерта Мирчев. Тя пък е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра, обясни народният представител. Това е октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в община Силистра, коментира Мирчев. По думите му ситуацията е същата и с кметицата в община Алфатар. Социалистът уточни, че има достатъчно документи за обвързаностите. Мирчев призова Бойко Борисов да отстрани мафиотите и да не им позволява да тормозят и заплашват хората.
През последните дни в централата на БСП има над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки, съобщи зам.-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев. Той подчерта, че предоставя тези данни, провокиран от призива на Борисов, който преди срещата си с ПГ и ръководството на ГЕРБ е казал, че иска да бъдат изяснени всички подобни случаи, за да не се стига до ситуацията с Добрев. "Притеснително е, че откакто започнахме тази кампания, членове и симпатизанти на БСП, които подават сигнали, са подложени на груб натиск и на заплахи. Надявам се премиерът Борисов да реагира и ясно да покаже ще има ли върховенство на закона в страната, ще има ли правила, които важат за всички", подчерта Бойчев.

 

 

България

 • Властта залага за догодина поемането на до 1 млрд. лв. вътрешен държавен дълг
  24. Октомври 2017 208
  167
  0

  Правителство на ГЕРБ ще продължи да взема нови заеми. Това стана ясно вчера от проектобюджета за догодина и от актуализираната тригодишна прогноза до 2020 г., които Министерството на финансите скоростно публикува, докато "БСП за България" оповестяваше параметрите на своя алтернативен бюджет.
  Властта планира през 2018 г. да поеме нов...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"