Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Корнелия Нинова:

Докладът за националната сигурност показва несъстоятелността на кабинета

Юлия Кулинска

6. Октомври 2017 , брой: 196   589   0Докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Това заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова в отрицателен вот след гласуването на документа в НС. По думите й в едната му част кабинетът отчита какви реформи е направило през 2016 г., а в друга отчитат резултатите от тях. Казват, че в образованието се увеличиха напускащите деца от училище и неграмотността, а по-нататък, че ще продължаваме по същия този път, коментира лидерът на БСП. Нинова уточни, че БСП не може да подкрепи такава политика и затова е гласувала "против".
Заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада е меко казано смехотворна, заяви по време на дебатите депутатът от "БСП за България" Иван Иванов. По думите му документът не отговаря на гръмкото заглавие, с което е представен. Иванов обяви, че в доклада липсват  събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция. Очевидно авторът на документа миналата година не е бил в тази държава, иронизира социалистът. Според него това е един от най-слабите доклади за националната сигурност, представен в НС, защото най-наболелите теми отсъстват в него.
Докладът е страшно закъснял и това е първата заплаха за националната сигурност, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че партията му не приема констатацията, че ефективното противодействие на радикализацията изисква изграждане на система за ранно сигнализиране на прояви. Карадайъ попита защо докладът мълчи за действията на националистически формации в страната.
Независимо от критиките докладът беше приет от 104 депутати, против бяха 96, въздържали се нямаше. Като основен риск и заплаха за националната сигурност е изведена заплахата от терористични актове. На 11 страница се посочва, че "действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа".

 

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"