04 Май 2024събота12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ разчиствали пътя на Борисов към президентството

Управляващите намесиха ДАНС, комисиони и семейни връзки в дебатите за изтребителите

/ брой: 196

автор:Юлия Кулинска

visibility 105

"ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството. Г-н Радев, стоим зад Вас". Това заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет.
"Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от пресконференция на председателя на ПГ група на ГЕРБ, на която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на комисия, която да използвате като бухалка срещу държавния глава. Ще получите нашия отпор по две причини. Едната е партийна, а другата държавническа", подчерта Нинова. По думите й партийната е, че БСП е издигнала, подкрепила и работила за избора на Радев. Нинова благодари на всички, които са повярвали, че БСП предлага достоен президент, който може да промени България. "Ние стоим зад Румен Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един-единствен критерий и той е дали изпълнява ангажиментите, които пое пред хората по време на предизборната кампания. За една година той не е отстъпил и на милиметър от тези ангажименти", категорична е Нинова.
"Няма да ви позволим с тази комисия да използвате една институция срещу друга за партийни цели. Това е една от причините президентът да ви нарече беквокали. Бойко Борисов не остана по-назад и нарече нас така. Обръщам се и към двамата:"Уважаеми г-н президент и г-н премиер, въпреки битките, които водите, ние живеем в парламентарна република и тук не се намират беквокалисти. Това са хората в държавата, които определят пътя на България. Но между нас има разлика, г-н президент. Отдясно искат да използват НС за битка срещу Вас. Ние няма да позволим да се руши държавността заради личните интереси на Бойко Борисов по пътя му срещу президентската институция. Това е разликата между нас и това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират", подчерта Нинова.
Дебатите разгорещиха страстите. От ГЕРБ нападаха генерал Радев, опитвайки се лицемерно да го "разграничат" от президента Радев. От БСП защитаваха държавния глава. Според зам.-председателя на "БСП за България" Жельо Бойчев отговорност за проблемите с процедурата носи тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев и правителството на Бойко Борисов, които са подписвали документите по процедурата. Искахте с тази комисия да уязвите ген. Радев, но вместо това се простреляхте, защото отговорността е била на кабинета, обясни Бойчев.
 "Маските паднаха. Докладът е елемент от мащабната война, която водите с президента. Той е с най-висок рейтинг  и не можете да спите спокойно", възмути се социалистът Таско Ерменков. Той посочи, че като шеф на ВВС ген. Радев е изпълнявал решението именно на НС. Идва финалното падане на завеса на трагедията "ГЕРБ управлява България", но вие сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти, предупреди Ерменков, като се позова на бламирането на лидера на ГЕРБ от депутатите му в сряда.
Управляващите намесиха ДАНС, комисиони и семейни връзки в дебатите за изтребителите. Играта загрубя, когато Антон Тодоров от ГЕРБ изненадващо обяви, че екип на ДАНС работи в президентството от 10 дни заради унищожени секретни документи. От БСП веднага призоваха главният прокурор да се самосезира и да разкрие откъде Тодоров има  секретна шифрограма от български посланик до президента, при положение, че подобни документи се класифицират за 30 години. От ГЕРБ дадоха назад и обясниха, че всичките 56 секретни документа в комисията за изтребителите са четени от хора с натовски достъп. Филип Попов от БСП обаче им напомни, че Тодоров въобще не говори за доклада на депутатите за "Грипен", а за операция на ДАНС на "Дондуков" 2. Гербаджията изскочи отново на трибуната и нападна Радев за семейния му живот. Това принуди Цветан Цветанов, който дойде в НС с вратовръзка на октоподчета, да се извини от името на ГЕРБ за личните нападки.

0201

Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция, обърна се Корнелия Нинова към управляващите

снимка Емилия Костадинова

 
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ