29 Март 2024петък11:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак без България на Мондиал

Франция с мъка грабна трите точки и нанесе първа домакинска загуба на "лъвовете" в кампанията

/ брой: 197

автор:Марин Милашки

visibility 105

България пак ще пропусне световното първенство по футбол. "Лъвовете" окончателно отпаднаха за Мондиала в Русия 2018 г. след домакинска загуба от Франция с 0:1. Така нашите ще пропуснат най-големия футболен форум за 5-и пореден път. За последно те играха на световно във Франция през 1998 г., Последният голям форум, на който "лъвовете" участваха, е Евро 2004 в Португалия.
На Националния стадион "петлите" измъкнаха трите точки след ранен гол на Блес Матюиди (3). Халфът на Ювентус се разписа от малък ъгъл, след като Антоан Гризман му подаде в наказателното поле. Попадението бе негово първо в световни квалификации и 9-о в 59 мача за "трикольорите". Те спряха и 85-годишната си негативна серия в София, след като досега имаха 6 поражения и 1 равенство в 7-те си визити.
Поражението пред родна публика пък е първото за "лъвовете" от септември 2015 г., когато паднахме от Норвегия с 0:1 в евроквалификация. Загубата сложи и край на серията от 4 поредни победи като  домакини в кампанията.
Въпреки непрестанния дъжд на "Васил Левски" се стекоха над 20 000 души, а звездният тим на европейските вицешампиони доминираше през първите 15 минути. На два пъти Гризман беше близо до гола. Въпреки дъжда вратарят Юго Лорис запази мрежата си суха, след като не успя да улови мократа топка след шут на Георги Костадинов (37), но показа котешки рефлекс при добавката с глава от упор на Андрей Гълъбинов. Повторно отбитата топка попадна у Симеон Славчев, но той шутира силно и над вратата.
През второто полувреме Божидар Краев замени Гълъбинов, а Спас Делев излезе на върха на атаката. Този ход раздвижи играта на нашите, но те така и не стигнаха до изравнителен гол. Чувстваше се липсата в предни позиции на наказаните Ивелин Попов и Ивайло Чочев, а с капитанската лента излезе Петър Занев. В последните минути французите подчертано започнаха да бавят играта, като се бяха барикадирали в собствената си половина. Така те удържаха ранната си преднина и запазиха първото място с 20 т., а утре трябва да бият Беларус в Париж, за да се класират директно за световното. България пък ще гостува на аутсайдера Люксембург. Холандия пък посреща Швеция, но за да ги измести от второто място и да се класира за баражите, трябва да бие гостите със 7 гола разлика.



Футболистите на Франция поздравяват Блез Матюиди за гола му в 3-ата мин., донесъл победата на "петлите" с 1:0 в световната квалификация в София


БГНЕС


Група А
IХ кръг: България - Франция 0:1 Матюиди (3); Беларус - Холандия 1:3 0:1 Прьопер (24) 1:1 Володко (55) 1:2 Робен (84-д) 1:3 Депай (90); Швеция - Люксембург 8:0 1:0 Гранквист (10-д) 4:0 Берг (18, 37 и 54) 5:0 Лустиг (60) 6:0 Гранквист (67-д) 7:0 Берг (71) 8:0 Тойвонен (76).
1. Франция    9    6    2    1    16:5    20
2. Швеция    9    6    1    2    26:7    19
3. Холандия    9    5    1    3    19:12    16
4. България    9    4    0    5    13:18    12
5. Беларус    9    1    2    6    5:19     5
6. Люксембург    9    1    2    6    7:25     5
X кръг: утре, 21.45: Люксембург - България; Холандия - Швеция; Франция - Беларус.


След мача

Петър Хубчев, селекционер на България:
"Не бих казал, че голът ни смути, напротив - след него заиграхме по-добре. Излязохме неуверени в това, че можем да направим нашата игра срещу Франция. Но не голът ни смути. Полека-лека изживяхме този шок. Нямаме лидер. Не бих отличил никого, а целия отбор. Започвам да треперя и да се притеснявам, защото всичко друго извън победа над Люксембург ще бъде прието като неуспех. Така ще е и за мен. Оправдания като умора и пътуване не влияят. За мен най-важното от момента, в който дойдох - това си говорихме и в отбора, е тази борбеност, наша прословута от поколенията. И я показахме, но това е една малка крачица."

Петър Занев, капитан:
"Играхме срещу доста силен отбор. Имаше леко напрежение в началото, но след 15-ата минута заиграхме по-добре. Мисля, че се противопоставихме на Франция и имахме своите моменти, но за съжаление не успяхме да вкараме гол. Играхме по-добре, отколкото при победата с Холандия тук."

Станислав Манолев, халф:
"Не може би, а те са най-добрият отбор. Шансът не ни достигна. Имахме 1-2 положения, които можехме да реализираме. Второто полувреме заиграхме по-добре. Накрая те започнаха да бавят, защото, предполагам, че ги беше страх. И ние можем да играем футбол. Липсваше ни самочувствие. Имахме нашите положения, но не успяхме да ги вкараме. Отиваме в Люксембург, за да браним честта на България. Не можем да отидем и да свалим гащите пред Люксембург. Отиваме за победа."

Дидие Дешан, селекционер на Франция:
"В началото вкарахме, бяхме уверени и създадохме положения, но второто полувреме не стояхме добре. Българите също имаха един отличен шанс, но за щастие Лорис се намеси. Съперникът ни затрудни доста, защото беше агресивен още от нашето наказателно поле. Това обаче не е оправдание за нашата слаба игра, загубиха се връзките между линиите ни и нямахме положения, но най-важна остава победата."

Килиан Мбапе, нападател:
"Не се гордеем от начина, по който играхме. Не си закривам очите и не се крия. Знам, че не направих добър мач.  Определено имахме късмет, че спечелихме. Извинявам се и на феновете, за които едва ли е било приятно да ни гледат как се мъчим по терена."

Антоан Гризман, нападател:
"Не биваше да си усложняваме мача, но просто не бяхме достатъчно добри в нападение, нямахме ситуации да вкараме втори гол, с което да си улесним и срещата."



Самюел Юмтити е затиснал резервата Божидар Краев в спор за висока топка през втората част на мача

Снимки БГНЕС

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ