23 Април 2024вторник21:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Париж се опълчва на търговците на роби

Във Франция се канят да приравнят незаконния превоз на мигранти с търговията с хора

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 35

Париж може да ожесточи наказанието за незаконния превоз на мигранти - предлага се да се увеличи затворът от 10 на 20 години, а глобата от 750 000 евро на 3 милиона, каквито са наказанията в случай на търговия на хора. Съответният законопроект е бил внесен за обсъждане в парламента.
В документа се говори за задължението на държавата "да засили борбата с търговците на роби на ХХI век".
В това, че незаконната миграция води до трудово робство, са убедени авторите на инициативата - група френски депутати, пише "Раша тудей".
Както се отбелязва в законопроекта, в света според оценките на ООН търговията на хора годишно носи печалба в размер на 32 милиарда долара, от които 3 млрд. се падат на Европа. Тези пари отиват и за финансиране на терористични групировки, подчертават авторите на законопроекта. Ето защо това занимание заема трето място в списъка на най-доходните видове престъпна дейност - веднага след търговията с наркотици и оръжие.
Френските законодатели подчертават, че "заради своето географско положение" Франция се е превърнала в център за търговия на мигранти. Ето защо страната е длъжна да засили борбата си с търговците на роби на XXI век.
"Нашата страна чувства задължението си да защити тези хиляди животи, като се заеме с една от първопричините на проблема, а именно - т. нар. трафиканти. Няма никакво съмнение, че определени групировки използват различни световни конфликти, такива като в Сирия или Мали, за да извличат изгода от човешкото нещастие", се казва в документа.
За да се борят с трафика и продажбата на мигранти, френските депутати предлагат такива "контрабандисти" да бъдат наказвани със същата строгост, както и търговците на хора.
"От юридическа гледна точка трафикът на мигранти е разделен от търговията на хора, но в повечето случаи тези две явления са свързани, тъй като и двете експлоатират бедността на беззащитни хора, които се опитват да избягат от страната си по всякакъв начин. Ето защо за тези два вида престъпления трябва да има еднакво наказание", цитира "Раша тудей" документа на френските депутати.
Ако новият законопроект бъде приет, във френския Кодекс за влизане и пребиваване на чужденци и правото на убежище ще бъдат направени промени. Така например в проектозакона се предлага да се увеличи наказанието за лица, незаконно превозващи мигранти, до 7 години лишаване от свобода и глоба в размер на 150 хиляди евро. А в случаи, когато превозът се извършва от организирана група лица или носи риск за живота на мигрантите, се предлага наказанието да се увеличи от 10 на 20 години затвор и глоба до 3 милиона евро.
Според данните на Международната организация на труда (МОТ) в целия свят близо 21 милиона души са принудени да се трудят като роби, а самият пазар на робския труд носи годишно близо 150 млрд. долара печалба. Неотдавна британска компания публикува изследване, според което през 2017 година в 20 страни на Евросъюза се е увеличил броят на случаите на използване на робски труд. За два месеца това лято, май и юни, във Великобритания са били извършени 111 ареста заради подозрения за търговия с хора. Освободени са били 130 души.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ