24 Април 2024сряда11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сняг затрупа Балканите

Подранилата зима остави много селища в Сърбия без ток

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 23

Западна Сърбия е затрупана от снежна покривка, на места достигаща до 30 сантиметра дебелина, което предизвиква проблеми с трафика и електроподаването, предаде македонската медия "МКД". Метеоролозите предупреждаваха за валежи в края на миналата седмица, но никой не е очаквал сняг - особено този, който се е натрупал в долината на река Лим, в района на град Приеполе, и в районите под 400 метра над морското равнище.
В областта Ябука на границата с Черна гора снежната покривка е по-висока от 30 сантиметра, а движението по магистралния път в този регион е спряно заради закъсали камиони и автобуси.
Много селища са останали без електричество, съобщи електронното издание на в. "Курир". Изданието съобщава за натрупана голяма снежна покривка в планините Голия, Златибор, Ядовник, Муртеница, Копаоник, Чемерница и Ябълка, както и за селища, останали без вода и електричество.
Временно е преустановено движението по в долината на река Люма за Черна гора, както и на пътя Иваница-Преко Бърдо. В района на Приеполе снежната покривка е достигнала 25-30 сантиметра.
Съобщава се за обилни снеговалежи в района на Ужице в Златиборски окръг, Западна Сърбия. Непроходими са всички пътища в участъка на клисурата Тара. Тежкият сняг е предизвикал проблеми в електроснабдяването и в районите на Прибой, Нови Варош и Златибор.
"Курир" уточнява, че се очаква подобряване на времето след 14 октомври. Сръбските медии съобщават за голям брой паднали дървета, които са най-вероятната причина за затворените пътища и прекъснатото електричество.
В много от районите на Западна Сърбия са пострадали овощни и други земеделски насаждения.
Първият сняг падна в почти всички балкански страни. Сняг има по високите места в Република Македония - в Маврово и на Шар планина. В по-ниските места вали предимно дъжд, съобщиха от Института по хидрология и метеорология в Скопие. Зимата подрани и в Южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, в Черна гора.
Междувременно бившият американски президент Барак Обама произнесе в петък пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предотврати последиците от климатичните изменения. В Аржентина Обама се обърна към публиката си, състояща се от министри, бизнес лидери и млади природозащитници, припомняйки им, че именно те са специалното поколение, което има силата и иновативността да поправи състоянието на планетата.
"Това вече не е някаква спекулация, не е проблем, който може да се остави на заден план, това е настоящето ни. И ако се възползваме от този критичен момент, имаме възможността да забавим или дори да спрем една тенденция с катастрофален край", заяви Обама и добави, че не иска хората "да обрекат децата си на едно непоправимо бъдеще" чрез бездействието си.
"Ние сме първото поколение, което става свидетел на ефекта от климатичните промени, но и сме последното, което може да стори нещо по въпроса", алармира бившият държавен глава.
В речта си Обама отправи и деликатна критика към решението на настоящия президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но и изрази увереност, че "САЩ ще постигнат своите цели въпреки различния подход на настоящата администрация".

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ