28 Март 2024четвъртък23:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ХДС и ХСС постигнаха компромис за бежанците

Преговорите със Зелените и Свободната демократическа партия за съставяне на новото германско правителство ще започнат на 18 октомври

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 21

С успех завършиха многочасовите преговори относно приема на мигранти и бежанци между лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предаде "Дойче веле". Канцлерът Ангела Меркел, която две години поддържаше оспорваната както в Берлин, така и в други европейски столици "политика на отворени врати", се съгласи на отстъпки и прие, че нетната миграция по хуманитарни причини в Германия ще се равнява на около 200 хил. души годишно. За това именно настояваше лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. Същевременно не се предвижда хора да бъдат връщани от самата граница.
Двете партии са обсъждали темата в контекста на компромис, който да бъде постигнат на ниво Европейски съюз, пояснява "Дойче веле". Целта е да се намали броят на нелегалните мигранти, опитващи се да стигнат до Германия, както и по-ефективната борба с трафика на хора. Имиграцията на работници или чуждестранни граждани от ЕС не е засегната в споразумението.
Същевременно ще бъдат разширени законовите рамки за легалната миграция, за да се подобрят възможностите за предоставяне на помощ на нуждаещите се от убежище. Предвижда се въвеждане на законово изключение, според което при извънредни ситуации - например хуманитарни кризи, правителството и Бундестагът да решават как да се подходи към потока от бежанци.
Постигнато бе съгласие, че всички кандидати за бежански статут в страната трябва да пребивават в специални центрове, докато бъде взето решение за статута им. При отказ да им бъде предоставен такъв те ще бъдат връщани в родината си. В списъка с безопасните страни ще бъдат добавени Алжир, Мароко и Тунис.
Сп. "Шпигел" отбелязва, че понятието "нетна миграция" формално не поставя горна граница на максималния брой кандидати за убежище, които ще бъдат приемани всяка година, защото обозначава разликата между пристигнали и напуснали страната. Понятието "горна граница" не е спомената нито веднъж в споразумението. Така Ангела Меркел е избегнала опасността да изглежда все едно е отстъпила пред настояванията на ХСС, коментира "Шпигел".
Двете партии са се договорили и за обсъждане на закон, който да дава приоритет на мигранти с квалификации, които са подходящи за дефицитите на пазара на труда. Това е стъпка, която се подкрепя от свободните демократи и от Зелените. Двете партии са потенциални партньори в бъдещата коалиция в Берлин.
Зелените обаче реагираха остро на споразумението в консервативния блок на Меркел. Партията на Джем Йоздемир отхвърли компромиса на двете сестрински партии. "Това е споразумение между ХДС и ХСС и не е резултат от сондажите за "Ямайска коалиция", отбеляза Симоне Петер, един от лидерите на Зелените.
По-късно Ангела Меркел обяви, че разговорите със Зелените и Свободната демократическа партия за съставяне на правителство ще започнат на 18 октомври. Меркел определи постигнатия между ХДС и ХСС компромис като много добра основа за започване на преговори.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ