28 Март 2024четвъртък22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Либерия отново чака Велик магьосник

Футболист, моделка и бизнесмени атакуват президентския пост

/ брой: 198

автор:Галина Младенова

visibility 1794

Либерия се готви за избори. На 10 октомври страната ще избере новия си президент и парламент. Парламентът е двукамерен - с 15 места в Сената и 81 в Камарата на представителите. Съдбата на кандидатите ще определят 1,8 милиона души с право на глас. За поста държавен глава са се кандидатирали 20 души.
Наблюдателите засега не се наемат да прогнозират резултатите от гласуването, тъй като явен фаворит не се вижда.
За президентския пост в частност претендира Принс Джонсън - бивш главатар на бунтовниците през първата гражданска война, а днес сенатор. Хората на бившия полеви командир Джонсън навремето са екзекутирали тогавашния президент на страната Самюел Доу. За президентския пост се борят също така няколко големи местни бизнесмени. В битката участва и сегашният вицепрезидент Джоузеф Боакаи. Единствената жена кандидат е бившата моделка Макдела Купър.
Два месеца преди изборите стана известно, че сред кандидатите е и 51-годишната бивша футболна звезда Джордж Уеа.
Уеа е добре познат на футболните фенове, които го наричат просто "г-н Джордж". Най-големите си спортни резултати бившият футболист постигна през 90-те години, когато играеше за френския ПСЖ и италианския Милан. През 1995 г. бившият нападател Уеа бе признат от ФИФА за най-добър играч на годината. А през 1998 г. бе обявен за Футболист на столетието на Африка.
След края на футболната си кариера футболистът милионер се хвърли, и то доста успешно в политиката. През 2005 г. той участва в президентските избори и дори зае първото място след първия тур, във втория обаче той загуби от икономистката Елън Джонсън-Сърлийф. Уеа взе "реванш" от фамилия Сърлийф през 2014 година, когато убедително победи сина на президентката на изборите за Сената. Г-н Джордж спечели 78% от гласовете, докато съперникът му Робърт Сърлийф получи едва 11 процента. Сега сенатор Уеа е кандидат от Коалицията за демократични промени, партия, която създаде през 2005 година.   Голямата цел, която той обявява, е издигане на жизнения стандарт на либерийците. Уеа често критикува политиците в страната, които според него не вършат нищо.
Уеа е роден и израснал в гетата на квартал Клара в Монровия. Член е на етническата група Кру, чиито корени са в югоизточната част на Либерия (един от най-бедните райони на страната). Младежът е отгледан главно от баба си по бащина линия, Ема Браун. Средното си образование получава в училищата Мюзлим Конгрес и гимназията Уелс Хеърстън. Преди футболът да му отвори пътя към чужбина, Уеа работи за Либерийската телекомуникационна корпорация като техник. Уеа получава бакалавърска степен по Ръководене на спорта в  университета Паркууд и Лондон. Дипломата от това училище обаче е непризната и самото училище е затворено от Федералната комисия по търговия на САЩ и британското правителство. През 1999 г. либерийският университет А.М.Е Зион Юнивърсити Колидж присъжда на Уеа докторска степен по заслуги към хуманитарните науки.
В случай на победа на изборите негов вицепрезидент ще бъде бившата съпруга на екслидера на Либерия Чарлз Тейлър - Джуъл Хауърд-Тейлър.
Либерийците за пореден път таят отчаяни надежди тези избори да донесат на страната стабилност. Разположената в Западна Африка Република Либерия е една от най-бедните страни в света. В същото време в недрата на Либерия има немалко природни богатства, в частност диаманти.

Интересни факти за Либерия

- Либерия е основана през XIX век от пуснати на свобода и свободно родени чернокожи преселници от Америка, които пристигнали в Африка и купили земя за своята колония от местни племенни вождове. Името на страната се превежда като "Земя на свободата", а мотото е: "Любовта към свободата ни доведе тук".
- Основателите на Либерия купуват 13 хил. кв. км земя срещу стоки за общо 50 долара.
- Мечтата за свобода обаче не донася щастие - днес Либерия е най-бедната страна в Западна Африка, трета по бедност в света, а нивото на безработица (близо 85%) е едно от най-високите на Земята.
- Първа независимостта на Либерия признава Русия - това се случва през 1850 година.
- Държавният език в Либерия е английския, но по-малко от една трета от местните жители говорят на него.
- Президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, която ръководи страната от 2004 г., е първата жена лидер на африканската държава. През 2011 г. тя получи Нобеловата награда за мир за приноса й в борбата за правата на жените.
- Един от основните източници на приходи в либерийския бюджет са таксите за използване на либерийския флаг от търговските кораби на други страни.
- Националният парк Сапо е уникална тропическа гора. В по-голямата част от територията му не е стъпвал човешки крак. Признат е за едно от съвременните чудеса на света.
- През 1997 година на президентските избори, спечелвайки 75% от гласовете, победи лидерът на бунтовниците Чарлз Тейлър. Предизборният му лозунг е повече от скандален: "Той уби майка ми. Той уби баща ми. Но аз гласувам за него, за да се сложи край на войната". На 30 май 2012 година Трибуналът в Хага осъди Чарлз Тейлър на 50 години затвор за престъпления срещу човечността.
- Либерия е една от трите страни в света, която все още не е преминала към метричната система за измервания. Останалите две държави са Мианма и Съединените щати.
- Банките, най-големите строителни фирми, железниците и по-голямата част от автомобилните пътища в Либерия са собственост на чужденци.
- Жителите на вътрешните области на Либерия и до днес се придържат към традиционните вярвания на своите племена и извършват човешки жертвоприношения. Най-често жертви са деца. През 1989 г. за участие в човешко жертвоприношение бе осъден вътрешният министър на страната.
- Монровия е единствената столица в света, освен Вашингтон, наречена в чест на американски президент.
- Либерийците, живеещи в градовете, печелят от продажбата на всичко, за което може да се сетите - порция майонеза, белени портокали (използват ги вместо напитки), услуги за зареждане на мобилен телефон, въглища за ютии и т. н. Най-популярната стока е студена вода в найлонова торбичка.
- На територията на Либерия няма нито един светофар.
- В либерийските градове на много места има инсталирани железни будки, които тук наричат "бизнес центрове" - в тях срещу определена такса може да се погледа телевизия.
- Повечето жители на страната нямат пари за вестници и за тях в населените места са инсталирани специални стендове, на които е окачено написано ръчно краткото съдържание на последните издания.


Сенатор Уеа е кандидат от Коалицията за демократични промени, партия, която създаде през 2005 година


Либерийците се надяват, че новата власт ще промени живота им към по-добро


Футболът е любимата игра на либерийските момчета


Вицепрезидентът Джоузеф Боакаи също се надява да се пребори за президентския пост


Либерия все така е една от най-бедните страни в света

снимки БГНЕС

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ