19 Април 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Лентички вместо светини

Бойко Борисов не зачита националните чествания

/ брой: 198

visibility 28

Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ

Срамно и оскърбително е, че министър-председателят Бойко Борисов с обидно високомерие и непочтителност не зачита народностните светини и не присъства на честванията на националните исторически събития и герои, гордост за цялата страна. От началото на годината не е участвал в нито едно национално тържество, особено ако има и друга личност, която може да го засенчи, т.е. президентът Румен Радев.
При честването на 141-годишнината от героичното и най-българско Априлско въстание, с най-жадувана за свобода саможертва на героите,  Бойко Борисов явно и очебийно липсваше. Защото там първа фигура бе президентът Румен Радев. Присъстваше и председателят на парламента Димитър Главчев, но той за Борисов е незначителна фигура. Появи се премиерът едва накрая, когато празненството завърши, и БНТ с умилителни слова показа как той целува ръка на патриарх Неофит. А къде е бил преди това - нито дума.
На Гергьовден при освещаването на знамената на Българската армия, в Деня на храбростта храбрецът Борисов пак не дойде. Защото не той, а президентът по право поздравява строените войскови части. Как ще преживее това г-н Борисов - да стои чинно сред нискостоящите депутати, министри и други незаслужаващи внимание чиновници и да не е център на телевизионните камери? Отчете се с изказване във фейсбук.
Позорно бе бягството на Бойко Борисов от  честването на всенародния ден на славянското писмо и четмо - 24 май. Едва ли има българин, на когото да не трепнa сърцето пред емоционалното преживяване на събралите се граждани пред  Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", пред одухотворените лица на преподаватели и ученици, при разтърсващата тържествена музика и манифестация на младостта на България. Само сърце Борисово не трепна. Пак изписа дежурната клиширана декларация във фейсбук. За мен е обяснимо - г-н Борисов не е човек на четмото и писмото, на него му дайте лентички да реже.
В кабинета си министър-председателят е поставил на видно място портрета на Апостола на свободата, радетеля за "чиста и свята република". Дали въобще го поглежда? Но вероятно и над него се поставя, защото не участва в честванията на 180-годишнина от рождението на Васил Левски, кулминацията на които беше в Карлово на 18 юли. Това е най-голямата обида към българския народ, защото на това честване не присъстваха председателят на Народното събрание и депутатите от мнозинството, и нито един министър от правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Как да се изтълкува това? Никакви причини не могат да оправдаят и оневинят цялото управление на държавата, това е открито отрицание на историческия принос в борбите през петвековното иго. А може би го направиха, за да не разсърдят комшията Ердоган? Сигурно и това може да помисли човек, търсейки оправдание за безумието на управленците.
Последва и друго отрицание. В Деня на Съединението Бойко Борисов се кипреше до Ципрас, премиера на съседна Гърция. И какви важни държавни дела решаваха? Как да се построи железница през България до Гърция. И колко патетични слова изляха двамата премиери, особено нашият, за мероприятие, което можеше да се обмисли и реши само от двама министри, и не точно на този ден. Борисов сякаш нарочно измисли това посещение, за да не участва в отбелязването на Съединението, защото нямаше с какво да блесне.
С колко хвалби омая Бойко Борисов българския народ за кметуването си в София. Той прокарал метрото в столицата (строежът му започна в 70-те години на миналия век), построил околовръстния пръстен, дал на софиянци българския "Лувър", музей на социалистическото изкуство и още какво ли не. Защо не отиде на празника на София (17 септември), там поне щеше да бъде център на внимание? Но на другия ден (18 септември) рано-рано цъфна на откриването на новата сграда на Софийския районен съд, известна с 10-годишна сага на конфликти и харчене на милиони. Получи парче от лентичката. Следобед откри офиса на Европейската инвестиционна банка. Отново лентичка в малкото джобче. Лентичките са по-важни от националните светини.
Логично бе очакването, че поне на Деня на Независимостта (22 септември) Бойко Борисов ще бъде централна фигура в националното честване. Президентът бе в Ню Йорк на сесията на ООН и нямаше кой да му прави конкуренция на рейтинга. Но не би! Премиерът не се появи нито във Велико Търново, нито в София. Може би, защото не се чувстваше независим? Изпрати до жителите на старопрестолния град дълго послание, което по телевизиите, и най-вече по БНТ, четоха и повтаряха в новинарските емисии. Но не обясниха къде е бил в този ден главата на правителството ни.
Всичките тези укорителни постъпки на Бойко Борисов се отминават със срамно мълчание от благоверните електронни и печатни медии. Те охотно раздухват всяка негова лъжлива хвалба, но не му поставят и един въпрос по злободневните проблеми на държавата, защо така открито и арогантно презира най-важните исторически събития. Затова нашата страна е на 120 място по свобода и независимост на медиите. Видя се и кои политици не са независими - управляващите.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 600

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 495

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ