19 Април 2024петък13:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Несериозно

/ брой: 198

автор:Галина Младенова

visibility 1717

За пореден път норвежкият Нобелов комитет, който присъжда наградата за мир, изненада всички ни - тазгодишната награда отива в Международната кампания за премахване на ядрените оръжия ICAN. Едва ли сте чували за нея. Кампанията е основана през 2007 г. по време на конференцията по Договора за забрана на ядрените оръжия от редица неправителствени организации. Днес към нея са се присъединили вече стотици НПО-та от над 100 страни. Целта им е да насочат вниманието на хората към опасността, която създават онези близо 27 хиляди ядрени бойни глави, останали още от времето на Студената война. Идеята е да се предизвика обществена дискусия и правителствата да бъдат поставени под натиск.
Няма лошо - целта е достойна. Днес и бебетата знаят колко опасни са ядрените оръжия. Със сигурност наясно с това са и правителствата, особено на ядрените сили. Дори един от бившите (пак малко странни) Нобелови лауреати за мир - американският президент Барак Обама, също призоваваше с половин уста да се забранят ядрените оръжия. Ама нещо да се е променило? Според коментарите големият успех на наградената организация е гласуваният това лято в ООН Договор за забрана на ядрените оръжия. Той бе приет от 122 страни. Нито една от 9-те ядрени сили - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, обаче дори не участва в обсъжданията.
А в същото време днес ядреното оръжие е особено актуално. Освен, че сипе заплахи, Северна Корея методично не спира да извършва опити с ядрено оръжие. Южна Корея пък все по-често споменава, че е време и тя да се заеме с атома. Русия скоростно модифицира ядрения си потенциал, американците също не изостават. Изглежда, че цялата система за неразпространението на ядреното оръжие днес сериозно се клати. А ние трябва да ръкопляскаме на една НПО, която с "хепънинги" ще притиска правителствата да се откажат от атомния огън?! Несериозно, г-да от Осло. Толкова ли не можахте да намерите сред предложените 215 души и 103 организации някой, който да е извършил нещо наистина съществено, а не просто пожелателно?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ