Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Управляващите провалиха КСНС

Отново заради борбата с корупцията президентът свиква Консултативния съвет другия вторник

Павлета Давидова

10. Октомври 2017 , брой: 198   217   0Управляващото мнозинство провали свикания от президента Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност, който трябваше да потърси най-подходящите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Още в началото направи впечатление отсъствието на премиера Бойко Борисов. Неговото едночасово закъснение бе оправдано със срещата с протестиращите от "Емко", но журналистите заподозряха сигнал към президентството, защото темата не изглежда по-наложителна от антикорупционния дебат на "Дондуков"2. Вместо Борисов в Гербовата зала бе забелязана шефката на кабинета му Румяна Бъчварова. Знаково бе и отсъствието на вицепремиера Екатерина Захариева, в чийто ресор е правосъдната реформа. Важната среща бе пренебрегната и от военния министър Красимир Каракачанов, който от днес е на посещение във Франция. Колегата му Валери Симеонов също липсваше по неясни причини.
Пръв на "Дондуков" 2 пристигна председателят на парламента Димитър Главчев. Дойдоха правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВКС Лозан Панов, финансовият и вътрешният министър Владислав Горанов и Валентин Радев. Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС и Веселин Марешки от "Воля" представляваха парламентарните си групи. Лидерът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров не се яви, групата бе представена от зам.-председателя на НС Явор Нотев.
Първи от КСНС си тръгнаха Горанов, Цветанов и Карадайъ. Последните двама се оправдаха, че трябвало да гонят самолет за Брюксел за среща на Европол. Липсата на основни членове на КСНС плюс тръгналите си по-рано принуди президента да прекрати заседанието три часа след началото му. Повечето от участниците се изнизаха, без да коментират, само правосъдният министър Цецка Цачева се втурна да оправдава отсъствията на колегите си. Безпрецедентно премиерът Бойко Борисов бе изведен от сградата на президентството с автомобил през задния вход.
Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато тя стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти, заключи Радев в краткото си изявление след заседанието. Държавният глава обясни, че са изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. "Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум", заяви той. Радев смята, че  за остротата на проблема с корупцията може да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на европейските партньори. "Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки гражданин и го поставя в унизително положение", подчерта държавният глава.
На 17 октомври от 13 ч. Радев свиква нов КСНС, отново на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията".
Припомняме, че темата на заседанието на съвета бе анонсирана от Радев още преди около месец и половина. Това е първото заседание, приключило без обща декларация на участниците.

снимка Емилия Костадинова

Следващият КСНС ще започне по обяд идния вторник

Правителството отрича бойкота
Около 2 часа след края на КСНС от Министерския съвет се опитаха да се оправдаят за проваленото заседание. "Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", се казва в позиция на МС. От "Дондуков" 1 твърдят, че били извели като свой приоритет системната борба с корупцията по всички етажи на властта, както и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. Правителствената пресслужба поименно обяснява отсъствието на членове на съвета с международни ангажименти.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"