28 Март 2024четвъртък12:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Управляващите провалиха КСНС

Отново заради борбата с корупцията президентът свиква Консултативния съвет другия вторник

/ брой: 198

автор:Павлета Давидова

visibility 143

Управляващото мнозинство провали свикания от президента Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност, който трябваше да потърси най-подходящите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Още в началото направи впечатление отсъствието на премиера Бойко Борисов. Неговото едночасово закъснение бе оправдано със срещата с протестиращите от "Емко", но журналистите заподозряха сигнал към президентството, защото темата не изглежда по-наложителна от антикорупционния дебат на "Дондуков"2. Вместо Борисов в Гербовата зала бе забелязана шефката на кабинета му Румяна Бъчварова. Знаково бе и отсъствието на вицепремиера Екатерина Захариева, в чийто ресор е правосъдната реформа. Важната среща бе пренебрегната и от военния министър Красимир Каракачанов, който от днес е на посещение във Франция. Колегата му Валери Симеонов също липсваше по неясни причини.
Пръв на "Дондуков" 2 пристигна председателят на парламента Димитър Главчев. Дойдоха правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВКС Лозан Панов, финансовият и вътрешният министър Владислав Горанов и Валентин Радев. Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС и Веселин Марешки от "Воля" представляваха парламентарните си групи. Лидерът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров не се яви, групата бе представена от зам.-председателя на НС Явор Нотев.
Първи от КСНС си тръгнаха Горанов, Цветанов и Карадайъ. Последните двама се оправдаха, че трябвало да гонят самолет за Брюксел за среща на Европол. Липсата на основни членове на КСНС плюс тръгналите си по-рано принуди президента да прекрати заседанието три часа след началото му. Повечето от участниците се изнизаха, без да коментират, само правосъдният министър Цецка Цачева се втурна да оправдава отсъствията на колегите си. Безпрецедентно премиерът Бойко Борисов бе изведен от сградата на президентството с автомобил през задния вход.
Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато тя стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти, заключи Радев в краткото си изявление след заседанието. Държавният глава обясни, че са изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. "Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум", заяви той. Радев смята, че  за остротата на проблема с корупцията може да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на европейските партньори. "Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки гражданин и го поставя в унизително положение", подчерта държавният глава.
На 17 октомври от 13 ч. Радев свиква нов КСНС, отново на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията".
Припомняме, че темата на заседанието на съвета бе анонсирана от Радев още преди около месец и половина. Това е първото заседание, приключило без обща декларация на участниците.


снимка Емилия Костадинова


Следващият КСНС ще започне по обяд идния вторник


Правителството отрича бойкота

Около 2 часа след края на КСНС от Министерския съвет се опитаха да се оправдаят за проваленото заседание. "Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", се казва в позиция на МС. От "Дондуков" 1 твърдят, че били извели като свой приоритет системната борба с корупцията по всички етажи на властта, както и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. Правителствената пресслужба поименно обяснява отсъствието на членове на съвета с международни ангажименти.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ