Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Неков: Без субсидии и гаранции овцевъдството и козевъдството в Европа и у нас са в риск

Дума

10. Октомври 2017   629   0
Снимка


"Колкото и да не звучи привлекателно за Европейската комисия, секторите "Овцевъдство" и "Козевъдство" имат нужда от подкрепа и от гаранции." Това заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на дискусия в Комисията по земеделие в Европейския парламент. "Нелоялните търговски практики като например забавяне на плащанията и подбиване на цената задушават двата сектора. Без редовни и навременни плащания стопаните не могат да извършват необходимите последващи действия, с което пък реинвестирането в сектора се прекъсва. Оттам той става икономически рисков и непривлекателен у нас", коментира още Неков.
Проблемът с намирането на работна ръка в секторите "Овцевъдство" и "Козевъдство" е много остър и повсеместен в Европа. Средната възраст на хората в бранша е 60 години. Той е и под засилващ се натиск от внос от трети страни като Австралия и Нова Зеландия. Миналата седмица земеделската комисия на ЕП прие текст, предложен от Момчил Неков, Еврокомисията да изключи чувствителните отрасли, каквито са овцевъдството и козевъдството, от преговорния пакет. Двете държави от Тихоокеанския регион са световни лидери в производството на овче мляко и месо. Опасенията на европейските производители произлизат от факта, че пред тях има по-високи стандарти за хуманно отношение и опазване на околната среда за разлика от фермерите в Австралия и Нова Зеландия. Поради тази причина секторът смята, че отварянето на единния европейски пазар за безмитен внос ще бъде пагубно за и без това чувствителните отрасли.
Момчил Неков обърна внимание на възможностите за даване на повече видимост на продуктите на двата сектора чрез европейските схеми за качество. "Те и по-конкретно схемите за географските означения дават възможност за защита на продукти като например месо от шуменската медночервена или западно-старопланинската породи овце или зеленото сирене от Черни Вит, което също се прави от мляко на местна порода. Европейското законодателство дава възможност за използване и на термин за качество "планински продукт". Чрез него мляко и месо от животни, отглеждани в планинските региони, могат да получат повече видимост", отбеляза българският евродепутат.
Момчил Неков стартира експертна работна група "Планински продукт" преди няколко седмици в София с цел разработване на предложение за въвеждане на термин за качество "планински продукт" в българското законодателство.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"