Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

ПАСЕ да пасе

Светлана Михова

11. Октомври 2017 , брой: 199   833   0Като тръгне на зле в понеделник, тъй ще кара цяла седмица, а може и повече. Тежък бе отминалият понеделник за най-старата и достопочтена европейска организация Съвета на Европа и започналата тази седмица в Страсбург есенна сесия на нейната Парламентарна асамблея (ПАСЕ).
Депутати от всички страни - почти по пролетарски, се съединиха в Страсбург, предвкусвайки удоволствието от готвения линч над досегашния председател на ПАСЕ - испанеца Педро Аграмунта. Той трябваше да бъде отстранен за "страшния грях", който извърши през пролетта - с делегация от депутати от различни страни се отзова на поканата на колеги от руската Дума и посети Сирия. На лятната сесия не успяха да го отстранят, защото основният закон на организацията - реглемантът, не позволяваше. В него не се предвиждаше възможност за отстраняване от този пост. Но и това не е пречка пред високата цел: да възтържествува моралът на всеки честен русофоб. В крайна сметка уставът не е библия, та да не може да се променя. И депутатите го нагласиха - безпрецедентно в дългогодишната история на ПАСЕ. В дългоочаквания понеделник оставаше само триумфално да обърнат палци надолу и главата на Аграмунта да падне. Той обаче им строши хатъра - взе, че седмица по-рано ги изпревари - сам подаде оставка по лични мотиви и ги лиши от удоволствието.
Как да е, страсбуржоата бързо преглътнаха горчилката на момента и се заеха със следващата процедура, обещаваща не по-малко тържество. Предстоеше изборът на нов председател. Човекът бе готов. Той бе предопределен, както се казва "точният човек за точното място". Русофоб та дрънка. Наистина, малцина се като литовския сенатор Емануелис Зингерис, без когото не минава нито една инициатива, насочена срещу Русия. На това "престижно" в съвременна Европа поприще той е почетен и дългогодишен активист. Съавтор е на стратегията за военно сдържане на Русия, привърженик на усилията за увеличаване базите и войските на НАТО край руските граници, пламенен защитник на фашизоидния режим в Киев. Известен е с мечтата си да "погребе Русия, като неизличим пациент". Автор е на документа "Реакция на международната общност на растящия натиск на руските окупатори на кримските татари" и на още много, много други подобни шедьовъри. Би могъл да издаде събрани съчинения в няколко тома.
Победата на "прогресивните" десняшки сили в ПАСЕ този път изглеждаше вързано в кърпа. И пак - ядец. Ненадейно обаче в последния момент се появи още един кандидат за поста - Стела Кириакидес от Кипър, председател на комисията на ПАСЕ по социалните въпроси. Тя обърка картите. Решиха да гласуват до дупка. Два тура направиха за един ден и не можаха да изберат никого. Нито Зингерис, нито Кириакидес не успя да постигне абсолютно мнозинство. На всичко отгоре на втория тур кипърката събра повече гласове от естонеца. Мръкна се, черният понеделник свърши, но и вторникът е ден. Вчера бе последният напън. Страстите се разгаряха, кафето и минералната вода се лееха, по меките седалки оставаха мокри петна. Най-после дойде развръзката: на трети тур победи кандидатката от Кипър. Прекалената русофобия изяде главата на русофобите, коментираха уморени от гласуване пасеевци.
Причината за провала на Зингерис до голяма степен вероятно са повлияли думите на докладчика по дейността на Бюрото на ПАСЕ, британеца Йен Лидъл Грейнджър. Той оповести, че организацията губи огромна сума поради решението на Русия да намали вноската си в нейния бюджет. Само за тази година тя трябваше да внесе над 30 млн. евро. "Става дума за много милиони евро", каза той. Депутатът предупреди, че това "силно ще затрудни работата на Съвета на Европа. Това означава свиване на командировки, намаляване на средствата за секретарки, преводачи и прочее други благини. А изпълняващият довчера длъжността председател на ПАСЕ Роджър Гейл нарече решението на Москва "безпрецедентен проблем". Само за тази година Русия трябваше да внесе над 30 млн. евро.
Руският външен министър Сергей Лавров още през лятото, когато ПАСЕ продължи антируските санкции, официално съобщи на ръководството на организацията, че Москва няма да участва с пълна вноска, докато правата на нейните представители не бъдат възстановени. Русия бе осъдена за "анексията" на Крим, а както е известно, полуостровът бе предвиден скоро да стане база на НАТО. Затова Москва трябваше да бъде наказана. Отнето бе правото на нейните депутати да гласуват, да участват в ръководните органи на съвета и да участват в мисиите на наблюдатели. Не предвидиха обаче, че Русия ще спре да плаща за разходките и удоволствията на присвоилите си правото да я наказват. Сега лордовете в тази раздута европейска институция ще трябва да изтрезнеят. Техните резолюции, декларации, препоръки и прочее "интелектуални продукти" не са задължителни. Единственият ефект от съществуването на организацията е високият стандарт на армията от депутати и чиновници. Черният вторник показа: каквото ПАСЕ е посяло, това ПАСЕ ще пасе.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"