20 Април 2024събота15:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Владимир Данев:

Проблемите на столичани с парното и водата са вече пословични

Има правен анахронизъм в регулацията на обществения ред и сигурност на София, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 199

автор:Деси Велева

visibility 925

Владимир Данев е роден на 12 февруари 1976 г. в София. Магистър е по право и бакалавър по "Международни отношения". Втори мандат е общински съветник от групата на социалистите в СОС. Председател е на Районния съвет на БСП в "Илинден".


- Г-н Данев, вие сте общински съветник, всеки ден се сблъсквате с проблемите на гражданите на София. Член сте и на комисията за връзки с гражданското общество към СОС. От какво страдат най-много столичани?
- Когато отговарям на този въпрос, изпитвам чувството за дежа вю. Вече 6 години като съветник и член на комисията за връзки с гражданското общество, отново и отново изброявам едни и същи проблеми и те сякаш не намаляват. Напротив, увеличават се. Проблемите са десетки, но най-вече столичани страдат от лошата инфраструктура, липсата на осветление, от мръсния въздух, презастрояването, липсата на зелени площи и спортни площадки. А проблемите на столичани с монополистите "Топлофикация" и "Софийска вода" са станали емблематични за управлението на Столичната община.
- Какво е отношението на софиянци към работата на общината и Общинския съвет? Чувстват ли, че могат да получат подкрепата от институциите при възникнали проблеми?
- Много често софиянците, които се обръщат към комисията, са загубили доверие в управляващите в Столичната община. Разочаровани са от действията на някоя от районните администрации или са получи недобро отношение, неглижиране на техния проблем от отделни служители на съответната общинска структура. Тогава се налага да се намесим ние от комисията, влизайки в ролята на посредник между гражданите и администрацията, с цел да се намери решение на възникналия проблем.
- Кой ще бъде основният приоритет на БСП през новата сесия на СОС в защита на интересите на столичани?
- Основният приоритет за нас, не само през този пленарен сезон, който винаги сме отстоявали, е правото на хората да живеят по-добре в нашия град. Във всичките аспекти, които се съдържат в това - по-чиста, по-зелена, по-уредена и по-сигурна София. Ще продължим да се борим за премахване на дисбаланса в развитието на центъра и крайните квартали. За целенасочена жилищна политика, за качествено и достъпно общинско здравеопазване, за достатъчно места в детските ясли и градини, повече средства за образователна инфраструктура и спорт и в училищата.
- Като юрист можете ли да дадете пример за най-сложния казус, свързан с юридически проблеми, който предстои за разрешаване пред общината?
- Не трябва да си юрист, за да виждаш основните проблеми, но това помага, за да посочиш, че един от най-сложните юридически казуси, които стоят пред Столичната община, са свързани с презастрояването. В основата на проблема е реституирането на земеделски земи във вече урбанизирани територии. Най-ярък пример за това са проблемите в "Младост", но такива казуси има в цяла София. Друг проблем е изникването на високи сгради на всевъзможни места в града, без да е предвидена и обезпечена необходимата транспортна и инженерна инфраструктура. В тази връзка с цел запазване на междублоковите пространства и зелените площи, ние от групата на БСП в СОС, смятаме, че са необходими спешни законодателни промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община и Общия устройствен план. Наясно сме, че за решаването на един толкова сложен казус е необходима широка обществена дискусия и експертно обсъждане. Ето защо групата общински съветници, съвместно с Градския съвет на БСП в София, беше инициатор на широка публична дискусия по темата, което се проведе през месец юли. По време на дискусията главният архитект на София представи своите предложения за промени в ЗУЗСО. Взеха участие и представители на всички браншови и професионални организации, които имат отношение по темата - Съюзът на архитектите в България, Камарата на строителите в България, Съюзът на българските художници, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на енергийните одитори и други. След това обсъждане от ГЕРБ побързаха шумно да обявят, че внасят промените в ЗУЗСО в Народното събрание, но това се случи едва преди няколко дни. 
- Според вас, като заместник-председател на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, има ли конкретни нормативни документи, които администрацията и СОС трябва да утвърдят в спешен порядък?
 - В спешен порядък СОС трябва да приеме Наредба 1 за обществения ред на територията на Столичната община. С оглед предстоящото българско председателство на Съвета на Европа, чийто домакин на практика ще бъде София, и свързаните с това потенциални рискове. Относно самата наредба искам да припомня, че тя е приета през далечната 1993 г. Във времето е направен опит, тя да бъде осъвременена през 2009 г., но тя е отменена с решение на Административния съд и решението е потвърдено от ВАС през 2010 г. Така на практика към момента действа един правен анахронизъм в регулацията на обществения ред и сигурност в Столичната община. Като съвносител на новата наредба считам, че това е крачка в правилната посока за подобряване сигурността на столичани и гостите на града ни.

 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ